Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 471236 пъти)

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 635
  • специалист, не носи на пиене
Re: Технологични новости
« Отговор #1590 -: Февруари 18, 2025, 01:40:04 pm »

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 053
« Отговор #1591 -: Февруари 18, 2025, 07:05:44 pm »
juliang, факт е че мрежата им съществува и имат ток в нея на тази цена. Те използват собствени енергийни ресурси, а машините в централите са стари, подържат ги и сигурно подменят амортизиралите се наистина. Енергетиците им сигурно не са милионери или милиардери, но имат енергетици.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
« Отговор #1592 -: Февруари 18, 2025, 09:03:48 pm »
Помня соросляка във форума как до преди 2-3 г. ми скачаха на тълпи - какъв комунист съм бил и т.н., а те колко умни и демократични.
С'я си игнор, щот въртиш една и съща плоча. Не си интересен вече... :)

Аз казах ли ви още тогава, че ще ви стрича сакъза на всички, че ще ви начупя джендарските неолиберални и русофобски рУгИ?  :)
Глей да не си напрайш мазоли докато чупиш рУгите...

Няма ги ония хвалби вече за градския начин на живот, за сп. Плейбой изхвърлиите, ма как сме пиели много - опиянчени снимки със залягания по масите в селските оремаци на менте софиянци  ;) с пълните пепелници  :D.
"Полегнала е Тодора за всички които я пожелаха..."

Благодарение на моята намеса форумът запази девствеността си от неолибералната русофобска омраза, която щеше да го плесеняса целия.  8)

Добре че пристъпите са ти нарядко, иначе току-виж си ме настигнал по постове... :)

juliang, факт е че мрежата им съществува и имат ток в нея на тази цена. Те използват собствени енергийни ресурси, а машините в централите са стари, подържат ги и сигурно подменят амортизиралите се наистина. Енергетиците им сигурно не са милионери или милиардери, но имат енергетици.
И ние бяхме така... и видя докъде стигнахме.
И нека да не се сравняваме с държави, в които кат копнеш в двора на вилата бликва я газ, я нефт...
Все още чакам да кажеш един реактор за 1-2 милиарда долара колко години ще го избиваш само него при 150 милиона на година... без съпътстващите разходи.

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 093
  • Santa Claus - "Ho ho ho!"
« Отговор #1593 -: Февруари 18, 2025, 10:03:26 pm »
Дядка, вдигаш ли самолета?  ;D - вдигаш таратанци... :D

Гледам тук новините по "технологичните"  ;) новости и ми се струва някой от вас ще плачи:   :)

<a href="https://www.youtube.com/v/Vngb7VCZESw" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/Vngb7VCZESw</a>

<a href="https://www.youtube.com/v/hsieuIicxpE" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/hsieuIicxpE</a>

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 135
  • Експертът не може да се автоматизира.
« Отговор #1594 -: Февруари 18, 2025, 10:30:58 pm »
Жужи, Жужи,

Много се харчиш за бира. Спестявай, че от твоята кожа ще го смъкнат:
Бербок: ЕС готви помощ от 700 млрд. евро за Украйна

Все още чакам да кажеш един реактор за 1-2 милиарда долара колко години ще го избиваш само него при 150 милиона на година... без съпътстващите разходи.
Не бе Жужи, американските 10 години строителство и многото милиарди не е харч,
то е дъждец вали. Благодатен, напоителен и най-вече вразумителен.

За кого вече писах:
П.п. И забележете - Росатом строи поне 2 пъти по-бързо централите си!
Колко по-евтино, тест за дебили.

П.п. Едно време в НРБ имаше банани само по Нова година, но технологията им за транспорт и съхранение беше друга. Този продукт бързо се порти, ако просто го месиш през 9 земи в 10-та.

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 053
« Отговор #1595 -: Февруари 18, 2025, 11:02:14 pm »
Тока им е от въглища, при това некачественни, обаче тока си го имат евтин.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1596 -: Февруари 19, 2025, 08:59:26 am »
С'я си игнор, ... :)

"Нравится не нравится, терпи моя красавица" - Бох Владимир Владимирович  :)

...въртиш една и съща плоча. Не си интересен вече... :)

Те фактите са си факти:
Роден си в семейство на русофили и комунисти.
Бил си комсомолски секретар - то ти личи, сега имаш същия табиет.
Тогава си бил аутсайдер пред софийските гъзета и за да станеш и ти пич кът тях,
си решил да обърнеш плочата и да вземеш да плюеш ония, които си боготворил.
Работил си в Държавна сигурност.

Толкова тъпа система си, че от креслив, мутирал антикомунист скачащ по площадите,
като разгонена маймуна  :), гласуваш за баш комунисти и ДС-ари, като кмета на София -
потомствен комунист до 9-то коляно в червата и пак тяхната
фамилия комунисти ти управлява обърканата наивна идеология.
Живееш в панелно комунистическо жилище - харизано от баща ти.  :)

Какъв ти градски начин на живот, какво сп. Плейбой - събуди се  :)
Ти реално работиш на село в мандрата и на ТЕЦ-а в комина при саждите,
в циганските хлебозаводи, в циганските махали, при мазните, загорели, стари тави.  :D

За да избягаш от грозната действителност и реалност  ;) пиеш по една евтина бира и се снимаш,
за да се показваш, какъв "необогаташ" си станал със старото си хвърлено на боклука БМВ -
за има-няма стойност 1 000 лв.  ;)

Ходиш "свободен" на почивка в Гърция с торбите от Кауфланд-Лидал, касетката с домати в багажника :), като типичния провинциалист, нямаш 10 евро да си вземеш нещо от таверната.  :)

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1597 -: Февруари 19, 2025, 02:41:34 pm »
EDM electronics, дайте да не застъпваме лични нападки, най-малко не е правилно от гледна точка на една дискусия. Иначе, второто видео което пуснахте в коментара, въпреки неоговата симплистичност, прави добра представа за ситуацията, поне за обикновенните хора.

Петдесет килограмова батерия излиза 140KW/h. Дано скоро видим този "пробив" в реалността
dymelsoft, статииката е мноооооого лековатичка, както обикновенно се предлата в такъв тип "техническа" медия, затова помествам научната публикация върху която са базирани (всникарските) статии на тази тема, от една от която е преписала и кладата.

Относно изследването (който се интересува може да прочете ), това което е дадено е теоретически възможната енергиина плътност на Li-H батерии. За съжеление в статията никъде не видях каква енергиина плътност са изчислили, не теоретично, при лабораторни условия. Да кажем че е 50%, това е все пак 1.4KWh/kg и е доста добро нарастване на енергиината плътност (на килограм активен материал, невключващ обвивката!), поне от гледна точка на това което е комерсиално широко разпространено. Кактов винаги обаче, при батериитните системи с тяхната комплексна химия, имеме условности.  За съжаление, отново, цикълите на използване, поне това което е тествано, са 800-1000. В статията се споменава че NASA използва Ni-H,  Mn-H, Li-Mn-O-H, I-H типове батерии още от 60-години (не се споменава за тяхната теоретична енергиина плътност, която всъщност може да е и по-висока), за някои от апаратите за дългосрочни мисии, най-вече поради високата им стабилност. Предполагаемо Li-H батерия би била с такъв тип насоченост поне в началото. В допълнение нобходимостта за усилена обвивка, поради необходимост от H компресия (въпреки че тя е 10х по-малка от компресията при водородните "резервоари"), увеличава доста теглото на батерията.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1598 -: Февруари 21, 2025, 09:28:56 am »
Искам да ви представя най-новия AI на Илон Мъск, който няма нищо общо физическата му направа, т.к. не е от неговите компетенции - Grok 3 AI.

https://x.ai/

Следях развитието на Grok 3 AI, презентациите - твърдят, че това било "самолет" спрямо Chat GPT и DeepSeek.

Днес за първи път изглежда го пуснаха и го пробвах и останах впечатлен. :)
Първо е безплатен, много скоростен и не пише глупости, явно има много добро обучение.
Първите ме впечатления са отлични.
Впрочем само горепосочените AI стават и може да им се има доверие, всичко останало е ала-бала, включително на Google бъркочите.  ;)

Казвам ви ги тия неща, за да сте в час. Който има интерес, да пробва.
Аз тия дни ще го изпитвам, да видя какви са му реалните възможности и да излъча победителя в състезанието, да ги туря на състезателната скамейка.  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1599 -: Февруари 21, 2025, 10:30:22 am »
Първо е безплатен, много скоростен и не пише глупости, явно има много добро обучение.
Първите ме впечатления са отлични.
Аз ги тествам с въпроси от типа "Чий е Крим", "Каква е икономическата ситуация в Русия", "Какви са възможните изходи от конфликта в Украйна"... засега няма голямо разминаване в отговорите които генерират :)
И за безплатността също не е съвсем вярно. Има "Super Grok" който струва $30 на месец. Не ми се хвърлят някакви пари на вятъра за да гледам как някакво желязо се прави че мисли вместо мен - все още съм в състияние да се справям и сам, така че нямам преки впечатления какво му е супер-а на платената версия.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1600 -: Февруари 21, 2025, 11:01:14 am »
Тебе кът тъ знам, че на американското лайно викаш "шоколад втора употреба"  ;) и го рекламираш с напрягане на лицеви вени, направо се чудя, как този Grok 3 AI не ти харсева?

Забелязвам не само у теб напоследък, ами у всеки неолиберален търмък  :D, взе да ви бие на американофобия.  :D
Каква ли е причината?  ;D

Май нещо освен обръщане полюсите на Земята, става някакво обръщане на полюсите при хората.
Според актуални схващания от последните седмици  ;), аз съм американофил.  :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1601 -: Февруари 21, 2025, 11:26:07 am »
Тебе кът тъ знам, че на американското лайно викаш "шоколад втора употреба"  ;)
И това ми го казва човек, който смята Жигулата на върха на автмобилостроенето? :)

Според актуални схващания от последните седмици  ;), аз съм американофил.  :D
Може би ще го отречеш? Я си прегледай шпаргалките, може да се окаже че и Мъск е свил камион перфокатри от някой ватнишки НИИ за да си разработи продукта...
Очаквам от теб с Витко да почнете да нарядате как Тръмп е велик политик, а Щатите са едно прекрасно място за живеене :)

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1602 -: Февруари 21, 2025, 11:45:28 am »
Лукав Нещастин си ти.

Правиш забележки, как не съм спазвал правила,
а аз си позволявам странични закачи в несъществени теми, тук е техннологични новости,
ти пак го избиваш на заяждане, ма ко не ти харесвало, ма как си разсъждавал и т.н.

Горе изрично написах, за "който има интерес", не съм писал за "който няма".

Защо постоянно ни занимаваш с депресията и нещастието си, Нещастине:)

Ами като не ти харесва AI, отмини го, не е нужно от девет дола вода да караш, да убеждаваш останалите какво нищо било.

Ами аз познавам хора, които вече имат инсталирам собствен AI и той работи, като за 5 човека.
Ама какво да ти обяснявам на тебе - обикновен работник с оловни обувки по циганиите в хлебозаводите.....ти си в каменната ера......неолиберален комсомолски секретар.....  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1603 -: Февруари 21, 2025, 11:59:50 am »
а аз си позволявам странични закачи в несъществени теми, тук е техннологични новости,
Я погледни предишните няколко страници точно на тая тема, кой я осра тотално?

ти пак го избиваш на заяждане
Мавзолеи, нещастини... о, да, забравих, това за теб не е заяждане, това ти е нормалния начин на водене на културна дискусия :) Цял отделен пост посветен изключително на мен, моето детство, моята рода и моето психично състояние - това също е съвсем по темата, и изобщо не е заяждане.

Ами аз познавам хора, които вече имат инсталирам собствен AI и той работи, като за 5 човека.
Значи толкова са му работили ония 5 човека. Седели са по цял ден и са си бъркали в дупките...
Бил приятно изненадан че АИ-то му написало библиотека за комуникация... баца, ако не можеш или те мързи да си я напишеш сам - естествено че АИ ще те замени - щот си некадърен :)

Ама какво да ти обяснявам на тебе - обикновен работник с оловни обувки по циганиите в хлебозаводите.....
Сядай и питай АИ-то как точно да бъде заменен един такъв работник с изкуствен интелект... да видим какво ще измислите :)

...неолиберален комсомолски секретар.....  :)

Реститутка... :)

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1604 -: Февруари 21, 2025, 01:13:26 pm »
Следях развитието на Grok 3 AI, презентациите - твърдят, че това било "самолет" спрямо Chat GPT и DeepSeek.

Днес за първи път изглежда го пуснаха и го пробвах и останах впечатлен. :)
Всяко човешко "твърдение" по отношение на тези LLM типове модели е много относително ( и поне по моя преценка е пътлна глупост ), най-вече понеже веки човек мисли различно и има тразлично виждане към изхода/отговорите които тези модели изхвърлят на база на различностите в индивидуалния естествен интелект. Точно затова има стандартни тестови среди (test harnesses), тестови софтуерни среди които за определени видове софтуерни продукти, които са стандартни в различните пордраздели на софтуерната индустрия поне от 20-тина години (особенно за масивни и високо комплексни системи, като съм използвал такива, преди 10-тина години, за тестване на цялостната инфраструктура при 10-20К клъстърни системи). Така всичките тези AI модели се тестват, директно срещу такива AI-тестващи среди, абсолютно без човешкия релативен фактор. Така, при такива тестове, се вижда че Grok 3 AI е безкрайно неефективен модел, като се сравни 30%-тина процентното му "подобрение" отново, на база на тези стандартизирани LLM-тестващи среди, в сравнение сравнение с консумациата му на енергия, да кажем в сравнение с DeepSeek:
Цитат
Grok-3 reportedly uses 263 times more energy than DeepSeek’s V3 model.
https://www.appypie.com/blog/grok-3-vs-deepseek-r1-vs-chatgpt-o3-mini-comparison