Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

<< < (4/11) > >>

krasias:
Бат Мишо, грешна ти е логиката, не може един електромотор да има различен въртящ момент за ротора и за статора. И BLDC моторите ги правят така заради високите обороти които развиват, защото ако поставиш магнитите отвътре а намотките отвън магнитите ще се отлепят и изпочупят от натоварването от големите центробежни сили. Това е причината да ги конструират по този начин.

Lambo_Rambo:
Да, диодния блок е премахнат, на негово място е свързан спийд контролера.

Като инженер единственото което ми идва на ума за разликата между външни и вътрешни магнити е инерционния момент на ротора, с външни магнити се получава един вид маховик, който придава някакви съпротивителни способности на ротора срещу краткотрайни механични натоварвания, има логика това да се ползва при машина която се ползва за задвижване, и обратното - ако се ползва за генератор има логика да се търси нисък инерционен момент на ротора.

Има достатъчно клипчета в интернет на хора които развъртат алтернатори като електродвигатели за да си направят циркуляр или каквото и да било друго. Също така имам приятел който го ползва за задвижване на колело при това доста успешно, но той е много напред с материала и си е произвел сам спийд контролера, по негови думи около 300 амперов, докато алтернатора който ползва не е нищо екзотично, обикновен алтернатор 50-60-70 ампера.

Склонен съм да опитам това което ме е посъветвал колегата Радико, имах някакво предположение че проблема може да е свързан точно с това колко ток подавам, естествено в моето необразовано съзнание този проблем имаше не толкова добра формулировка. Факт е че ако само възбудя ротора, или съм намалил потенциометъра на минимум, ротора се върти доста трудно на ръка, тоест да е в някакъв режим на генератор/спирачка. Извинявам се ако това което пиша не звучи смислено, не съм свикнал още с ел. теориятаи и може да не използвам термините много правилно.

EDM electronics:

--- Цитат на: Lambo_Rambo в Октомври 21, 2017, 05:43:56 pm ---Като инженер единственото което ми идва на ума за разликата между външни и вътрешни магнити е инерционния момент на ротора, с външни магнити се получава един вид маховик.......

--- Край на цитат ---
Ламбо-Рамбо, никой не те пита дали си инженер или не си, обаче всеки твой пост започва с "аз съм инженер". Какво ти помага инженерството? - нищо! Разбрахме, че си инженер, много ме респектира, но извода ти е антиинженерен. По твоята "инженерна" логика, ако на вътрешния ротор поставим на оста една тежест, дали няма да стане инерционния момент по-голям от външния ротор? Инерционния момент ли ще определя характеристиките на двигателя? Когато се конструира един двигател, трябва да сме наясно какво ще се изисква от него, след което се решава, дали да е с външен или вътрешен ротор, брой полюси, схема на навиване на ротора /много-много важно/, вида магнити, и т.н. ...цяла наука е.

krasias, не логиката на Михаил Кузмов е грешна, а твоята е такава.
Кой ти каза, че не се правят BLDC с вътрешен ротор? - правят се толкова, колкото и с външен. И на никой ротор не му хвърчат магнитите, дори при обороти над 100 000.

Външния ротор се прави основно, за да се постигнат повече магнитни полюси при определени габарити с цел по-ниски обороти. Колкото по-малко полюси, толкова повече обороти и обратно. А мощността се трансформира от по-ниски обороти в по-висок въртящ момент, защото ъгловата скорост е по-голяма при по-големия радиус на ротора. Просто-просто, като 2 и 2 =4, дори не е необходимо да си инженер, за да го знаеш.

krasias:
EDM electronic, много добре знам че се правят BLDC мотори с вътрешен ротор но са за по ниски обороти. Виж обаче с твоето обяснение за полюсите и оборотите съм напълно съгласен, ама със "лост от втори род с по дълго рамо" е с това не мога да се съглася.

EDM electronics:
Няма да изпадам в ненужна полемика, кой както иска така да ги разбира нещата, аз за моите нужди се справям без чужда помощ.

Но искмам да наблегна на най-важното при BLDC:
- Защо ни е да ползваме BLDC, а не колекторен мотор? Има само две предимства пред колекторния: 1. няма износващи се електрически части и 2. по-малки габарити, т.е. по-висока енергийна плътност, защото липсва обема на колектора. Всичко останало в параметрите е по-зле, вкл. и КПД-то.

Ако ще ползваме алтернатор за BLDC, който е с външно енергийно зависимо възбуждане, а не с неодимови магнити, то това е възможно най-неикономичния двигател, особено ако го захранваме с акумулатор, а инвертора не само че с нищо не спомага за този параметър, ами той допълнително харчи ток за топлина.

Та ми е трудно да го разбера "инженера", защо държи двигателя му да е от алтернатор? Освен да гадая, има нещо и иска сега да докаже на себе си, че ще стане на двигател, щото е без пари. Обаче това нещо, че ще харчи много ток, че ще тежи, като гюле, че ще е обемно, еее....не е важно явно. Представям си велосипед с такъв двигател-кютук при условие, че се продават доста съвременни компактни двигатели с неодимови магнити, с вградени планетарни и обезшумени редуктори, с вградени датчици, с контролер специално за двигателя /защото контролер се прави за конкретен двигател, той не е универсален/ до 2 кВт, които си вървят с каплата. Това ми прилича, като да поставим в купе на Трабант двигател на Мерцедес и да ги оприличим.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия