Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (30/35) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: dymelsoft в Май 15, 2021, 12:46:26 pm ---dmitarp, малко повече инфо по проблема, ако може...
Тази машина можеш ли да я рестартираш?
При рестарта показва ли се нещо на монитора (поне bios) ?
Това убунту е с графична среда и когато я зареди, тогава ли спира видеото или изобщо го няма?

Ако имаш проблем само с графичната среда с "ctrl+alt+F1" можеш да превключиш на shell. (конзола)
Ако изобщо не работи видеокартата, но OS-a е жив пробвай с SSH достъп. Убунту има ssh server по подразбиране.

--- Край на цитат ---
dymelsoft,  всичко това са добри съвети, но поне според мен, имайки вече над 25 години опит с Linux (професионален както и любителски) най-добрия начин на решаване на каквито и да са проблеми е да се разтърся в Google. За сега не съм имал проблем който не мога да реша със помощ от познанието документирано на Интернет. Стига човек да знае или разбира как да зададе "въпроса" или напише симптомите на проблема  ( и това е много важно ) на Английски на Google, няма проблем който технически грамотен човек да не може да се справи.

Това което казвате за ssh е много важно но за това също трябват познания най-малкото за човек как да се логне и елементарно да прегелда какво става със системните логове та даже и с dmesg. Отново всичко това е основно, най-малко за технически грамотно боравене с туловете и възможностите които LInux предлага.

Аtos:
Я ми дайте някакъв съвет, понеже в програмирането съм "гола-вода"...
Мисля да мина на някакъв линукс, да ми препоръчате версия?
Изискванията ми са да е на БГ и да има графичен интерфейс максимално близък до "windows 7"?

Не знам дали "Убунту" или "Тиликс" се доближават до това, но...затова и питам?

Радико:
Или Убунту или Минт.

VITAN:

--- Цитат на: Аtos в Май 15, 2021, 03:11:02 pm ---Изискванията ми са да е на БГ и да има графичен интерфейс максимално близък до "windows 7"?

--- Край на цитат ---
По тия изисквания не съм в час, BG + Win7 близък интерфейс (т'ва не съм го мерил :) ).
Всичко зависи за каква цел ще го ползваш и имаш ли предварителен опит.

За протокола, тия, които са измислили, че "няма безплатен обяд", раздаваха навремето инсталационни дискове на Убунту.
Защо ли?

За мен е по-добре да погледнеш към версии, които са родителски на всякакви вариации и вариацийки.
Като например Debian или Fedora. Не, че няма и други 'родителски', но им нямам много доверие.

Михаил Кузмов:
Atos,e за такива като теб и мен, съвета на Радико е добър! Разбира се има и още по елементарни OS дистрибуции, но Минт например, се работи за да бъде конкурент на виндоса! Ами аз не помня от кога не съм стартирал Win10 щото ми лази по нервите! Имам го заедно с Mint18. 3 и избор какво да стартирам. Мисля че ще се справиш с инсталацията без проблеми, избираш си български и колко дисков обем за минта. Виндоса остава и след инсталацията ще имаш grub мениджър за избор коя OS да се стартира. Това е от мен, повече от по печените!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия