Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
WINDOWS или LINUX
getca:
Хе-хе, нищо странно, колега :) Той великия Win страда от нарцисизъм един вид, т.е. вижда само себе си. Имаше някаква програма преди време с която можеш да виждаш съдържанието на Ext форматиран дял под Win. Едва ли има смисъл от това обаче. Имай предвид, че при преинсталация на Win се затрива Boot loader-а на Linux поради горните причини. Докато под Linux спокойно си работиш с NTFS дялове на харда, правя го вече много време на стационарната щайга. Samba работи перфектно и споделени NTFS папки/файлове без грижи си ги чета/копирам на мобилните машини през локалната мрежа.
Има още много неща да откриваш, трябва си време. :)
Михаил Кузмов:
Гафффффф! Вчера написах предният пост под Win. Изключих нормално комп. , днес включвам не ми се появява boot мениджъра!? Не мога да стартирам нито Linux нито Win. Стартирах отново през флашка Linux, и отново преинсталирах върху същият дял. Сега пиша с инсталиран Linux обаче, отново гаф, в boot мениджъра няма опция за избор на OS. Избора е само Linux, липсва Win. Преди не беше така! Обаче анализатора на диска вижда че дяловете съществуват както си бяха.
Имали ли сте такъв случай? К,во правим ся??
VeleV:
Аз съм нямал досега такъв проблем, особено след инсталация и то на Mint.
Веднъж се получи така с Manjaro Linux, но когато обновяваше по-ново ядро. Тогава Windows го нямаше в менюто на Grub и явно беше бъг в конкретния скрипт. След като написах това което ще ти кажа се оправи.
Така че като влезеш в Mint, отвори конзолата и копирай(или напиши) това:
sudo update-grub
Ще ти иска паролата и като я напишеш трябва (обикновено) най-последния ред да ти излезе реда за Windows.
Това е най-лесния начин за поправяне, но ме притеснява че Linux Mint след повторната инсталация не е видял Windows.
По време на инсталация след избор на диск и къде да е Grub, видя ли какво ти изписа Linux-a. Mint те информира на кой диск ще е Linux, на кой Swap файла и на кой диск ще е Grub(boot loader-a).
Михаил Кузмов:
ОТЛИЧНО Velev! Получи се точно така както го описа! Паролата не искаше да се визуализира в конзолата, и това ме озадачи но чукнах ентер и всичко се получи! Сега пиша под Win10. Надявам се това да не се повтори!
TAB показва команди които трябва да се въведат но без описание коя какво върши. Вероятно някъде има списък!
Снощи докато умувах и търсех попаднах на този линк:
http://pcworld.bg/6827 Вероятно ще еполезно на мнозина. Мисля да го изуча на по късен етап.
Доста подробно и по сложно описание, надявам се актуално защото е от преди 10 год.
getca:
Михаиле, инсталирай си Grub Customizer, ако я няма налична. С нея може да редактираш менюто на Boot Loader-а, да задавш интервала за изчакване и приоритет на OS, да задаваш фона, цветовете и др. подобни. В твоя случай с помоща на тази програма, пусната от флашката, си могъл просто да преинсталираш Grub - от менюто File/Install to MBR. Не е било нужно да преинсталираш наново Mint-а. А командата sudo update-grub се изпълнява с бутон Refresh. Няма лошо да почукаш и в терминала, де :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия