Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
WINDOWS или LINUX
Ksurnev:
Julian, приемам го лично, защото ме цитираш.
Трябва да знаеш, че мога да бъда ужасно саркастичен.
"Донейт-вал" съм Linuxmint и два Виетнамски сайта, при виетнамците имам неограмичен достъп.
Искаш ли документи?
Много здраве от Смолян - Коцето.
VeleV:
Linux не е Ubuntu.
Основно Linux е ядрото му и след това и различните графични среди.
Който иска да притежава Linux, трябва да купи ядрото му, но то не се продава :) .
juliang:
--- Цитат на: Ksurnev в Октомври 01, 2017, 04:11:28 pm ---Julian, приемам го лично, защото ме цитираш.
--- Край на цитат ---
Сори, не съм искаш да прозвучи лично ... Аз също неведнъж съм давал някой лев на програмисти просто защото програмките са ми харесвали. Но за съжаление това са изключително редки случаи и сумите са несъразмерими с вложения труд.
--- Цитат на: VeleV в Октомври 01, 2017, 06:59:04 pm ---Който иска да притежава Linux, трябва да купи ядрото му, но то не се продава :) .
--- Край на цитат ---
Лиценза по който се предлага за Линукс изключва използването на ядрото за комерсиални цели. Няма как някой да иска пари за него, тъй като то е безплатно и може да се свали с всяка дистрибуция.
VeleV:
Ако някой се чуди, коя е най-добрата Линукс дистрибуция, то това е Gentoo.
https://www.gentoo.org/
Тук всичко, включително и ядрото се компилира точно за вашия хардуер.
Михаил Кузмов:
След началото на март 2017, когато открих темата, до днес съм, до под кривата круша! Карам си на Win10, един неуспешен опит да сваля читаво ISO на Mint после жеги и т.н. Сега отново ме човърка Linux! Попаднах на този преглед:
https://www.lifewire.com/top-linux-distributions-of-all-time-4084559 топ дистрибуции на Linux.
От прочита установявам че в челната тройка са Mint, Ubuntu и Debian.
Под №16 е Mint, В момента първо място в класациите на Distrowatch.
Успехът на Linux Mint се състои в лекотата на използване и традиционния интерфейс на работния плот.
На базата на Ubuntu, Linux Mint го отвежда на друго ниво с добра иновация и е много стабилна OS.
Linux Mint се появи в десятката през 2007 г. и застана на чело за първи път през 2011 г. (вероятно поради първоначалното бедствие на Ubuntu Unity) и оттогава остава там. P.S. Не зная какво имат в предвид под бедствие, може би написаното в предните постове в темата.
Под №4 е Debian, единственото разпространение, което е в топ 10 от 2002 г. насам.
Най-високата му позиция е 2 и това е сегашното текущо класиране.
Debian е основател на Linux и осигурява основата за много от другите налични дистрибуции днес, включително Ubuntu и Mint.
Използва се от професионалисти и големи фирми, което го прави ключово разпределение за хората, които мислят да се включат в Linux като избор на кариера.
Той е относително лесен за инсталиране и е изключително адаптивен и лесен за използване.
Под №25 e Ubuntu, за пръв път се появи през 2004 г. и бързо се издигна до номер 1 място през 2005 г., където остана там в продължение на 6 години.
Ubuntu възкачи Linux на съвсем ново ниво. През 2004 г. Mandrake е на първото място с 1457 посещения на ден. Когато Ubuntu заема първото място през 2005 г., той има 2546.
Все още една от най-популярните дистрибуции днес Ubuntu смесва иновациите, модерен десктоп, добра поддръжка и хардуерна съвместимост.
Ubuntu в момента е на 3-то място след Минт и Дебиан.
Един линк за Ubuntu, свежа информация:
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/10/things-to-do-after-installing-ubuntu-17-10
Ще бъде добре, ако Linux masters на форума си напишат мнението!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия