Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Направи си сам магнитен генератор

<< < (6/14) > >>

Maistora52:
Добавям пояснения, за добиване на цялостна представа за това, което правя, че някои пак не са разбрали  ЦЯЛОСТНАТА идея.
Казах, че това тук, което разискваме е ПРИСТАВКА - генератор от магнити индуциращи ток в бобини, което по същество НЕ Е ГЕНЕРАТОР НА СЕ - която приставка ще се интегрира в конструкция, в която имаме РАЗВЪРТАНЕ на ротора от ВЕЧЕ ПОСТИГНАТО такова развъртане от ДРУГА конструкция дискутирана в другата ми тема - "БГ магнитен двигател" (заключена към настоящия момент).
За да не възниква въпросът - защо имаме ДВЕ конструкции събрани в общо устройство - отговарям:
- защото с това ДРУГОТО УСТРОЙСТВО, което съм направил и е готово още преди три години ПОСТИГАМ саморазвъртане на ротор, НО НЕ ГЕНЕРИРАМ ЕНЕРГИЯ (в случая електрически ток).
НАЛИ НЕ НИ ТРЯБВА САМО ИГРАЧКА, А ГЕНЕРАТОР НА СЕ, което пак не е точно название, защото някои го асоциират с вечен двигател (а Вечни двигатели които да произвеждат енергия - няма!) - така че, това което правя е ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ НА МАГНИТНА СИЛА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК, БЕЗ УЧАСТИЕТО НА ВЪНШНО ЗАХРАНВАНЕ.
Така че, общото название на ЦЯЛОСТНАТА конструкция вече е ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ - в случая МАГНИТЕН.
В направения за целта мой сайт (блог) https://amazing-magnet.blogspot.bg/  съм използвал названието "магнитни двигатели", но то е само заради търсачките в мрежата, а не защото е правилното название, както и обяснявам това там още на първата страница.

Ще попитате пак, защо е това (уж) усложняване? -  не може ли директно да се преобразува Магнитната сила в електрически ток? - отговорът е - може, но избраният тук начин е друг (намерен лично от мен ПРИНЦИП) - без външно (на пръв поглед) захранване на въртенето. Не крия НИЩО вече - затова си го представете като блокова схема така:

1. Имаме намерен ПРИНЦИП И СЪЗДАДЕНА КОНСТРУКЦИЯ - Блок 1 - за развъртане на ротор само с магнити. Да, обаче има два начина за развъртане на ротора ПРИ ТОЗИ ПРИНЦИП - чисто механично, което е трудно за изпълнение без специализирани инструменти (стругове, фрези и пр.), и чрез електрически ток - като за целта е необходим възможно НАЙ-ЕФЕКТИВЕН генератор на електр. ток - това което разискваме в ТАЗИ ТЕМА.
Този "Блок 1" е съставен от два основни възела - 1/ Актюаторни магнити и 2/ Развъртащи се магнити - показани в моделите Терра и Торнадо тук: https://amazing-magnet.blogspot.bg/
Темата за "развъртане" и "саморазвъртане", "захранване" и "самозахранване" ще я обсъдим отново, когато направя ТОЗИ тук обсъждан генератор.

2. Блок 2 - Генератор на електрически ток тип WAVT.
Изборът на този тип генерация е съобразен с естеството на Блок 1. Няма да обяснявам - защо точно WAVT?
Важното е да го направим така, както съм подал съответните два варианта описани в пост 1 в тази тема.
...
Надявам се да е станало вече по-ясно какво правим тук - Блок 2.
...
Относно други въпроси, допълвам:
Произведеният електрически ток от този генератор (блок 2) ще се подава на съответни на напрежението КОНДЕНЗАТОРИ. Не акумулатори!
Значи - на изхода на бобините на този генератор (без значение от свързването им) ще има Изправители тип "Грец".
Постъпилият в тези Кондензатори електрически ток ще се използва за (само) два броя линейни соленоиди (с плунжери, котви) имащи ход не повече от 5 - 10 мм. Консумацията на тези два соленоида се очертава по един ампер за всеки. Мощността им ще зависи от напрежението - например, при 100 волта - 100 вата, 200 волта - 200 вата, 300 волта - 300 вата.
Значи, съответно и Кондензаторите трябва да са на съответния волтаж.  Ще има две групи високонапреженови кондензатори с достатъчно висок капацитет 1000-2000 uF - всяка група, за съответния соленоид.
...
Надявам се - предвид въпросите, че съм обяснил какво правим.
...
Да се върнем към темата за ПОДРЕДБАТА на магнитите в генераторните дискове, които трябва да направим.

На този етап, мога да си позволя направата само на два диска - всеки от тях с по 24 магнита (общо на двата диска 48бр), всеки магнит със сила 13 кг.
Виждам, че CPU възприема неправилно разположението на магнитите на двата диска един срещу друг - и при двата варианта (посочени в пост 1) имаме задължително засрещане на магнитите на двата диска N срещу S.
Дали ще са разположени магнитите на единия диск в последователност S - N, или само S срещу само N - един срещу друг ще се засрещат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО S срещу N  полюси от двете страни на бобините.
...
Предвид становищата на очертаващи се "два лагера" тук - За и Против съответните Варианти 1 и 2 на разполагане на магнитите - мисля, че ще се наложи да го проверя на практика лично... т.е. ще навия няколко бобини с посочените(по-горе) размери и ще ги подложа на индукция с малки роторни дискове с разположени на тях магнити с посочените (по-горе) размери и сила.

Иска ми се да се доверя на Бат Мишо, защото неговото мнение (и на още двама -трима колеги) ме устройва за вариант 2 на разположение на магнитите само с S-S и съответно срещу тях с N-N  полюси, но пък нямам осцилограф и пак се "забатачва" работата.
И изглежда ще карам по трудния начин - с много тестове на различни подредби и крайни резултати "на око"...
- а сме вече в 21-ви век, "ма-а му стара"...
...
Айде спасете ме от тия неандерталски проблеми, бе "де-е-ба тая крива нива"!
За всички НАС се мъча и аз - като "грешен дявол"!!!
...
Векторе, не занимавай аудиторията тук с темата на Иван БГ - всички вече разбрахме, че всичко в тая тема е "БОЗА" и сладки поздрави "а-ла - "Бъдете!". Ще ти се отвори темата на Иван БГ.

Благодаря за творчески развихрилата се дискусия, но до момента въпросите ми за Вариант 1 и Вариант 2 за подредба на магнитите на двата роторни генераторни диска СА НА КАНТАР!
 8) 8) 8)

Maistora52:
Налага ми се пореден пост, за да поясня специално за Mi68, CPU и Velektra:

1. Ми68 - казах в предния пост - тук обсъждаме обичаен генератор на електрически ток - магнити индуцират ток в бобини. Няма СЕ!
В посочения аспект - Свободната енергия я разбирам като Свободна от Монополистите. Не им плащаш нищо за това, че си произвеждаш енергия в къщи. Само трябва да се вложат средства в направата или придобиването на създаваното от мен устройство.

2. CPU -за Вариант 1 обясних в предния пост.

--- Цитат на: CPU в Юли 23, 2017, 01:48:38 pm ---По вариант 1:
Схема 1 с двата диска показва, че един срещу друг се падат едноименни полюси. Тази намотка, която минава между тях какво ще индуцира? Нищо, защото нямаме изразен магнитен поток. Би трябвало над полюс S да има N а следващата двойка магнити да е обратно, S върху N.

По вариант 2: Тука вече прозират идеи за " борба с ефекта на Ленц"   :) и няма много общо с реалните генератори. Майстора не казва от къде е взаимствал подредбата.

--- Край на цитат ---

За Вариант 2 - пояснявам - няма борба срещу Ленц ефекта И по този начин - има друго решение преодоляването на Ленц ефекта, но то е в друга моя разработка на която ще обърнем внимание в друга тема.

Подредбата на магнитите във Вариант 2 - произлиза като идея от Магнитния ротор на Бедини. В него има "много хляб", който тепърва предстои да "бъде яден"! - без значение дали в реплики тип "Бедини", или в подсказаното в горното изречение - оцветено с червено.

Velektra - това което казваш тук, не е вярно, защото не си го проверил с моите конструкции.

--- Цитат на: Velektra в Юли 23, 2017, 05:07:28 pm ---...
Така че и аз помагам: идеята да се направи отделно магнитен двигател, който да върти генератор е меко казано нерентабилна и донякъде глупава. Хаби се мощ на постоянни магнити, които само се отблъскват или привличат, за да се въртят и нищо друго не вършат, а най-хубавото което могат да правят е да произвеждат ток.

--- Край на цитат ---

И да знаеш - не се хаби никаква Магнитна сила по начина (Принципа) намерен от мен. Защото няма нито само Привличане, нито само Отблъскване. Има ги и двете - така, колкото взимаме от полюси S, толкова връщаме в полюси N... Така че - това е необходимо за ефективно развъртане на ротор, на който има интегрирани генераторни магнитни дискове, които индуцират електрически ток в бобини - Е това  е, което според теб е най-хубавото!

Под въпрос е КАЧЕСТВЕНОТО ГЕНЕРИРАНЕ, което именно искам да обсъдим в тази тема, по предложения от мен начин - линкът в първия пост.

Разбира се, че посочената подредба на магнитите на един диск във вида S-N  и съответно същата във втори диск (от другата страна на бобините е много добра и изпитана от множество иноватори. Няма проблеми да я репликирам СЪЩАТА (т.нар. Вариант 1), но въпросът ми беше доколко ефективен е Вариант 2 - защото такава подредба , ще ми върши чудесна работа за Енергизатор тип Бедини, но в модификация на Генератор (в моя конструкция БЕЗ Ленц ефект).
Е те тука "зимуват раците"!
 8) 8) 8)

Velektra:
Maistora52, помисли малко след като избереш вариант за генератор, дали може същите магнити на дисковете да се използват и за електричество, и за въртене.
Или обратно, на магнитния мотор, който си направил, дали същите магнити могат да се използват и за генериране на електричество след като се сложат бобини на съответните места.

Maistora52:
 Може, Velektra, може и в единия и в другия вариант, но не е целесъобразно, защото в моите конструкции аз печеля от добива на ток в големия диаметър, където скоростта е в съответните "пъти" по-голяма, а пък теглителната (задвижващата) сила на същите магнити (в  големия диаметър) е почти нищожна.
Обратно - да се черпи ток от малкия диаметър, където са двигателните и актюаторните магнити - също е нецелесъобразно, защото там скоростта е малка, няма място за повече бобини и пр.
Да не говорим, че става гмеж от магнитни полета с различна сила и посока в близост до Актюаторните магнити,  които също са в средата и  са много силни, НО и имат различна ос и движение от тези на генериращите - и става "боза"... вкиснала!
Мислил съм го това, но няма ефект от него.

Михаил Кузмов:
След направените уточнения, (блок1, блок2 и т.н.) искам да внеса още мисли, с риск да бъда размазан от по знаещите!
Имаше плахо споменаване в предни постове за многофазно генериране. Правилно, според мен! До сега разглеждахме монофазно генериране, както и моето показване в експериментални клипове. След описанието (грец, кондензатори и тн.), това означава че генератора ще бъде допълнително натоварен от влошен фактор на мощността.
В ролята си на домашна електроцентрала, това ще наложи повишена енергия за въртенето му. Следователно тук с пълна сила ще се отнасят коментарите които направихме в темата "Фактор на мощността".

Връщам се на, защо многофазно!? От графиките се вижда че фазата нараства, достига връх и пада до нула. Преминали през грец положителен и отрицателен полу-периоди, на графика застават един до друг като две полу-вълни.
Т.е. виждаме че вече едно-полярното напрежение, достига връх и пада до нула. М/у две полу-вълни се получава падина (празнина). Тази празнина може частично да се запълни от кондензатор. Но точно този кондензатор ще дефазира (размине нулевото преминаване) на тока и напрежението и според стойността си и товара ще предизвика влошаване на фактора на мощността.
Сега да си представим че вместо с кондензатор в празнината вмъкнем още една фаза. Т.е. още един полупериод.
Ще видим че напрежението вече не слиза до нула а се колебае м/у максимум, и да речем някаква средна точка.
Естествено, следва да сложим по малък кондензатор за запълване на празнината. От тук пък следва намалено влошаване на фактора на мощността. Т.е имаме по DC а там, тези неща не важат. По този начин увеличавайки броя на фазите подобряваме ефективността на генератора. OFFFF, дали го обясних разбираемо?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия