Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (23/35) > >>

juliang:
Антивирусна на Линукс ... това показва липса на осъзнаване какво е линукс, и какви инструменти предлага.
Първо правило - НИКОГА не работете като root в системата. НИКОГА не давайте на някое приложение или потребител права, от които няма неотложна нужда. Орязвайте всички права за достъп по папки и файлове. Не си правете работата по конфигурирането "по лесна", давайки ненужни права наляво и надясно.
Ако се спазват тези прости правила, която и да е от големите дистрибуции на Линукс е практически непробиваема. без привилегия на root никоя програма не може да направи почти нищо, освен да си пише по директорията която е отделена за нея и достъпвайки само това, от което има нужда.
Да, конфигурирането е сложничко, и няма бутон "recommended settings", просто защото всичко е индивидуално. Човек трябва да разбира какво прави когато бърника по една такава система. Именно затова и почти никое приложение там не идва с някаква предварителна конфигурация - администратора е задължен да я направи на ръка, осмисляйки всичко което разрешава или забранява в зависимост от конкретната ситуация.
Затова и съм доста раздвоен относно графичните среди и автоматичните инсталатори в линукс - те правят доста неща тайно от администратора, възползвайки се от това че им се предоставят root права. Предпочитам да си опиша всичко в съответните файлове и да знам какво точно ще прави тази програма и ако тя поиска нещо дет не й трябва ...

Ksurnev:

--- Цитат на: juliang в Декември 01, 2017, 07:31:16 pm --- Предпочитам да си опиша всичко в съответните файлове и да знам какво точно ще прави тази програма и ако тя поиска нещо дет не й трябва ...

--- Край на цитат ---
Демонстрацията на превъзходство е неуместна в случая.
Хората  сега прохождат, а им разправяш за "неврохирургията" в Линукса.
Това е специално за тебе, за по-качествено блъскане.

tobo1:
Много важно и ценно е това което казва Юлиан, особено за такива като мен, които продължават да мислят по стандартния за "уиндоус потребител" начин.

juliang:

--- Цитат на: Ksurnev в Декември 01, 2017, 09:53:18 pm ---Демонстрацията на превъзходство е неуместна в случая.
Хората  сега прохождат, а им разправяш за "неврохирургията" в Линукса.
Това е специално за тебе, за по-качествено блъскане.

--- Край на цитат ---
Тая бухалка ще я ползват тия, които се опитват да "докарат" линукса до нивото на windows, или да работят с него така като с windows.
Опита да се работи с линукс така, както се работи в windows е горе-долу като опита да караш самолет, щото си работил като стюрад на самолет. Единственото общо с пилота е че сте били във въздуха.
Ако някой иска да ползва линукс (повтарям: да го ползва, не да го чупи) трябва да се откаже от всичко което е научил за администриране на windows. Двете ОС си приличат само по това, че на десктопите им има икони (за линукса -
 евентуално) и че може да се цъка с мишката по тях. Зад "тапета" нямат абсолютно нищо общо.
Да, и двете се ползва по един и същ начин, но докато при windows можеш и донякъде да администрираш една система без да си прочел нищо, то за да имаш една работеща "по фън шуй" линукс система, трябва да загубиш дни и седмици в четене, проби, сриване и преинсталиране на системата.
Да, можеш да подкараш линукс така, както подкарваш windows, но тогава ще имаш точно толкова бъгава и ненадеждна система, каквато е windows-а. Ако смятате да ползвате линукс по този начин, просто си стойте на windows - поне ще ви е по-лесно и познато.

Аtos:
Е, точно за това аз си стоя на уин-а :D
Преди много години, когато интерфейсът на линукс изобщо "го нямаше", един приятел, програмист, ми беше казал - линукс е рай за програмиста и ад за...профана :D
Аз, понеже се причислявам в последната графа, предпочитам да знам (горе-долу) какво правя в уиндоус, отколкото да съм в "небрано лозе", понеже ми е по-удобно.
Адмирации за Мишо, все пак, линукс е по-добрата ОС.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия