Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 470609 пъти)

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 092
  • Santa Claus - "Ho ho ho!"
Re: Технологични новости
« Отговор #1635 -: Февруари 24, 2025, 09:01:04 pm »
Най-голямата технологична воност за 2025 г.!  :)

18 мил пенсионеро от отвъдното в най-голямата демокрация САЩ получавали пенсии.  :D
Това прави три Българии - лежат по корем, като инвалиди по болест и цуцат, цуцат от държавната цицка.  :)
От тях 6 мил. били над 100-годишни, а най-възрастния получаващ пенсия бил на 345 г. със 135 г по-възрастен от създаването на САЩ, явно е коренен жител на древните маи.  ;D

Технологично Гренландия е американска, не датска.  :)
Технологично цяла Канада е на САЩ.  ;)
Концлагер Газа каза Бай Дончо технически, като технологична новост ще е наш - ние вика там ще инвестираме, населението вика да се маха - до ходи дет иска. Израел вика ще изравни всичко, ние ще строим наши инвестиции - нашинкото си е нашинко вика Бай Дончо.  ;D

Резиденцията с амфитеатъра на Путин в Крим е по-скъпа от Гренландия,, Канада и Газа.

Всички НЕДРА на остатъците от Украйна техничеки, практически и теоретически са американски.  :)

НЕДРАТА, дайте ми НЕДРАТА вика Бай Дончо, те са си нашинки... :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
« Отговор #1636 -: Февруари 24, 2025, 10:13:56 pm »
Най-голямата технологична воност за 2025 г.!  :)

18 мил пенсионеро от отвъдното в най-голямата демокрация САЩ получавали пенсии.  :D
дуеш се че си голям програмист, обаче като не ти отърва се прайш на пръднал в катедрала...
Цитат
Part of the confusion comes from social security’s software system based on the Cobol programming language, which has a lack of date type. This means that some entries with missing or incomplete birthdates will default to a reference point of more than 150 years ago. The news organization Wired first reported on the use of Cobol programming language at the Social Security Administration.
И ако погледнеш тук ще видиш откъде е дошла тая дивотия в главата на оранжевия: https://oig.ssa.gov/assets/uploads/a-06-21-51022.pdf

Цитат
SSA’s Numident includes 18.9 million numberholders who have dates of birth in 1920 or earlier but no corresponding death information on their Numident record (see Table 1).

как и да е... стана ясно че и като програмист си пълна нула, земи се върни към оловните ми обувки... :) Ето ти още храна - това са оловни ръце...

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 053
« Отговор #1637 -: Февруари 24, 2025, 11:36:49 pm »
  juliang, понеже е много конфузно и измислят че тези данни ги генерира компютърния език който се използва. Тогава как работи социалната система, като тя трябва да използва тези данни а не някои други..Сигурно работи безгрешно, както би трябвало.
 Ти защо си мислиш че наистина емитираните пари са повече отколкото златото, заемите не са емитирани пари, те в голямата си част са никога неемитирани пари. Парите всъщност са колкото е златото и други такива неща. За да водят валутни войни те спазват това правило, обезпечаването на парите със злато е отменено, но не е забранено. Няма как да водят иначе валутни войни, защото ако не могат да си върнат емитираните пари срещу злато и то е най бързо, ще рискуват да им се обезценят парите и това е риск който се материализира, не е  с ниска вероятност. Това е което трябва да се блокира - воденето на валутни войни и данъци няма нужда да има, също и измислени осигуровки и застраховки. Приема се математическа функция за правило - закон и всяка година всеки си емитира определено количество свежи пари, а резмения курс се определя чрез стокови борси също математически. С това ще се приключи с тази глупава система и небалансираната търговия, която източва жизнените сили на едни и несправедливо прехвърля стойност създадена на едно място в друго такова, което инвеститорите са заплюли като най подходящия реципиент за пари.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1638 -: Февруари 25, 2025, 12:00:22 am »
НЕДРАТА, дайте ми НЕДРАТА вика Бай Дончо, те са си нашинки... :D
Я кажи ти сега как Зеления ще подпише договор за недрата, като е нелегитимен? :) Това е въпрос и към Витко...

juliang, понеже е много конфузно и измислят че тези данни ги генерира компютърния език който се използва. Тогава как работи социалната система, като тя трябва да използва тези данни а не някои други..Сигурно работи безгрешно, както би трябвало.
Според американския ЕСГРАОН в базата им данни има няколко милиона души над 150 години, за които няма смъртен акт. Просто не е издаден, или не е въведен в системата. Има някакъв документ за раждане, т.е. тоя човек е съществувал, но няма смъртен акт. Какво да прави системата в тоя случай? Нали е безгрешна? :)
Същото се получава и с акт за раждане, при въвеждането на който е записана грешна дата, или просто липсва дата. Системата приема дата "0" която в много езици за програмиране не е 1.1.0000 година, а някаква друга, най-често някъде около 1870 година.
... обезпечаването на парите със злато е отменено, но не е забранено
И какъв е смисъла да се обезпечава със злато? И количеството злато не отговаря на количеството стоки които се появяват всяка година. А смисъла на парите е именно да отразяват количеството стоки (и услуги) които циркулират в обръщение.
Имаш селски пазар. Едните имато коне, другите - кокошки. На пазара има определено количество коне и кокошки. Обаче никой няма злато. Какво правим - спираме търговията ли? Или има само 2 златни монети, но 20 коня и 2 000 кокошки... как да стане търговията?

... Приема се математическа функция за правило - закон и всяка година всеки си емитира определено количество свежи пари, а резмения курс се определя чрез стокови борси също математически.
Горе-долу това се и прави, само че не е математически, а въз основа на търсенето и предлагането. И само виждаш че в твоето изречение златото не фигурира.

С това ще се приключи с тази глупава система и небалансираната търговия, която източва жизнените сили на едни и несправедливо прехвърля стойност създадена на едно място в друго такова, което инвеститорите са заплюли като най подходящия реципиент за пари.
какво ти пречи да превозиш златото на място, което смяташ за подходящ реципиент? И с какво се различава златото от диамантите, или доларите, освен че е доста по-тежко и неудобно за носене? :)

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1639 -: Февруари 25, 2025, 09:03:42 am »

как и да е... стана ясно че и като програмист си пълна нула, земи се върни към оловните ми обувки... :) Ето ти още храна - това са оловни ръце...

За програмирането:
ами програмирам всички видове микроконтролери и имам безброй проекти, като почнеш от Атмел, ПИК и до СТМ32, като изключително съм се закотвил на последните, просто първите са морално остарели. Няма такъв от серията, който да ме нога да напиша за отрицателно време.

Да разгледаме твойте данни:
Първо не знам ти някога да си проектирал нещо? Всъщност няма и какво, защото от електроника не разбираш.
Използваш готови контролери с елементарни възможности и готови програмирани драйвери. Твоето програмиране се състои в комутация на пинове - най-елементарната логика. Не знаеш какво е DMA,  не знаеш какво е безжично предаване на данни, занимавал си се с най-простите нещо в програмирането на микроконтролерите. Мога да преценя на всеки възможностите.

Като ти гледам ръцете - циганина, който е абониран за нашия казан в квартала, и само ме чака да си хвърля торбата с боклука, има по-чисти ръце, по-симпатични ръце и няма краста.  :D
Интелектуалците нямат твоите ръце, хората които си изкарват прехраната с акъл, не с ръце и крака. Щях да ти снимам такива ръце, но в момента нямам възможност, а и ще ти стане неудобно, ще се покриеш за една седмица в лекуване на депресия.  :)

Всъщност човек е това, което е в главата му.  :)
Виж си финансовия статус, виж си здравния статус, виж си професионалния статус, виж си правния статус - сам ще разбереш кой си.  :)
Какви смокинги те гонят софийски селянино, какви сп. Плейбой, какъв градски начин на живот?
Ти като отидеш в центъра на София явно се чувстваш подтиснат.
Имам там приятели с офиси - на пъпа на София - теб там не съм те виждал.
Аз нали ти казах, че ти живееш в комина на ТЕЦ-а, в миризмата на мандрите и мизерията на хлебозаводите при менгяните. Последните имат по-добро професионално развитие от тебе, карат скъпи коли, даже у сливенската циганска маала в която ти често ходиш.  :)

През соца си бил работник при въглищата в Кремиковци и сега си пак там, но като "капиталист".
Руснаците са ти виновни за позиционирането ти.  :)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 134
  • Експертът не може да се автоматизира.
« Отговор #1640 -: Февруари 25, 2025, 09:05:00 am »
Я кажи ти сега как Зеления ще подпише договор за недрата, като е нелегитимен? :) Това е въпрос и към Витко...
Дедо Дони прекрасно знае какво може да подпише Володимир Зельенъский!

Ако искаш да го разтикаш - така и се прави - даваш 100% неизпълнимо искане.
Каквото и се случи:

https://rutube.ru/video/e48eafdaffb699f8bd94e4c0e61b1da2/
Рада на глазах ЕС «прокатила» Зеленского! Трамп закрывает базу, которая гнала оружие Киеву!

Треперете мишки и стягайте куфарите за Брюксел. Що като дойдат ивъл рашънс, ще направят с вас като с тия ваши роднини  8) :D ... и ще правите каквото ви внушат:

https://rutube.ru/video/18fcd758188ae91560e1c8942b5a3be4/
России впервые в мире подключили мозг крысы к искусственному интеллекту

П.п. Дедо Дони и шефът (му) на ЦРУ рекоха: я да направим ревизия на златото във форт Нокс! Последният даже намекна, че часници да печатат долари не е фън-шуй.

Перестрелката (която още тече) бе предшествана от Перестройката. А последната бе предшествана от борбата за Гласност!
Тоя филм май сме го гледали, а?!

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1641 -: Февруари 25, 2025, 11:12:43 am »
За програмирането:
ами програмирам всички видове микроконтролери и имам безброй проекти, като почнеш от Атмел, ПИК и до СТМ32, като изключително съм се закотвил на последните, просто първите са морално остарели. Няма такъв от серията, който да ме нога да напиша за отрицателно време.
Но не знаеш как така се случва че в базата данни има хора на по 180 или 250 години. Ако се беше занимавал с нормално програмиране щеше да знаеш че почти всяка система има ограничения при представянето на датите. Дори съвременния SQL сърър има това ограничение: https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/api/system.data.sqltypes.sqldatetime.minvalue?view=net-9.0
Айде, да не те мъча чак със SQL... влез в Ексел-а, напиши "0" в една клетка и после кажи на тая клетка че в нея е записана дата (ако знаеш как де... :) ). Ще останеш изненадан...

Използваш готови контролери с елементарни възможности и готови програмирани драйвери.
Защото едно от основните изисквания е всеки един възел от това което правя да е сертифициран, да си върви със сертификата за съответствие от производителя. Не мога да ползвам моторчета от чистачки на жигула в изделието което поставям, защото ако стане нещо аз отивам в затвора. Мислиш че ми е кеф да слагам сензори на Данфос вместо китайски боклучки ли?

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1642 -: Февруари 25, 2025, 12:04:22 pm »
Кого заблуждаваш, че си програмист?
Програмистите нямат ръце на мангал.  :)
С тия ръце ми приличаш на боклукчия  :), не знам ако има някой да те оприличи на инетелкуалец, аз нямам такова голямо въображение, сори.....
То ти личи, че в работата си основно се ровиш из боклуците, вероятно програмирането ти е хоби.  ;)

Хал хабер си нямаш от микроконтролери основно, нямаш нито един свой проект - факт.
И трудността в програмирането никога не е била в логиката на програмата - това е най-приятната част-задача, а винаги в програмиране на хардуера - това ти никога не си правил, защото използваш готови контролери, направени за ей такива кът тебе. Да не говорим, че те нямат и 20% от възможностите на дори първите СТМ32 с кортекс ядра.

Гола вода си като цяло.
Каквато ти финансовата култура, здравната, правната - такава ти и техническата.
Учил си само декстоп програмиране според мен.

Какви екселски таблици да си пълня главата с ненужна информация?
Аз нямам като тебе време, да изчислявам, как се местят циментови блокчета с формули.
Ти скоро и каца без дъно ще пълниш, ми се струва....  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1643 -: Февруари 25, 2025, 12:32:08 pm »
ЕДМ-чо, когато прескочиш нивото да движиш моторче от чистачки или да четеш сензор за пералня, можеш да ми се обадиш. Примерно като седнеш и подмениш контролера (като пътьом трябва да разбереш как това е работило със стария контролер и да напишеш от нулата софтуера на новия контролер) на едно ей-такова управление като имаш само половината електрическа схема, никаква друга документация, и отгоре на това всичко по схемата и по таблото е написано на... датски...

Покажи нещо от твоите творения с повече от 2 релета и с кабел по-дебел от половин квадрт? :)

И не - не ме е срам от мръсните ми ръце. Така се изкарва хляба, а не с бъркане по телесните си отверстия. Питай и майка си, и баба си с клечките под ноктите дали е срамно да работиш с ръцете си :)

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #1644 -: Февруари 25, 2025, 01:24:47 pm »
И нещо за Писки, АИ-то и тестовете... твърди се че думите са на Айзък Азимов, не ми се проверява по нощите:
;D ;D ;D juliang, Айзък Азимов съм чел толкова книги (да оставим че съм работил и преподавал в един от университетите които той е звършил  :) ) , че вие сигурно си нямате и на предства че съществуват, и голяма част от тях на Англииски. Вие сигурно изобщо не знаете че той е публикувал и научно-популярни книги, (имайки 2 докторски степени, молекулярна-химия и био-химия) а не само блестящи научно-фантастични романи и новели. В тази насока намерете "The Nightfall" ("Падането на ноща"), една от най-първите му научно-фантастични новели, може да ви отвори въображението към виждане на реалните проблеми, в науката и обществото.

Линковете които ви посочих са тип софтуер които еволюира (вече от десетки години) в индустрията, и точно по такъв начин се прави "оценката" на LLM моделите. А това дали вие, или който и да е във форума, се съгласявате с това или не, на индустрията изобщо не и пука.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1645 -: Февруари 25, 2025, 01:52:59 pm »
Линковете които ви посочих са тип софтуер които еволюира (вече от десетки години) в индустрията, и точно по такъв начин се прави "оценката" на LLM моделите. А това дали вие, или който и да е във форума, се съгласявате с това или не, на индустрията изобщо не и пука.
Възниква резонния въпрос "кой еволюира по-бързо, и дали тестовия софтуер е еволюирал достатъчно за да оценява последните раазработки в областта на АИ.
И между другото това с пълна сила се отнася и за твоята гледна точка... нищо лично, ама защитаваш доста архаични тези... :)

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1646 -: Февруари 25, 2025, 02:17:32 pm »
.......по таблото е написано на... датски...

До "програмиста" с ръце на варан  ;)    ;D,

Не ми показвай нещо, което е правил някой друг. Покажи нещо, което си проектирал ти,
не да обикаляш кът муха без глава в шкаф, правен в заводски условия.

Ти никога не можеш да ми стигнеш нивото. Пак ти казвам, хал-хабер си нямаш от електроника, микроконтролери, затова и много внимаваш, да не изпадаш в сложности и подробности, надхвърлящи сложността на един проводник, галета, предпазител, сензор. Имаш там някакво посредствено понятие и ниво, и си дотам.
Затова и имаш ръце на варан. :D
Човек който проектира електроника, който се занимава с програмиране няма ръце, все едно цял живот е сял ряпа.  :D
Не казвам, че е срамно, но етикета говори много.  :)

Ето у меня не бываеть:  :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1647 -: Февруари 25, 2025, 02:41:53 pm »

И кое от това ти лично с двете си ръце произведе? Дори пистите не си ги прекарал ръчно, ами си оставил Proteus-а да го направи. А платкитe си ги дал да ти ги ецнат китайците...
Я покажи реална снимка как си наплюл платката при запояването, а не рендер... или и насищането на компонентите ти го направиха китайците в завода? :)

Та така... не ми показвай нещо, което е правил някой друг :)

Не ми показвай нещо, което е правил някой друг. Покажи нещо, което си проектирал ти,
Само половината от машината реално беше пристигнала в България. Част от нея просто не е нужна в конкретното приложение. Така че "проектирането" е изцяло мое, ползвани са нещата които са доставени и нужни за работата на съоръжението в конкрентия случай. Вижда се на снимката по липсващите релета за входове и изходи към контролера.

А не е като да не произвеждаме и самото табло от нулата...

и това не е рендер, реална снимка е.

Ще ми показва той некви мультики... :)
« Последна редакция: Февруари 25, 2025, 03:12:45 pm от juliang »

• Global Moderator
  • Много Напреднал
« Отговор #1648 -: Февруари 25, 2025, 04:27:53 pm »

Я покажи реална снимка как си наплюл платката при запояването, .......

А реална снимка на "червения" с лилавата глава не искаш ли, да ти покажа?

Мисля, че достатъчно внимание ти отделих.

Неактивен valex

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 522
  • изчислителна техника
« Отговор #1649 -: Февруари 25, 2025, 07:56:39 pm »
Само ИДИОТ може да слага прободи на падове !!!
Фатмак - много си далече от електрониката !!!!
п.п. Че и на фирма ми се пишеш :) :) :)