Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 357694 пъти)

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
Re: Технологични новости
« Отговор #1230 -: Октомври 24, 2024, 08:54:46 am »
   juliang, те бутилките не ги носят гръб, с тези камиони има един канал за камиони видеа и в него казват че заработват още почти толкова колкото с камион само на дизел. Мислят с джоба си. 24 година гледах този който казва - ще им спрем вноса на такава нафта от нас, не ни е изгодно. Не ми се търси видеото защото беше на друга тема, нещо за рафинериите че им разрушават май.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
« Отговор #1231 -: Октомври 24, 2024, 03:24:25 pm »
Двигателя ще се разпадне за секунди. Дори ония на пистата не сипват директно кислород, а азотен оксид (NOx), и то само за няколко секунди.
Да точно за миг имах в предвид. h2motor твърди по назад в темата че за пълно изгаряне без сажди недостига кислород. Ако е прав, тогава би трябвало, след като се подаде кислород в точен момент и точно количество, това изгаряне да се случи. Кой греши в случая?

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1232 -: Октомври 24, 2024, 05:40:29 pm »
  Михаил Кузмов, няма да стане по голяма трагедия във вашите глави. Разбира се че може да се подаде чист кислород, но той не може да бъде необходимото количество за да се повиши коефициента на запълване на цилиндрите защото ще стане много и ако няма корекция по датчик за кислород сместа ще се окаже бедна и ще издуха изпускателните клапани. Като се добави азот се повишава коефициента на запълване. Степента на сгъстяване реално не е статична величина, имаме една изчислена статична величина, но ако цилиндъра не се запълва тя реално е по ниска, работната е динамична величина и зависи от степента на запълване. Ако добавим много малко ННО не предизвикваме детонационно изгаряне, защото то е много малка част от обема, но повишаваме скороста на изгаряне и горивото ще изгори по близо до горна мъртва точка. Това нещо се засича по краткосрочните корекции на връскваното гориво при двигателите с инжекторно впръксване, без товар корекцията е 3-4 % и при натоварване корекцията достига 10%, но ламбда сондата засича бедна смес понеже така е настроена, такива стойности са предварително зададени и впръсква повече гориво да обогати сместа. Така че може и преразход на гориво да ти направи.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
« Отговор #1233 -: Октомври 24, 2024, 06:31:36 pm »
... Това нещо се засича по краткосрочните корекции на връскваното гориво при двигателите с инжекторно впръксване, без товар корекцията е 3-4 % и при натоварване корекцията достига 10%, но ламбда сондата засича бедна смес понеже така е настроена, такива стойности са предварително зададени и впръсква повече гориво да обогати сместа. Така че може и преразход на гориво да ти направи.
1. корекциите важат за всички диапазони на оборотите и натоварванията на двигателя.Не сещам за двигателен компютър, който прави цяла таблица с корекции, обикновено се ограничват само до едно число.
2. Ламбда сондата никой не я бърсне когато настъпиш рязко педала на газта. С нея се съобразяват само когато двигателя се натоварва равномерно.

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 003
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #1234 -: Октомври 24, 2024, 08:37:52 pm »
Неприятни тенхологични новости за Иво Инджевци от форума, които ще се пръснат от яд и злоба:  :)

<a href="https://www.youtube.com/v/XujE1D12XSE" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/XujE1D12XSE</a>

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1235 -: Октомври 24, 2024, 08:45:14 pm »
 juliang, теста го правят като пускат ННО и числото - корекцията става отрицателна, впръсква по малко гориво. Това не е защото изгаря кой знае колко по добре и има доста неизгоряло, просто изгаря пълно по близо до ГМТ. Датчиците го усещат като по богата смес до един момент в който сондата се обади че е бедна и тогава може да започне да впръсква повече. Варианта е количеството да е толкова малко че да променя само краткосрочно впръскваното гориво. Разбира се че може и по сериозно да се въздейства, но тогава трябва да се препрограмира за други стойности от датчиците или на сондата слагат втулка така че да отчита богата смес. Но с едно малко количество няма проблем и ще промени количеството впръскано гориво в рамките на 10%, това не означава че икономията на гориво ще бъде толкова - добавя се и 10 процента мощност грубо може да приемем и зависи как ще се борави с нея, може да се възползваш да ускоряваш по бързо и никаква икономия на гориво няма. При всички положения газовете са по чисти, маслото не почернява от смяна до смяна толкова, по малко абразивни частици и по малко износване. Основно катализатора или филтъра ти за твърди частици вече е в самия двигател, не се разрушава и не се запушва.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1236 -: Октомври 24, 2024, 09:18:58 pm »
juliang, теста го правят като пускат ННО и числото - корекцията става отрицателна, впръсква по малко гориво. Това не е защото изгаря кой знае колко по добре и има доста неизгоряло, просто изгаря пълно по близо до ГМТ. Датчиците го усещат като по богата смес до един момент в който сондата се обади че е бедна и тогава може да започне да впръсква повече. Варианта е количеството да е толкова малко че да променя само краткосрочно впръскваното гориво. Разбира се че може и по сериозно да се въздейства, но тогава трябва да се препрограмира за други стойности от датчиците или на сондата слагат втулка така че да отчита богата смес.
Извинявай, но за пореден път почва да ме гложди съмнението, че имаш някакъв пропуск в знанията как работи съвременния двигател.
Първо - да се разберем за бензинов или дизелов двигател говорим. Това че и на дваат им казваме "двигател" общо-взето е единствената прилика. И начина им на работа, и управлението им е коренно различно.
Второ - единствения датчик който може да каже дали сместа е бедна или богата е ламбда сондата. И то не при всички двигатели. По-простите мотори са с ламбда сонда която може само да каже има или няма кислород в изгорелите газове. По-модерниет двигатели имат широколентова ламбда сонда, която може да ти каже КОЛКО кислород има. Но няма таква сонда, която да ти каже колко кислород ти липсва. Просто няма такъв датчик в нито един двигател.
Това с втулката също е много интересно... имаш тръба, в която се намира газ с НУЛА процента кислород - няма кислород в него. Как ламбда сондата ще реши че в изгорелите газове има кислород, като той физически не присъства в тези газове? Каква е разликата дали ще е с втулка или без?
Какво общо има изгарянето по-близо до ГМТ с количеството останал в изгорелите газове кислород? Кислорода или се е свързал с нещо от горивото (водород, въглерод или азот от въздуха), или не се е свързал с нищо и излиза накъм изхода, където е ламбда сондата. Няма начин хем да го няма, хем да е там.

И отново се връщаш към темата "по-малко износване на двигателя". Никого не го интересува дали двигателя ще се износи след 300 хил. или след 1 млн км. За 300к км колата вече е омръзнала на собственика, лака на боята се е надраскал, тапицерията се е поизносила, всякакви гумички и пластмаски са остарели. Колата просто е ОСТАРЯЛА и нормалния човек си купува нова. А ако колата е фирмена - тя вече си е избила парите, оттук нататък ще създава проблеми с тая или оная система и просто е икономически нецелесъобразно да се държи във фирмата, защото докато е в сервиза тя не носи приход.

И още - не знам защо си мислиш че производителя на автомобили има като основна цел да произвежда коли които вървят по 1 млн км. Та ако го направи, то няма да има на кой да си продава новите коли. Защо да го прави? Разбирам че това се опитваш да ми кажеш, и ще се съглася. Но разбирам и автопроизводителя. Той може да направи кола, която да не мръдне 1 млн км. Но дори няма да може да я продаде, защото тя ще струва 5 пъти повече от другата, която ще изкара 3-5-те години гаранция. А потребителя го интересуват точно тия 3-5 години, защото знае че след 5 години тая кола ще му е омръзнала или няма да му върши работа. Преди 5 години двуместно кабрио не ми вършеше работа, защото сина ми нямаше книжка, имах баща и майка които да карам на вилата или в поликлиника. Сега сина ми има книжка и собствена кола, мама и тате вече не са на тоя свят, и си се кефя на кабрио.Вече не ми трябва миниван, не ми трябва и седан. И преди си мечтаех за кабрио, но просто не ми вършеше работа. А сега живота се стече така така, че ми върши. А преди 20 години ми трябваше миниван, за да има къде да сложа бебешка количка, памперси и др. неща за бебе.
Разбираш ли какво искам да ти кажа?

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #1237 -: Октомври 24, 2024, 09:32:45 pm »
......... и си се кефя на кабрио.Вече не ми трябва миниван, не ми трябва и седан. И преди си мечтаех за кабрио, но просто не ми вършеше работа. А сега живота се стече така така, че ми върши. А преди 20 години ми трябваше миниван, за да има къде да сложа бебешка количка, памперси и др. неща за бебе.

Какви откровения виждам тук?  :D

Разбираш ли какво искам да ти кажа?

Не, може ли по-конкретно?  :D

Искаш ли да ти кажа вица за бабата на Ангела Меркел, когато руснаците я заварват по бели гащи в коридора при превземането на Берлин?  ;D

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1238 -: Октомври 24, 2024, 10:47:31 pm »
  juliang, мислиш ли че не знам какво е широколентова и тясна лента сонда и каква е разликата ? Странен човек си, ти караш стари дараци и не знаеш производителите докъде са се докарали. Защо не смениш пежото с един мерцедес хибрид, може да се купи 2014 година за няколко хиляди евро, а е платен на производителя около 60. Трябвало да произвеждат коли които се амортизират бързо за да се сменяли колите, ами нали тези коли замърсяват жестоко докато изживеят краткия си живот. Не може ли неамортизирани да ги даваме за рециклиране ?

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1239 -: Октомври 25, 2024, 10:00:24 am »
  juliang, мислиш ли че не знам какво е широколентова и тясна лента сонда и каква е разликата ? Странен човек си, ти караш стари дараци и не знаеш производителите докъде са се докарали.
Не съм сигурен че ти знаеш докъде са се докарали производителите. Докарали са се дотам, че един автомобил можеш да го купиш със средната заплата за една година. А аз карам автомобили, които мога да си купя с 2 мои заплати. И като се повреди, просто го изхвърлям и си купувам друг.
Ако всички производители почнат да произвежда автомобили за които ти си мечтаеш, и всички те струват повече от 200 000 евро, колко човека ще могат да си позволят автомобил? Или смяташ че един автомобил може да бъде екологичен, да издържа 30-50 години и при това да е евтин?

... Трябвало да произвеждат коли които се амортизират бързо за да се сменяли колите, ами нали тези коли замърсяват жестоко докато изживеят краткия си живот. Не може ли неамортизирани да ги даваме за рециклиране ?
И какво ще спечелят производителите на автомбили от това, че колите им ще отиват на скрап неамортизирани? И колко е "краткия живот" на един автомобил? 10 години? 20 години?
Ще сравняваме замърсяването на един автомобил 2010 година (на 15 години) с автомобил от 1990 година - на 35 години ли? Кой замърсява повече? Кой харчи повече гориво? Кой отделя повече вредни емисии на километър?

... Защо не смениш пежото с един мерцедес хибрид, може да се купи 2014 година за няколко хиляди евро, а е платен на производителя около 60.
Защото този мерцедес хибрид ще е в пъти по-скъп от пежото и защото за да го поддържам в движение ще ми струва десетки пъти повече от пежо-то.

Отново ти припомням - за 20, а дори и за 10 години живота на човек се променя кардинално, а оттам се променят и изискванията му към автомобила. Когато си последна година студент без деца или току-що назначен младши служител заплатата ти не позволява да си купиш автомобил, който да ти върши работа когато ще си вече мениджър на средно ниво с 10 години стаж и две деца. Почваш с малолитражка с която ходиш на лекции, после си взимаш миниван или комби за да си товариш децата до детска градина или училище, децата порастват, пораства ти заплатата и можеш да си купиш скъп седан или дори лимузина. След това децата си купуват свои автомобили, имат си свои семейства и този миниван или комби ти става ненужен. И всичко това в рамките на едни 20-25 години, за които ти настояваш че трябва да е живота на един автомобил.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 023
  • Невежеството ражда химери...
« Отговор #1240 -: Октомври 25, 2024, 10:08:08 am »
Браво, гениално!
Едно време комунистите на това му викаха: от възход към възход! Сиреч, непрестанен възход!
Чак Пентагона е взел това мислене на въоръжение:

https://rutube.ru/video/135fc3a15dfecdd222bd9536dcb589dc/

Пентагон угробил все шансы США на победу! Армия США разворована и небоеспособна!

П.п.: Естествено почти не е по темата, но само на мажоретките ще им пука
(в този случай, иначе за техните - не!).

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1241 -: Октомври 25, 2024, 11:53:35 am »
 juliang, как ще е по скъп, много евтини ги продават за 1500 има 2014 година дизел - хибрид. Ако му го купиш дори ще изтанцува танца на радоста. Един е писал - познавам всички техници на дилърите в цялата страна на Мерцедес по малко име. Батерията струва 15 хиляди евро, инвертора 10 хиляди. А директната им инжекция прави чудеса, за 50км блокира двигателя защото го е напълнила с бензин, на по по малко от 50 хиляди километра блокирали в отворено положение инжектори колкото искаш.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 030
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1242 -: Октомври 25, 2024, 01:33:55 pm »
Докарали са се дотам, че един автомобил можеш да го купиш със средната заплата за една година. А аз карам автомобили, които мога да си купя с 2 мои заплати. И като се повреди, просто го изхвърлям и си купувам друг.
juliang, при всичките ви защити на "зелените" технологии, това ви изкаване ( и в последните няколко коментари имате няколко с такава логика  ), е най-показателно, че не се интересувате никак да щадите природата а само, за съжаление, да преследвате определена гледна точка.

Въпроса не е дали можете да си купуте автомобил а защо го купувате. При положение че го купувате понеже нещо вече ви е омръзнало ( както се изразявате ) това е толкова вредно за природата че директно бих ви дал на "зеления съд"  ;D ;D ;D да ви осъдаят за ненужно "зелено" убииство на природата. Ненужната консумация и съответнотно захвърляне на продукт е една от най-лошите ( а може би най-лошата ) черта на консуматорското общество. Замислете се колко енергия и ресурси, от изкопаването на металните руди и извличането на петрола (за пластмасите) до електронните компоненти, които от енергиина гледна точка са най-енергоемки, са отишли в направата не един такъв продукт.

Не е върпрос дали човек може да си позволи нещо а защо му е необходимо това, при положение, както при вас че въпроса е на омръзване, ами тогава защо не си смените мястото където живеете предполагам че живеете там поне 20-тина години, не ви ли е омързнало ??? Като ви омръзват тези неща, вземете да смените така и града, дъжавата, континента, та може и планетата, понеже вижте Мъск търси хора с такова мислене, които искат соларна енергия но им омръзват нещата и ги сменят вски 3-5 години, без да ги интересува откъде идва енергията за създаването на тези нови продукти, а и планетата на която живеят им е омръзнала та гледат към Марс ;D ;D ;D   

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #1243 -: Октомври 25, 2024, 02:10:31 pm »
Когато някой си удари "гъза в тавана" се самосезират модераторските ми задължения сами в режим на възпитателно снишаване:  :)

Той juliang капиталиста, който още живее в комунистическо жилище му било омръзнало туй дето купувал  ;), и хвърлял бил на боклука с пренебрежение и демонстративно, като сополиви кърпи  ;D  ;) - разбирате ли другарки и другари?  ;D
Те големите капиталисти така правят. Още топло-топло го хвърлят, защото имат натрупани при свободата и демокрацията, след като са я извоювали от лошите руснаци и комунистите, големи капитали.

Ама нашия купува само движими вещи и то дараци. Стари коли, които обикновените нормалните хора са ги хвърлили на боклука, защото им е свършил ресурса на двигателя, защото им се задръстил ДПФ.

И той понеже голям демократ и еколог, вместо да купи нов ДПФ, който струва повече от самия дарак /около 6-7 000 лв. с катализатора/ или вместо да попита знаещи и можещи интелигентни хора, скромни и умни  ;D, като EDM electronics, как става сигурното профи почистване на такива агрегати, той ГО СКОПИЛ и хвърлил на боклука. Така без да се интересува от екологията - само когато демагогства, той си решил проблема по тънката лайсна, а нас гражданите - путинофилите, кучетата ни яли, да му дишаме азотните пари и саждите на скапания кабриолет.

Ам той курнас - купувал, омръзвало му хвърлял, демек паралия  ;), ама забележете - вещи за има-няма 1 000 лв. - стари дараци БМВ-та и Пежо-консервена кутия.
Никога обаче не е купувал недвижим имот, примерно да плати едни 300 000 лв., после да вложи още 200 000 лв. за ремонт и да каже - ето, това го постигнах аз със собствени сили и средства, защото съм капиталист и демократ, ей сега ще го хвърля на боклука за кеф.  :D

Ще ви каже, ама друг път.  :)
« Последна редакция: Октомври 25, 2024, 02:37:09 pm от EDM electronics »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551