Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

<< < (7/11) > >>

mind:
EDM, при ДВГ се ползва предварение, защото скоростта на процесите при горене са хиляди пъти по-бавни от скоростта на тока(светлината). Ако направиш предварение на електродвигател, това ще почне да му действа като спирачка.
Конкретно за двигателя от пералня, работи с два датчика на Хол разположени на два съседни полюса. Ако статора е застанал в положение, където пусковият въртящ момент ще е малък, софтуерно го "заклаща" напред-назад, докато получи сигнал за правилното положение от датчиците и тогава стартира.
Поне това са моите наблюдения. Според мен, достатъчно е голям брой полюси и голям диапазон на честотата.

EDM electronics:
mind, ще ти кажа аз какво съм установил на практика:
Настройвам положението на датчиците в най-ползваните обороти на двигателя и търся най-ниската консумация. Когато намаля оборотите до някакви минимални и отрегулирам в закъснение, консумацията пада. Когато реша да вдигна оборотите до максимални при първонамалната настройка, консумацията се повишава значително, след изместване на аванса с предварение, консумацията пада повече от 2 пъти.

Случвало ми се е да правя тази регулировка в реална обстановка. При първоначалната настройка максимални обороти и скорост на "лодката", консумация е 15А, след което разглобявам двигателя и измествам аванса, консумацията ми пада на 7А при същата максимална тяга на двигателя и много по-ритмична работа. При това положение, като намаля оборотите, двигателя започва да прекъсва, не му е настройката на ниски обороти. Говоря за нещата от практиката, а не разсъждавам на глас!

Регулировката на оптималния аванс от нула до максимални обороти варира в порядъка на около 1,5 см. движение на авансовата плочка. Това е горе-долу един зъб и половина разстояние.

По същия начин, ако вземем един колекторен мотор на който може да му се въртят радиално четките, при настройка и различни обороти, ще видим, че оптималното им място е различно, точно поради същите причини.

valex:
EDM electronics
Обърках процесора :(
Ъгъла би трябвало да се влияе и от натоварването. Така, че май най-добре е  по някакъв критерий да се търси оптимизация на ъгила динамично.

valex:
Цитат от тук http://www.avislab.com/blog/brushless03/ .

"Угол опережения фаз (timing)

При приложении напряжения к обмотке двигателя, ток в обмотке не может вырасти мгновенно, поскольку обмотка двигателя представляет собой индуктивность. От момента подачи напряжения до достижения тока максимального значения пройдет некоторое время. Аналогично при снятии напряжения понадобится некоторое время пока ток будет уменьшаться до нуля. Это время зависит от индуктивности обмотки двигателя и других конструктивных особенностей двигателя. Таким образом, действие обмотки двигателя несколько запаздывает за управляющим сигналом.

Чтобы компенсировать эту задержку управляющий сигнал на ключи подают с опережением. Опережение управляющего сигнала выражают в угле опережения. Угол опережения может быть от 0 до 30 градусов. Речь идет об электрических градусах (см. Бесколлекторные двигатели постоянного тока. Устройство бесколлекторного двигателя). Угол опережения может отличаться для каждой модели двигателя. Точность установки угла опережения сильно влияет на работу высоко-оборотистых двигателей. На малых скоростях точность установки угла опережения не столь критична.

Настройка угла опережения (timing) выполняется либо перемещением датчиков (некоторые двигатели оборудованы специальным приспособлением) либо корректируется программно средствами регулятора. Если двигатель имеет реверсивный режим (должен обеспечивать вращение в обе стороны), разумнее прибегнуть к программному методу.

Для лучшего понимания смысла угла опережения можно провести аналогию с двигателем внутреннего сгорания, где после подачи искры проходит некоторое время до воспламенения топлива. За это время вал двигателя успевает провернуться на некоторый угол. Для компенсации такой задержки устанавливают угол опережения зажигания."

Lambo_Rambo:
Със Megasquirt няма ли да стане? Ползвам такава електроника на колите ми от години, има си авансови таблици по обороти и MAP или TPS, следи оборотите на двигателя с датчик и зъбно колело 36-1 или 60-2 зъба, и е елементарна за настройка, ако можеш да следиш показателите на мотора и знаеш какво се цели да се постигне. Един цял компютър на мен ми излиза около 300лв, орязана версия която да контролира само аванса предполагам може да се изработи доста по-евтино, има user-friendly софтуер за настройка.. Не знам дали е приложимо за спийд контролер, но е един не особено скъп вариант и най вече лесен за настройка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия