Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (26/35) > >>

Михаил Кузмов:
Очевидно е че не съм дорасъл още за Linux! Но аз нямам такава претенция в момента. "Забавлявам" се с тези пущини от времето на DOS и Правец8, но никога не изпитах мераци да задълбая по навътре. Сега като ме налегна дъртологията ще копая биткоин под Linux  :o ама нейсе!
Извинете ме, някои от вас сигурно не знаят какво е DOS, щото тогава са ходели прави под масата, и да речем са започнали от Win3.1, за това сега по се оправят с Linux. Както ида е! Да си минем на въпроса!
За мен е очевидно че който е преминал дълбоко на Linux, не ще и да чуе за Windows. От другата страна пък има очевидно нежелаещи да си усложняват живота, с помнене и писане в команден режим. Цъкаш иконата и може би още 1-2 цъкания и си там където искаш. Какво му трябва на човека?
Под Linux ставало по бързо, да речем 1 секунда, голям праз! Да ама Win докато се зареди, иди си пий кафето! И така може да продължим до утре!
Значи какво? Трябва да имаш лични оправдателни основания, за да преминеш на друга OS.
Хъм,да, направих се на дървен философ!
Пък Коце, разколебахте ме за антивируса, ще трябва да си насоча усилията към задълбаване!!

VeleV:
Остаряло е разбирането за писане в конзолата на Linux. Не ставаш по-добър в Linux, ако помниш команди и пишеш само в конзолата.
Просто почти всички програми в Linux първоначално са писани за управление от конзола, а после са "облечени" с графика. И всеки си казва: "Линукс е труден, защото трябва да се пише в конзолата.", "Който използва Линукс е глупав, защото трябва всичко да пише на ръка в конзолата." и т.н.
В момента Linux е толкова лесен за използване, колкото и Windows.
Отначало се ядосвах, че в Linux трябва да пиша често паролата, но това е цената за сигурността.

По въпроса за сигурността се очертава, че браузъра май е най-важен. Сега 99% от ползването на компютър е всъщност ползване на браузър. И всички заплахи идват от там.
Най-големия и опасен вирус е ползвателя на операционната система.
Антивирусните програми помагат, но и техните създатели са гледали филма на Чарли Чаплин.
https://ontv.bg/video/434/-charli-chaplin-hlapeto-1921-/

А за интернет банкирането освен сигурна операционна система, трябва и браузъра да ти е добър, сметката към която сочи картата да се пълни само при необходимост и др.

nizo:
Михаил Кузмов, аз не мисля, че Linux е сигурна система. Linux "няма вируси", защото има малко юзъри, но ако се появят, ще се появят и вируси. Това което е по-опасно според мен е това, че Linux е отворена система. Вирусописците може да намерят точно какво и къде да сложат и атаката да е много по безкомпромисна.

Aбсолютна лъжа е, че Linux e по-бърз или по-добър от Windows. Това е лъжа повторена 100 пъти, но тя тази лъжа лесно се проверява в честен тест. Разбира се хората си измислят какви ли не оправдания за да защитят безплатния Linux, но Linux просто не е на ниво. Ето 2 добре изпълнени и обективни тестовa от хора коiто не са фенчета на Linux, a просто искат да сравнят системите:

Is Linux faster than Windows?:

https://www.youtube.com/v/Taq3KIco8mk

Fedora 24 vs Windows 10 Battery Life:

https://www.youtube.com/v/ByVdH92YrCU

Къде му е бързината на Linux-a? Къде се губи 1/2 от батерията?

Kaто заключение, искам да отбележа нещо. Защо Windows юзърите нямат нужда да си кътат по едно Linux копие на компютрите, а Linux юзърите имат силно желание, все пак да си имат и eдно Windows-че. Явно не им се ще да заложат на Linux! Oстава въпроса, защо да имаш Linux, след като всичко върви по-добре на Windows?!

Михаил Кузмов:
В момента, по първото ти твърдение не мога да кажа нищо.
По второто, поне веднъж на ден работя на едната или другата OS, защото са инсталирани на една и съща машина. Това не го правя поради някаква особена необходимост. В момента имам много ясни впечатления. Linux Mint-cinnamon 18.2 се зарежда поне 2 ПЪТИ бързо, но ще си направя труда да засека точно просто от снобизъм. Да не говорим за изключването, светкавично спрямо Win10. Само тлкова за сега!
По последен въпрос нека отговорят други, аз имам и двете защото сега прохождам в Linux.
Ето тук намирам една голяма боза от положителни и отрицателни мнения!
https://www.youtube.com/results?search_query=is+linux+faster+than+windows+10
Извода който си правя е "на вкус и цвет товарищи нет"!

VeleV:
Има основно 2 причини потребителите на Linux да са по-малко от тия на Windows.
Първата са игрите. Steam малко наклониха везните, но все пак трябва да се плаща и при тях. Wine също не оправя много нещата. Ако вървяха известните игри на Linux от торенти с краковете то много геймъри щяха да минат на Linux.
Втората причина са подкупите, които вземат държавни служители по света, за да изберат скъпата OS Windows пред безплатната Linux.
Има и трета причина, която като горните опира пак до парите. Създадени са много и добри програми за Windows, които имат безплатни аналози и в Linux, но естествено на по-ниско ниво, защото са безплатни.
Много потребители се страхуват да преминат на Linux, защото от всякъде чуват: "Linux е много сложен, той е само за програмисти, трябва все да се пише в конзолата, няма да се оправиш с Linux..." И ако някой от тях случайно пробва Linux и остава изумен, как е бил лъган досега. И такива потребители стават най-върлите привърженици на Linux. Повечето от тях дори не си оставят Windows, а го изтриват с радост и облекчение  :)

Има обаче един сектор, който не можеш да го излъжеш или подкупиш:
http://www.economic.bg/bg/news/9/linux-veche-raboti-na-vsichki-500-superkompyutara-v-sveta.html

Интересно, защо избират да работят с ядрото с отворен код, след като то може да бъде много лесно и жестоко хакнато???

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия