Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (13/35) > >>

VeleV:
Михаил Кузмов, не е нужно от Windows да си разделяш диска. Това може да става и по време на линукс инсталацията, но когато стигнеш до дисковете, няма да оставяш каквото линукса ти предлага, а отиваш най-долу (не помня Manual ли пишеше или нещо от рода "предложи ми нещо друго") и от там си заделяш колкото място искаш за линукса. Също от там си избираш къде да ти запише буутватето(Grub2 се казва програмката). Обикновено ти предлага на /dev/sda, но аз често вече избирам да е на някаква по-малка флашка. Така ако след това трябва да се преинсталира Windows той затрива буутването ако е на с: диска, а така с флашката няма проблем.
Обикновено 30-40 гигабайта за линукса са достатъчни. Ако имаш повече място задели повече.

VeleV:
Михаил Кузмов, сега видях че си форматирал дяла, който е с име Linux с ntfs файловата система на Windows. Не трябва да е така.
Линукса си има собствени. Както писах по-горе като инсталираш линукса и създаваш дял за него избери ext4 файловата система, а за mount point избери първото "/" (наклонената черта).

getca:
Абе хора, човекът изобще види се не е в час с Linux OS, а ви е го затрупахте с термини и съвети. Михаиле, послушай и няма да сбъркаш - не бързай с инсталация на харда. Пусни си Live дистрото и щракай. Разгледай файловата система, пакетния менажер, приложенията и т.н. Пусни също и програмата за управление на дяловете на диска, но внимавай какво правиш да не затриеш Вин-а :) С нея може да преформатираш Linux дяла от NTFS в Ext4.
Давай бавно и славно, щото иначе ше се разочароваш. Но ти си знаеш, де...аз само споделям опит. Linux не е само нашарена с икони черна кутия, по които щракаш без да се интересуваш какво и как става. Дори и чисто потребителски погледнато се иска минимален набор от знания за системата, което предполага известна загуба на време за четене, щракане и даже писане в конзолата(незадължително).
Е, след като вече си придобил представа за нещата може да пробваш инсталация на харда. Но, тук също има особености и не е зле да си пуснеш някое образователно клипче. Има много добри руски, ако не разбираш Инглиш.

Радико:
getca Аз преди няколко месеца си инсталирах безпроблемно Минт "когато го коментирахме тук" и от тогава кой знае защо не ми се е случило да изпитам носталгия към виндоса  ;D ;D ;D
А да направих си "жива флашка" и от нея го прехвърлих на диска. Ето и сега пиша от него.

Михаил Кузмов:
Ами нали писах, не е окончателно това цепене. Както и да е! За малко щях да пиша тези неща вече от Mint 18.2, стартирах си мазето, но не разбрах как да смненя на кирилица, та за това се върнах на Win.
Изкефих се, от раз ми хареса! Макар и от флашка работи чудесно. Приятен мек интерфейс. Като влезна по в час ще питам нещо. За сега благодаря. Инсталация по нататък!
Поздрави на Linux общество!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия