Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (27/35) > >>

juliang:
Именно отворения код на Линукс е предпоставка всички пробиви да се запушват за минути или часове след откриването им. Докато "кръпка" на windows може да се забави и с месеци. Да не говорим, че можеш сам да си "закърпиш" положението защото имаш изходния код на почти всяка програма, както и на самото ядро. Но за това ти трябват знания.

За скоростта - ако искаш универсална система, трябва да се примириш с преразхода на памет и намалена производителност. Но ако ще ползваш компютъра само аз едно-две неща, можеш да прекомпилираш ядрото така, че в него да останат само нещата които са ти нужни. Примерно можеш да разкараш поддръжката на голяма част от периферията и да оставиш само това което е налично на твоя комп.

Линукс поначало е тръгнал като ОС за сървъри. Там за секунди се вдига файлов или мейл сървър. Затова и първоначално всичко е било в конзолата - просто системата не е била за ширпотреба, а само за специалисти.

Ksurnev:
Сегааа, Нека да хвалим Window$a и да си работим на Linux.
Който иска, де... . Ама да си турим хубав рутер.
СЕ от Смолян - Коцето.

Михаил Кузмов:
M,daaa! Темата е заспала от година! Истината е че през тази година напреднах в Linux, и смело заявявам, с Linux се работи по добре! Проумях сигурността под Linux. Имам пълен контрол, и не се страхувам да ползвам чувствителни акаунти. За сега само с дистро Минт, ъпдейтнах до Mint 18.3. Заредих на флашка 19 Tara. На десктопа работи отлично жива дистрибуция. Още не съм инсталирал.
Пиша тук защото търся отговор на сл. въпрос! На един стар лаптоп HP dv6700 закупен в щатите през 2008 г. с инсталирана Vista.
Основни данни, процесора 2х2 ghz, RAM 333, HDD 500, всичко Intel и т.н. Цепнах HDD на 2х250 gb. Инсталирах WIN 10 PRO на единият дял. Работи отлично с малки изключения. Ъпдейтнах драйверите. Очевидно има някакво не съвместителство между стар хардуер и нова OS WIN10. Общо взето това малко ми пречи.
Проблемът обаче с Mint 19 Tara е голям. Първо, от флашката зарежда твърде дълго време, (поне 10 мин.). След инсталацията не се оправи. Пак зарежда OS поне 10-12 мин. нещо недопустимо. Освен това не желае да ъпдейтне нищо. Безжичната мрежа се стартира в началото и после отказа за винаги. Вероятно има и други проблеми, но така работата е проблемна и се отказах да бутвам Mint 19 Tara. След четене по мрежата не реших проблема. Последно пробвам тук за някакви съвети. Моята диагноза е, несъвместимост м/у стар хардуер и нов софтуер. Може би някаква дистрибуция ще проработи. Но коя?
Та така! Ако има идеи давайте безплатно ;D!

Ksurnev:
Бате Мишо, трябва ти Дебиан, или Минт Дебиан. В новите кернели и новите Минт няма старите драйвери. Дебиан и Минт Дебиан работят с по-стари кернели.
Другото дето се случва е, че Минт ползва супозиторите на Убунту, а то вече е M$, и там се слагат последните "дърва"(кернели).
Още нещо, ако качиш кернел по-нисък от 4.10.0 и пуснеш минта с него, може и да тръгне хардуера. Може и по–нисък 3.19.0-80.
При мен се получи с драйверите на един стар Acer.

Михаил Кузмов:
Ааа, Коце, мислим еднакво! Има ги старите ядра, обаче проблемът е че не ми дава никакви права на лаптопа! Win10 си работи и още как, още с инсталирането. После ъпнах биоса и драйверите.
Но при Минта е гипс. Не мога нищо да кача, дори не ми иска парола. Просто като цъкна нищо не става. Мисля да преинсталирам пак от флашката. Както написах вече Минт 19 работи на десктопа. Което значи че няма повредени файлове на флашката.
Обаче при живо зареждане пак така се държи на лаптопа! Нещо не се досещам, или що??

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия