Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

WINDOWS или LINUX

<< < (19/35) > >>

Ksurnev:
Хора, това долу го пише в Софтуерменеджера не Минта:
 85865 packages are currently available
Има каквото си поискате. Препоръчах ви Мате, защото интерфейса му е много близък до Виндоза.
Та така...

А с Линукса съм започнал от ПАТАТО-то. Тогава всичко се компилираше от сорсовете. Голямо разДПГъкване падаше.
По това време имаше едно филмче, как един ходи в храсталака по нужда, а едни дечурлига му сложиха лопата и му скриха акото. Имахме лаф, когато компилацията се издъни,  Нема го акотооо...
Това бвше стара лирика,  не ме критикувайте за нея.

СЕ от Смолян - Коцето.

VeleV:
Ето един добър сайт(само че е на английски) в който обясняват добре как да се използва и настройва Linux.
Има теми от рода "10 неща, които трябва да направим след инсталацията на Линукс", за сигурността и др.
Конкретно се обяснява за Linux Mint и Ubuntu, Xubuntu и др.

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/

Михаил Кузмов:
Здравейте WINDOWDS and LINUX общество!  Намерих време и......
това го пиша от Linux-Mint 18.2-cinnamon. Вече инсталиран на HDD. Току що ъпдейтнат с последни файлове. Разглеждам, направих някои настройки според старите навици от WIN, и така напред!
Коце, swap не направих за сега, защото нещо не ми беше ясно. Значи, как се прави, как и къде се слага? Ето така изглежда диска ми.
P.S. Linux дяла е маркиран.

juliang:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 19, 2017, 04:20:49 pm ---Коце, swap не направих за сега, защото нещо не ми беше ясно. Значи, как се прави, как и къде се слага?

--- Край на цитат ---
Linux (и не само) ползва swap-а за да освободи място за програмите. Така условно разполагаш с повече оперативна памет, отколкото има реално в компютъра. Windows-а го прави в отделен файл (pagefile.sys - скрит системен файл в главната директория), докато линукса дава възможност това да се случва в отделен дял. Така се избягва фрагментацията на този файл, оттам се качва бързодействието при работа с него. Това е от голямо значение именно за този файл.

getca:
Здрасти, Михаиле, Swap дяла го правиш с обем 2*RAM препоръчително. Не е зле да бъде разположен близо до началото на харда, за да е по-бърз достъпа. Приниципно може и без него при наличие на много RAM памет, но не е желателно, щото при определени условия системата може да избуши. Например на моята стара шайга в момента е пуснат само браузъра с 10-на таба, файл менажер и видео, RAM-а е пълен наполовина от 1GB общо и Swap не се пипа. Ако обаче пусна видео или някоя по-тежка графична програма системата прехвърля част от RAM в Swap дяла, който на практика се явява разширение, но с по-бавен достъп. Включването на Swap в работа видимо забавя системата, затова съм изкарал индикация в панела за активността и заетата памет. Тези неща може да ги тестваш практически, като имаш предвид, че ако работи само RAM паметта харда почти не се пипа.
На прикачената картинка се вижда зеатата RAM в десния джам на Task менажера и Swap 0%. Същото е на индикаторите в горния панел.
Поздрави!..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия