Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (28/35) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Ksurnev в Ноември 10, 2018, 04:05:54 pm ---Другото дето се случва е, че Минт ползва супозиторите на Убунту, а то вече е M$, и там се слагат последните "дърва"(кернели).

--- Край на цитат ---

"kernel" не се превежда "дърва" а "ядро" има огромна смислова разлика.

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 10, 2018, 02:07:13 pm ---M,daaa! Темата е заспала от година! Истината е че през тази година напреднах в Linux, и смело заявявам, с Linux се работи по добре! Проумях сигурността под Linux. Имам пълен контрол, и не се страхувам да ползвам чувствителни акаунти. Проумях сигурността под Linux. Имам пълен контрол, и не се страхувам да ползвам чувствителни акаунти.

--- Край на цитат ---

Поздравления за упорството и желанието да научите нещо ново, което ще ви бъде много полезно, в една или друга степен.
За сигурността надявам се сте започнали да имате представа от "iptables" (https://en.wikipedia.org/wiki/Iptables) или от неговия сравнително скорошен последовател "nftables" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Nftables ), които са филтрите на IP пакетите, и ви дават възможност да контролирате целия трафик към машините.

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 10, 2018, 02:07:13 pm ---Може би някаква дистрибуция ще проработи. Но коя?

--- Край на цитат ---

Зависи за какво ви трябва. Ако искате да имате нов интерфейс и много нови юзърски програми качени вече ще ви трябва по нов хардуер,  в противен случай, теглете стари версии и просто си дърпайте пакетите/библиотеките които са ви необходими за конкретната версия, като в най-лош случей, ще ви се наложи да ги компилирате, с GCC компилатора/линкър, от оригиналния код ( source code ).

За мой, нужди ползвам стара версия на Ubuntu ( 14.04 ) върши си ми добра работа. Мога да правя абсолютно всичко което ми е нужно, но забележете все пак че имам 21 годишен опит с Linux, като от 18 години работя и професионално с него, и може да не съм добър съветник в този случай. Може би затова работата с Linux е трудна за огромна част от хората ( все пак малко са специалистите) понеже системата дава свобода всеки да прави каквото си иска (даже ако желаете да си оптимизирате ядрото точно така както ви се иска) но според възможностите или по скоро натрупаното познание.

Ksurnev:
epwpixieq-1, това за дървата съм го казал за драйверите в кернела.
Бате Мишо, ако можеш да сложиш някой от кернелите дето казах, може и да тръгне. Не съм пробвал Минт 19 все още, със 17 и 18 става.. Инсталираш кернел, престартираш, пускаш минта в (recovery mode) и от там избираш да стартира със стария кернел.

Михаил Кузмов:
Сега, понеже при мен стават тези неща, а пък аз или не обяснявам точно, или не ме разбирате е все тая! Но ето какво съм сигурен! На лаптопа с 10 годишен хардуер, при зареждане от флашка или инсталиран Минт19 ,вероятно част от ядрото се осакатява, респективно драйвери. Например, когато заредя от флашка на десктопа, ми направи за сега впечатление че GParted е в програмите за инсталиране. Докато на лаптопа тази програма не присъства. Какво да говорим за ядро и драйвери, които не се виждат в процеса на инсталация! От тук следва един логичен мой извод, нямам права да направя каквото и да било със системата. Виждам кое ядро работи, но не мога да сляза надолу, нито да се кача нагоре, още по малко да активирам друго ядро.
Сега мисля вместо да се мъча да компилирам нещо, за което не съм дорасъл, да заредя друг имидж на флашка, например Минт 18,3 (който работи отлично на десктопа) и да пробвам live на лаптопа. И така докато тръгне. Поне това е лесно и става почти само!
За мен е очевидно че това е мн. частен случай. Дори в linux средите не ми дадоха адекватно решение. Пиши това в конзолата, пиши онова в конзолата, обаче конзолата казва, неправилна команда. Какъв е смисълът когато нещата се превръщат в мъки??

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 10, 2018, 11:14:31 pm ---Пиши това в конзолата, пиши онова в конзолата, обаче конзолата казва, неправилна команда.

--- Край на цитат ---
За конзолата да даде неправилна команда или по точно „command not found
“ ( „несъществуваща команда“ ), това означава че, или в търсещия път на системата, под акаунта в който екзекутирате командата, тези байнари/скрипт не е намерен, което не значи че го няма в системата, понеже може просто да не на сърч пътя (search path) , другият вариант е че го наистина го няма в системата и просто трябва да си го свалите като част от библиотеки.
Във варианта в които го имате на системата просто трябва да го намерите, къде точно се намира, и да добавите тази директория в $PATH енвайранмент променливата ( environment variable ), във вашия $HOME/.bashrc профил контролиращ файл.

Всяка Linux дистрибуция си има сърчваща команда която дава представа за пакетите. Например при Ubuntu това е 'apt' при Redhat е 'yum',  вижте за вашата какъв е пактет манажерната програма и се научете да използвате 'man'. Това са познания които се натрупват още в първите месеци от използването на системата.

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 10, 2018, 11:14:31 pm ---Какъв е смисълът когато нещата се превръщат в мъки??

--- Край на цитат ---

Смисълът, поне когато аз започвах да работя под Linux (когато нямаше даже графически интерфейс) беше във това което потенциално може да се прави със системата, а не какво можех да правя тогава с моето лимитирано познание. Тогава Linux даже не беше много разпространен в индустрията. Имайте в предвид че сега 99.9% от световните сървърни системи, мобилни телефони и тъй наречените вградени системи („embeded systems“), въртят, така да се каже, Linux. Тоест познанието което вие придобиете на настолния си компютър можете да го използвате буквално навсякъде, при администрацията и правенето на каквито и да са софтуерни системи, а не само като обикновен използвач на системата.

getca:
Здрасти, Михаиле, предлагам ти една изпитана дистрибуция, базирана на Debian - MX Linux. Дръпни си версия 16, новата още не е изчистена. Върви на стари машини без грижа - при мене е на два по-дърти лаптопа от твоя. :) Даже съм подкарал и виртуална машина с орязано XP за некои нужди. Ако не ти харесва XFCE средата слагай каквото искаш. Има готови ремастерирани версии с KDE и др. Е, Debian-а не е Ubuntu, ама ше се оправиш.
Поздрави!..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия