Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Разпределител за Домашна Ел. Централа
ELPUNTO:
unimog Диспечерът на моята ДФвЕЦ не работи без акумулатори, но ако искаш да избегнеш скъпите, тежки и обемни тягови акумулатори можеш да ползваш стари "умряли"
автомобилни акумулатори.
Така направих аз, когато поставих моя Диспечер, нямах още тягови батерии. Събрах от приятели стари, негодни авто акумулатори, направих пакет батерии с напрежение 48_50 волта, толкова трябва за да работи Диспечера и моята Домашна Централка заработи . . . :) Няколко месеца по късно добавих пакета тягови батерии.
Недостатък на това решение е, че не можеш да събираш "излишния ток", просто Централата работи само когато има дневна или слънчева светлина. Нощем или при плътна облачност Централата няма да работи.
unimog можеш да използваш и малки акумулатори напремер от СОТ аларми.
Тези батерии са малки, капацитет 7 Ачаса, напрежение 12 волта, те са напълно достатъчни да захранват Диспечера и с тях Централата ще работи добре.
unimog:
elpunto, следя отдавна темата ти за домашна фотоелектрическа централа и едно от нещата, които разбрах е, че загуби от произведен ток ще има винаги. Но то е така с много неща. Както писах по-горе, искаше ми се да няма въобще или много малко акумулатори, Нещо като твоята система, но вътрешната да е на 220 волта. Но krasias ми обясни, че засега няма как да е с мрежови микроинвертори и да е оффгрид мрежа. Но в крайна сметка, ще трябва да тръгна по подобен на твоя път. Проблемът ми е, че не мога да отделя много средства наведнъж ( предполагам обща болест :-) ), а не знам дали ще намеря едни и същи слънчеви панели във времето.
krasias:
unimog, разбира се че можеш да си направиш ДФвЕЦ без акумулатори, valex по горе даде два линка на инвертори с ограничители, те са най подходящи за целта. Тези мрежови инвертори работят без акумулатори и следят колко консумираш от мрежата и подават точно толкова ток от панелите така че електромера да не отчита. Китайците са задали плюс 10W отгоре така че да е сигурно че електромера няма да отчита консумация, тоест ако консумираш 1000W инвертора ще връща 1010W от панелите. Ако превишиш инсталираната мощност инвертора пак ще подава в мрежата но тогава електромера ще отчита по малко, примерно ако имаш инсталирани 1500W а консумираш 3000W електромера ще отчита 1500W. Ако си купиш по мощен инвертор може първоначално да вземеш по малко панели и после да добавяш, така че това което искаш става и без микроинвертори. И не мога да разбера защо ти е трансверен ключ...
velko:
Unimog,при Дфц с акумулатор добрата част е,че един резерв ако изгасне тока.А при мен къщата е два етажа с парно и соларен боилер и двете с водни помпи и ако няма резерв и изгаси тока е опасно..
unimog:
krasias, разгледах линковете на valex. Но дадената 2 години гаранция не е ли много малка за такива устройства? В линка, който пуснах по-горе се говори за 12 години при стринговите и до 25 при микроинверторите. А на въпроса за трансверният ключ, защото мислех чрез него да не връщам ток в мрежата, преди да разгледам китайските инвертори с ограничители.
velko, аз също имам камина с водна риза и соларен колектор и разбирам добре плюсовете на акумулираната енергия. Засега и двете ми помпи си имат собственни ups-и.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия