Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
WINDOWS или LINUX
tobo1:
Радико, извън контекста, аз и сега мога да попитам -
какво е това антивирусна програма и кому е нужна.
Никога не съм имал и едва ли някога ще си инсталирам.
И никога не съм имал проблеми с вируси.
При правилна организация на работата антивирусна програма е абсолютно ненужна (а лично аз смятам, че по-скоро вреди). При мен дори Firewall и Virus protektion са изключени на W10.
За Линукс доколкото знам, слабото му място е, че основни програми не работят - Фотошоп, КорелДроу, Аутокад... така ли е?
Знам, че има аналози, но пренастройването на навици е кофти работа.
Радико:
Хм Какво разбираш под правилна организация на работата. Да влизаш само в вд три "доверени сайта" и да ползваш само легален софтуер закупен с гаранция,че е чист. Значи или плащаш 2000$ за корела или използваш неправилна организация на рботата, защото няма безкористна кракваща програма както за корел така и за фотошоп така и за другите.
Иначе напълно те разбирам и за мен това пренастройване беше спънката да не мина на линукс години наред след първите ми експерименти с него "по времето на "Ред хат 5" Нещата сега се оказаха много по различни.
1. това че не ползваш антивирусна и си организираш правилно работата значи, не че нямаш шпиони а, че не знаеш, че ги имаш.
2. Пренстройването ми от корела към "inskape" беше с продължителност от половин час. Са ако го ползваш суперпрофесионално е друго ама едва ли.
Отгоре на това най добрите програми за "3D" в оригинален вариант са за линукс, примерно Блендер https://www.blender.org/ или платформите за интернет сайтове, магазини, включително и платформата на настоящият форум.
tobo1:
Долугоре знам, че нямам. Правил съм периодични проверки с какви ли не програми за сканиране и никога не съм намирал, включително и продължително сканиране на процесите, но в един момент спря да ме интересува изобщо. Под правилна организация разбирам, че мога във всеки един момент да си възстановя уиндоуса във видът в който съм го запазил на Backup. След 12 мин. мога да ти пиша от W8, след още толкова отново от W10, със всички мои настройки и програми в оптимален вид. Всъщност 99% от програмите ми са портабъл и даже не са зависими от W Backup. Антивирусната програма според мен е само бреме и дори покана, а не защита (но това си е мое мнение и не искам да го натрапвам на никого).
Михаил Кузмов:
tobo1, да речем отваряш “куфара" пръскаш с пепарат, буболечките умират! Да, ама те са дошли отвън, значи пак могат да влезнат! А как ще се справиш с keylogger, който вече е научил как влизаш в сметките си, и е предал информацията? Ежеседмично IBM Trusteer rapport ми съобщава колко опита е блокирал. И това според влизането в акаунта на сметката.
С други думи казано, ако имаш празен разграден двор, всеки преминава но нищо не взема защото няма, и си излиза!
Ако ползваш компютъра си от куртоазия, просто за да имаш компютър, но нищо не работиш с него, наистина нямаш нужда от бреме. Питай Майстора 52, наскоро как си отвори крипто вирус!?
Ако нещо те плаши, и не ти се минава на Linux това е друг въпрос, но аз вече се чудя, защо до сега съм дремал!!
tobo1:
Плаши ме моето лично пренастройване. Някъде има ли бързи уроци за преход към Линукс? Разглеждах Минт и ми хареса като визия, ама едвам си намерих папките и дисковете къде са, кото индианец пред пишеща машина бях, буквално.
Ползвам компютъра си най-вече за работа. Може би ще трябва да се гръмна ако си изгубя работните файлове, затова имам 2-3 копия на най-важните.
Майстора предполагам е имал антивирусна програма и въпреки това е хванал вирус ??? Той и хилядите други защо не са били защитени като имат антивирусна? Искам да кажа , че изобщо не е панацея, а фалшиво успокоение антивирусната (и продължавам да твърдя че е покана, или поне указателна табела, кое може да мине и кое не, или покана с указателна табела едновременно).
Аз при най-малкото съмнение си връщам Бекъпа и за мен това е добро решение. С чисто сърце препоръчвам на всички този вариант на работа.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия