Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

<< < (5/11) > >>

Lambo_Rambo:
Мисля че раздела беше за експерименти? А не за "за еди колко си пари можете да си купите еди какво си и щяло да бъде по-леко, по-компактно и по-ефективно". За 1000лв мога си купя същата ел-перка която се опитвам да подкарам чисто нова от магазина и ще си дойде със всичко необходимо да тръгне. За няколко хиляди лева предполагам все ще си намеря електромотор със цялото управление от някой мотокар, което ще ме устройва да си изработя електрически картинг или мотоциклет. Благодаря все пак, мисля че темата започна да отива в неприятна посока. Ще продължа да се занимавам и ако открия някакво работещо решение ще споделя.

Михаил Кузмов:
Най верните неща които чета в тази тема са на EDM.  От двигателят се изисква въртящ момент за определено приложение. От двигателя се изисква ефективност, ако приложението не налага друго. Не можем да си позволим да харчим акумулатора, с не ефективен двигател по известни причини.
karasias, защо не приемаш по дългият радиус, като лост от втори род? Това е идентично с външните магнитни полюси и оборотите с които си съгласен.
Една от дименсиите за мерене на въртящ момент е Nm (нютон-метър).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%8E%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80
Какво мислиш за картинката от линка? Ако точката О е оста на двигателя и тя е натоварена, тогава силата F може да бъде по малка ако рамото между O и P е по дълго. Следователно, вътрешният ротор с постоянни магнити, предполага по нисък въртящ момент, за един и същ обем.

krasias:
Бат Мишо, разликата в диаметрите на ротора и статора е един милиметър, по простата причина че за двигателите се приема стандартна въздушна междина между ротора и статора 0,5 милиметра. Е сега опитай се да обясниш какво печелиш от този един милиметър като лост от втори род. Виж ако говориме за един същ обем при два двигателя може и да има някаква разлика. Аз лично те разбрах че става въпрос за един двигател като въпроса е дали да въртим ротора или статора.

EDM electronics:
Инженере, там където ти отиваш, аз оттам се връщам. Имам конструирани няколко двигателя. Ама не просто двигатели, а такива с параметри дето не можеш намери в магазините. И един такъв двигател струва няколко хиляди лева. Основния параметър е икономичност /работи с литиев акумулатор/ и тегло: 2 пъти по-икономичен от магазинските и с 3 пъти по-ниско тегло.

Г'а направиш от алтернатора достоен двигател по-добър от четков, да не говорим за кадърен BLDC, обади се.
Прави си експерименти и откривай, че имало топла вода. В повечето от случаите да си купиш готов двигател е по-оправдано и много по-евтино, отколкото сам да си го правиш.

Съмнявам се, че ще разбереш какво ти говоря, но тя неволята по-добре обяснява. Филма с BLDC е много голям за човек, който разбира от електроника, а пък за тоя дето не разбира, може да се окаже, че няма край.

Михаил Кузмов:
Очевидно не сме се разбрали. Имах в предвид принципа. Сравни двигател монтиран на капла на колело с алтернатор и ще ме разбереш.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия