Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 470616 пъти)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
Re: Технологични новости
« Отговор #1470 -: Януари 30, 2025, 09:47:18 am »
Виждам тука крайна некомпетентност, да не кажа простотия.
Мисля че е време да вземеш мерки относно простотията.

AI може да отговори на даден въпрос, ако бъде обучен за това.
Тоест е една база данни - каквото сложиш в нея, това и ще излезе. Да, доста сложна база данни с много релации, но все пак - база данни. И от тези, които въвеждат данните зависи какво ще има в нея.

... Основно ги обучават за програмиране...
Те щото китайските програмисти се хвалят с изключително високо качество на кода който пишат... :)

... писане на текст, езиково обучение поне на 30 езика /граматика, пунктуация/
Виж тук вече си в грешка. В тази си част алгоритъма е направен да се самообучава чрез анализ на огромни количества текст. Точно затова всички тия AI-та не са "изкустевн интелект" а са LLM (large language models или "големи ЕЗИКОВИ модели"). Покрай обучението в четене и писане те трупат и знания в другите сфери, точно както го прави търсачката. Те са точно като едни деца, които се учат да четат. И е изключтелно важно какви детски книжки ще им дадеш да се учат. Защото те не само се учат да четат, ами и запомнят текста от който са се учили. Теб примерно явно са ти пробутвали и разни книжки на турски като си се учил да четеш, затуй и като пораснал все още ползваш някои турски думички :)
И тук точно е големия проблем - какво са му разрешили да чете на тоя ИИ докато се обучава. Ами ако са му давали неправилните книжки? Ако се е учил да чете само от трудовете на другаря Ленин и другаря Си? :) Ако са му давали да чете "спагети" програмен код на разни индийци и пакистанци? Ако езиковия модел на българския език му се е изградил въз основа на това, което пишат хора като магоьсника?

Когато не си обучавал AI в история, когато си му поставил ограничения за политически контекст във въпросите, като на ChatGPT, той ще ти даде отговор, като търсачка. Ще открие всички ярки предложения в интернет и на неговия си принцип проба-грешка, ще ти даде един от отговорите.

По същият начин, ако ти не знаеш нещо, го търсиш в Гугал. Получаваш някакъв отговор, но доколко той е верен или напротив - политкоректен е друга бира.
Тук отново си в грешка. Търсачката ще ти даде ВСИЧКИ гледни точки и ще те остави сам да избереш този, който смяташ за правилен, докато ИИ ще ти пробута ЕДИН отговор, който според него е верен. А как той е решил че това е верния за хората остава загадка. И точно както пробутва спорни отговори по политически теми, по същия начин трябва да се подлага под съмнение верността във всяка друга сфера - физика, химия, програмиране...

... А той е обучен предимно в програмирането.
Ами нито един ИИ не е обучаван конкретно в програмирането. От програмирането няма да изградиш ЕЗИКОВ МОДЕЛ, а именно това е смисъла на всички тези проекти. ИИ е добър в програмирането точно колкото сайта StackOverflow... с малката разлика че в StackOverflow можеш да намериш десетки начини да си свършиш работата, докато ИИ ще ти даде един... макс. два ако се примолиш.

P.S. И както казах - хубава работа, ама китайска... https://cybersecuritynews.com/deepseek-database-leaked/
« Последна редакция: Януари 30, 2025, 10:11:28 am от juliang »

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 310
« Отговор #1471 -: Януари 30, 2025, 11:18:46 am »
merlinbg
Недей да скачаш като петле порода джинка.

Това не го разбрах, я ми го преведи на български.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 412
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #1472 -: Януари 30, 2025, 11:51:14 am »
     Това не го разбрах, я ми го преведи на български.
Джинките са порода  дребни декоративни кокошки петлите им са известни освен с красота си и най вече със войнствения  си нрав. Бият много по големи от тях петли.
merlinbg

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 053
« Отговор #1473 -: Януари 30, 2025, 11:57:23 am »
 juliang, не са точно само езиков модел, имат елемент на мислене и той е слабото им място. Имитират мислене и въпреки идеалния правопис прозира че мисленето им е най елементарно. Няма я тази многовариантност като при нас, 99% от това което прехвърляме като мисли са несъществуващи и невъзможни варианти - погрешни, но ние си го правим, защото така ни върви - работи мисълта, когато се сблъскаме с нещо непознато за нас.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1474 -: Януари 30, 2025, 02:55:35 pm »
Да ми говориш за икономия на ток от суперкомпютър... това си мислех че само в нашата академия на науките може да го мислят... :)
Съвсем е ясно че не разбирате какво всъщност е съвременен суперкомпютър  ;D Но за да съм коректен много малко хора разбират затова ви е простено  :) Имайки в предвид че повече от 20 години работя в тази насоченост при информационните технологии, мисля че назнайвам нещо. Няма да ви преподавам лекция какво са съвременните супер компютри (има определени институции, и групи от хора, които ми плащат за такива лекции), но най-елементарно вижте реакцията на пазара ( както вече споменах ) на всичките тези енергиино ориентирани компании които се надяват да продават електричество на енергиино-гладните AI дата-изчислителни центрове, всичките те се срутиха между 15-25% само при новината че има мнооооого по енергиино-ефективни алгоритми които решават същия проблем.

И при положение че не сте схванали ще допълня (за да ви стане пределно ясно), че преди 20-тина години бях архитект на и потдъжах клъстарна система (стотици масивни сърварни единици, на ракове, свързани във високоскоростна LAN мрежа, точно както ги дават по филмите) в един изследователски университет на източното крайбрежие в САЩ (като част от моята докторска програма по изчислителни науки), та само на база на работата на климатиците в подземието (в кето се помещаваше системата) можех да определя какъв тип изчсления са пуснати  :D, понеже различния софтуер който правеше изчисленията (изчислителна физика и химия) натоварваше различно всичките тези свързани машини, и така те консумираха различна мощност от мрежата, на база на "тежестта" на тези изчисления, а както предполагам на всички е ясно, крайния резултат на тази енергия, вкарана в изчисления, е расеена топлина. При изчислителните центрове обаче потдъжането на определена температура е абсолютно задължително (за да се потдъжат определени технически характеристики на системите) и така (охлажджащите) климатици/термопоми играят огромна роля за оптималното функциониране на цялта инфраструктура.

Така че виждате ли, кой да си помисли че при по-ефективни алгоритми, даващи едно и също решение на определен проблем, натоварването на сървърните единици, и така черпената мощност от межата, е по-малко  ;D Вие съвсем нещо започнахте да излизате от реалността явно. Я всемете да се посъветвате с DeepSeek въхру този въпрос  ;D ;D ;D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
« Отговор #1475 -: Януари 30, 2025, 03:01:06 pm »
Така че виждате ли, кой да си помисли че при по-ефективни алгоритми, даващи едно и също решение на определен проблем, натоварването на сървърните единици, и така черпената мощност от межата, е по-малко  ;D Вие съвсем нещо започнахте да излизате от реалността явно. Я всемете да се посъветвате с DeepSeek въхру този въпрос  ;D ;D ;D
И пак ще се повторя - всичко идва с времето си. Когато електроенергията стане фактор в определянето на цената на позлването на AI, то тогава ще се намери начин това енергопотребление да се намали. В момента това не е проблем, затова и не се обръща такова голямо значение.
А когато пестиш не само от сметки за ток, ами и от сигурността на системата се получават тия издънки към които пратих линк по-горе... както казах - хубава работа, ама покитайчена... :)

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1476 -: Януари 30, 2025, 03:17:47 pm »
Когато електроенергията стане фактор в определянето на цената на позлването на AI, то тогава ще се намери начин това енергопотребление да се намали.
Отново гледате еднофакторно върху проблема. Електроенергията е един фактор, цената на хардуера е друг, времето за трениране на тези невронни мрежи трети. Комплексността на алгритмите и тяхната потдръжка четвърти и пети фактори. Виждате ли това не е уравнение с едно неизвестно, факторите са много и взаимно зависими, точно и затова пазара показа (първата) реакция. Ще видите как нещата ще започнат да се променят през следващите месеци, точно понеже този тип оптимизации отвяват страшно много от огромните (и ненужни на този етап на технологиите) разходи които (основно) американските технологични гиганти направиха, през последните 1-2 години, и все още инерционно правят, Дайте им малко време да е осъзнаят че света се е променил и че играта (и пазара) вече не е само на кой ще построи повече или ще похарчи повече, а кой ще направи по-ефективна (и така) по пазарно ориентирана (евтина) система.

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 295
« Отговор #1477 -: Януари 30, 2025, 05:16:43 pm »
Едно запитване към AI коства 5 до 10Wh, това е по думите на AI. Днес съм направил над 1000 запитвания, похарчил съм минимум 5кWh. При това топло време това ми е за цял ден отоплението. И в крайна сметка нито съм се сгрял нито съм спечелил нещо, само загубих времето си. 2 часа игра с AI 5кWh.

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 053
« Отговор #1478 -: Януари 30, 2025, 07:35:27 pm »
 juliang, може да пише без клавиатура, и аз съм така - няма ги буквите на моята. Така се получава.Ако натиснеш съседна буква после много трудно намираш правилната, защото ръката ги търси а не мисълта. Просто си слагаш ръката на клавиатурата и тя пише чрез изградени навици, както ако шофираш не мислиш - сега трябва да натисна педала на газта, после да...
Навремето беше се случило така че учих в институт за инструктори. По принцип трябва да имаш стаж и да си обучавал курсисти. За това обучавахме ученици от един Техникум в града. Един колега една ученичка го беше ядосала много и той и се скарал. Обяснава и как се потегля, натискаш педала на съединителя, включваш на 1 скорост, отпускаш плавно педала на съединителя като преди това си включваш левия мигач..Тя казала - Виж какво, не може ли едно по едно да ги правя тези неща ! Нормално няма изградени навици още.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 134
  • Експертът не може да се автоматизира.
« Отговор #1479 -: Януари 30, 2025, 10:04:35 pm »
<a href="https://www.youtube.com/v/34vD1P2bcg8" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/34vD1P2bcg8</a>

В России стартует Большой беспилотный эксперимент. Курьеры уйдут в прошлое

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1480 -: Януари 30, 2025, 10:29:03 pm »
1. Русия не е САЩ, където цели влакове грабят. От време оно. Че до сега.
2. Ловджийският патрон нагоре колко да бие? 50 метра? Че колко са за мощен дрон?!
3. Ще се научат за наземните дронове, нямай грижи. Важното е, че това не е САЩ или Канада, където бижутерски магазин или банка се грабят на ура!, особено в наши дни.
4. Доказателства бол.
5. Нямаш ли си жена да те дундурка или все те напъва тук да се изходиш?!
6. Споко, в Русия това няма да е проблем в близко бъдеще, но на Запад тепърва започва. Грабежа.
7. Няма да ти давам последните ми изследвания с ИИ за доказателсво. Имаше там писано нещо за едни бисери и за едни домашни животни...

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1481 -: Януари 30, 2025, 11:54:10 pm »
Ако се загледаш в правописните грешки мисля че ще се съгласиш че тоя даскал е за изгонване.
...
Представи си сега една презентация за защита на докторска степен, в залата един проектор със слайдове, и на всеки слайд комисията пред която защитаваш труда си вижда "потдъжах", "клъстарна", "сърварни", "енергиино", "расеена", "всемете"...
...
Сори, Пикси, нямаше да се заям така с теб, ма ЕДМ-чо почна много да си отваря човката... нищо лично както се казва...
juliang знаете че нямам тежък нрав, но на такова мислене и на тези коментари Михаил Кузмов (които явно съм пропуснал), мога само да се посмея, най-малкото понеже виждам как хора които изобщо нямат на представа от акадаемичната кулутра, поне в САЩ, как мислят, или се изразяват. Понеже виждате ли правописа се редактриа с текстов редактор, и за добро или лошо такъв изобщо не ползвам когато пиша на Киририлица, но на латиница, и когато съм писал научни доументи съм използвал само LaTeX ( https://en.wikipedia.org/wiki/LaTeX ). Оставям на вас и Кузманов да се оптитате да разберете за какво се изпозлва тази система (може някой от колегите които има някакъв опит с нея да се оптиа да обясни).

Отностно моето учитеслстване, да ме извини Михаил Кузмов но индустрията се оказа че плаща мноооооого по добре отколкото един университет (за човек с познания и възможности) в който реално погледнато (поне в САЩ), докторантурата е интелектуално робство (особенно за международните докторанти, какъвто бях аз преди 23 години). Та виждате ли мога да допускам синтактични неточности (като не използвам редактор) но в индустрията на информационните технолигии, никой не гледа какво пишеш с думи, а какво пишеш с код или формули  ;D ;D ;D. Мога само да добавя че писанията ми на Англииски са далеееееч по граматически шлифовани отколкото на Български, разбира се най-вече благодарение на LaTeX, а и на други, много по травиални, текстови редактори. И понеже споменавам тази система вече два пъти може би тя трябва да се погледне като "технологична новост", въпреки че се използва в научната академия вече от 40 години, та поне някакси, тези коменари да попаднат в руслото на темата.

Само това обаче че повдигате това като въпрос както и Кузманов показва още повече че логическите аргуметни са изчерпват и тогава остават само личните напатки, дали право/криво пис, външен вид, килограми, определени олицитворения и така нататък. Какво да се прави, от ваша страна това може да са аргументи, но лично на мен тези неща са ми безкрайно безинтересни, така че дайте да дискутрираме неща смислени и логически обосновани а не кой къде сгрешил в писането, така или иначе Българския език и литературата ми бяха най-слабите предмети  ;D ;D ;D

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1482 -: Януари 31, 2025, 12:06:10 am »
juliang, може да пише без клавиатура, и аз съм така - няма ги буквите на моята.
По скоро има лека форма на дислексия ( https://en.wikipedia.org/wiki/Dyslexia ), като понякога  обръщам букви и цифри, а и пръстите се движат много по-бавно от мисълта. Майстора се опитваше да ме укорява че допускам много правописни грешки но накрая и човека се отказ  ;D, явно реши че си заслужава да чете коментарите ми и много много да не обръща внимание на правописа, ситига да има правилната структура  :).

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1483 -: Януари 31, 2025, 09:43:03 am »
Лукавиш.
Количките ти ги набута в темата.

Ставаше дума за единно (диспечерско) управление на въздушният трафик на дронове.
Ама пустите му психо-десни раданкъневчета.
Последният поне си призна, че работи евреин у еУропата, та прибира торби с пари.
М'а тъй, трябва някой ахмак да върши черната работа.

Както казахме за диспечерство на въздушният трафик, заради авио-катастрофата във Вашингтон вчера, много професионални летци се изказаха по темата.
Най-некадърните авио-диспечери били американските.
Неадекватни, не спазват протокол, псуват в ефир...

И може посланника да го прибраха, но посолствоТО очаква полагащите му се дудуци.
Темата е такава. Други варианти няма открити, няма открити...

P.s. Нов материал за ТОКАМАК-а. Времето нагласено, само пуснете звука:

https://rutube.ru/video/13bca3945617c47f7614a158f3c99b31/?t=329&r=plwd

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
« Отговор #1484 -: Януари 31, 2025, 10:49:59 am »
Ръководителят на “Дийп Сийк”: Създадохме нашия ИИ въз основа на съветски разработки от 1985 г.

https://zemya.bg/rakovoditelyat-na-dijp-sijk-sazdadohme-nashiya-ii-vaz-osnova-na-savetski-razrabotki-ot-1985-g/

Ръководителят на китайската компания “Дийп Сийк” Лян Уенфън призна, че основата на най-мощната невронна мрежа, която съществува днес, е програмният код на съветски програмисти, написан през 1985 г.

„Няма да лъжа, нашият изкуствен интелект е създаден на базата на съветски разработки, а именно системата ОГАС (на руски – ОбщеГосударственная Автоматизированная Система-бел ред.) на академик Глушков“, казва той в интервю за Ютюб канала на американския блогър Лекс Фридман. „Без нея никога нямаше да настигнем американците и техния Чат Джи Пи Ти.“

Китайският високотехнологичен стартъп “Дийп Сийк”, който разработва система с изкуствен интелект, създаде аналог на Чат Джи Пи Ти, като похарчи само около 5 милиона долара за обучение на своята система. Това е значително по-малко, отколкото е инвестирано в подобни системи в САЩ.

Предприемачът обяви, че планира в близко бъдеще да учреди награда на името на съветският кибернетик акад. Виктор Глушков, както и да открие музей в Пекин, посветен на научните постижения на СССР. „За разлика от мнозина, аз никога не съм забравил благодарение на коя държава съществува независим Китай днес“, подчертава Уенфън. – Сега собственият ми проект прерасна на международно ниво. Затова искам да съхраня паметта на СССР и приноса на съветските учени в научно-техническия прогрес, ние ще открием такъв музей тази година. Основата за него ще бъде архивът на Глушков”. Според руското списание “Наука и жизнь” архивът на Виктор Глушков, който съдържа 10 хиляди страници, е бил продаден на търг през 1995 г. за 15 хиляди долара, купувачът му е китайски бизнесмен, който е предпочел да остане анонимен.....

P.s. Експлозията на фалити в Германия надмина всички очаквания
https://mediamall.info/news/eksploziyata-na-faliti-v-germaniya-nadmina-vsichki-ochakvaniya-34743news.html