Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Направи си сам магнитен генератор
Maistora52:
Тия дни ще снимам какво правя с едни мои кондензатори (2 х 100 000 uF на 50 волта) и соленоиди - линейни и релейни, и колко пъти "щракат" с един заряд и пак "шъ думаме".
Ще подам и точна информация за Тоци, Волти и Ампери, за Соленоидите - навивки, фи на проводника и пр. за да изчисляваме тук всички възможни варианти...
Номера при "превключването" съм го ЗАБЕЛЯЗАЛ...
--- Цитат на: juliang в Юли 29, 2017, 11:18:17 am ---Има и още нещо, което според мен Майстора не забелязва, държейки и движейки "актюаторния" магнит с ръка...
Идеята му е да подаде кратък импулс към бобинките които да задвижат магнита от едното в другото положение. Но най-вероятно пропуска подробността че този магнит трябва и да ОСТАНЕ в тази позиция. Това може да се постигне или чрез постоянно захранване на бобината за времето на един цикъл (за което енергия няма да му стигне) или чрез някакъв заключващ механизъм който да задържи конструкцията на актюатора в тази му позиция (което може да стане и почти без енергия, но пък с доста главоболия по създаването на тази ключалка, още електромагнити за отключване на ключалката в определения момент, и кой знае какво още което пропускам и аз).
...
--- Край на цитат ---
...И е ясен - като "щракне" акт. магнит в едното положение - седи си в същата позиция, и чака следващо "щракване" за обръщане на позицията. Имам "подскачане" на крайната му позиция само при механичния вариант - затова там работата е "много шибана" - ИМЕННО В НАСТРОЙКАТА НА МОМЕНТА НА механичното "щракване"... зависещо изключително от т-нар. "изпреварващ момент" - като при ДВГ, но тук имаме Ускорителен изпреварващ момент и именно тогава става "хептен шибано", и превключването на позицията на Акт. магнит/и по време на Ускоряване на въртенето на роторните развъртани магнити плаче силно за именно такива "стопери" на превключването.
Докато с електроника (Хол датчици, или Рид ампули, или контактни пластини с пъпки) номера с настройката става с преместване на същите по обиколката на роторния диск.
Но при достигане на едни номинални обороти, тази настройка вече отпада и въртенето е с постоянна скорост. Ако се включи товар към генератора - съответно пак май ще трябва да се търси ускорение... но това още не ми е дошло до главата...
На практика - когато сглобим с Madsatbg общата конструкция, ще мерим при всякакви варианти - входящи, изходящи напрежения, тоци, с товар, без товар - докато стане ясна цялата работа.
...
Но не заспивайте в очакване, ами продължавайте да я мислите тая "чудесия" - основната информация е вече подадена:
Имаме Актюатори, които (в случая) ще ги "прещракваме" с линейни соленоиди (харчат повече ток, поради...) или с релейни соленоиди, приспособени на по-голям ход на котвата, или с комбинация между двата вида, ЗАЩОТО при бавни обороти - докато ротора ускори поне до 200-300 rpm имаме нужда от дълъг ход на плунжера на соленоида. След 200-300 rpm и нагоре - хода на плунжера трябва да се намали до 1 - 2 мм, или да се превключи от Линейния на Релеен соленоид (реле), което също съм го мислил, но има и трети вариант - Първоначално ускоряване с електромотор (стартер) и тогава се включва Релето...
Съответно съм мислил и за Затварящи се и Отварящи се ОГРАНИЧИТЕЛИ на хода на Рейката на Акт. Магнит, защото иначе си е просто загуба на тоци, на скорост, и пр.
И всичкото това трябва да стане ДВА пъти по време на ЕДНА обиколка (ЕДНО завъртане, ЕДИН оборот) на ротора - или казано общо - Два хода на Акт. Магнит за Един оборот на Роторния диск.
Поздрави!
valex:
Maistora52
Недей да гониш пълен обхват от работни обороти на системата (0..Мax). Оптимизирай нещата на малък обхват номинални обороти. А до номиналните обороти може да се развърта или на ръка или през генератора. Нещо като със стартер. Така ще се опрости управлението и механиката.
И пробвай всичко първо с отделно захранване за да се определи какви параметри да има генератора.
dmitarp:
Каквито и подробни описания на системата да се правят, так или иначе тя свежда до две електрически машини свързани механично и електрически. От една такава система не може да се очаква да върши работа, това следва от най елементарни разсъждения, по индукция.
Maistora52:
Много добър съвет Valex - ще се съобразя с него. На практика, аз именно на ръка най-напред достигнах номинални обороти на "развъртача". Оттам нататък дори започват опасенията ми да не се "разчекне" пак нещо по механиката, затова именно беше и това голямо, велико бавене - след "разчекванията" през 2013.
Сега всичко е съвсем друго, олекотено и почти до крайност опростено и унифицирано - така че и идиот да може да си го направи.
Dmitarp - почти си прав, ама не съвсем. Просто тук става вече дума за друг вид преобразуване на енергия - не такова преобразуване, което на теб ти е познато. То и за повечето от разработчиците е непознато, а останалите се чудят още как да го накарат да работи.
Кратка бележка: Този "развъртач" не е нито чисто електрическо устройство, нито чисто механично, а в чисто механичният му вариант е устройство, което употребява САМО силата на магнитите за да се развърти....
Тези обяснения обаче - в бъдещата нова тема!
Тук темата е друга.
И във всеки случай - накрая всичко ще бъде обяснено - по степен на сложност - 3-ти клас! - от началното образование, така че всеки от 10 годишна възраст нагоре да може да си го направи.
Vetap:
Примерен план за действие - тип "не слушай старило ами патило"
1. Пускаш "развъртача" с независимо външно захранване. Трябва да развърти сам себе си!
Ако е "да", минаваш към точка 2
2. Куплираш малък товар с т.н. "вентилаторна характеристика" към "развъртача" . Това може да бъде перка от вентилатор, например или двигател с постоянни магнити, включен като генератор. Захранване на електрониката от независим източник!
Ако е "да", минаваш към точка 3.
3. Куплираш генератора на Madsatbg, и го развърташ само като "желязо" - не натоварен. Захранване на електрониката - външно.
Ако е "да", минаваш към точка 4.
4. Развърташ генератора на Madsatbg като го натоварваш с лампа или мощен резистор. Измерваш произведената от генератора енергия. (Захранването на "развъртача" е от независим източник). Сравняваш произведената енергия с вложената.
Ако произведената енергия е по - голяма от вложената си хванал Дядо Боже за....
И тогава вече си готов да затвориш системата и ако е "да", пиеш шампанското, ако е "не" пиеш една студена вода и се връщаш към точка "0".
Няма царски път към магнитната енергия!
Успехи!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия