Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

<< < (8/11) > >>

EDM electronics:
valex, да това е т.н. предварение в цитата ти, но там е обяснено защо е нужно и виновника е индуктивността на намотката, но казано общо, просто за някакви обороти. А когато се сменят оборотите, ъгъла-предварението и то би трябвало да се сменя. Мисля, че достатъчно подробно обясних защо, надявам се да е разбираемо.

Ето защо, ако искаме да вдигнем значително КПД-то на системата мотор-инвертор, контролера следва да променя това предварение автоматично.

Контролерите за велосипедните мотори са доста модерни и лесни за ползване, освен, че имат доста защити, имат и автоматична настройка на предварението, но фиксирано, все едно, че местим авансовата плочка, но софтуерно. Още като свържем мотора и за около 20 сек. контролера опознава датчиците и настройва предварението. За да е оптимално обаче има два кабела, като се окъсят двигателя заработва на някакви средни обороти, предполагам най-ползваните и контролера регулира предварението за този режим. За съжаление нямат това, което на мен ми трябва - динамична настройка.

Въпрос на време е да го направя. Каквото съм замислил и захванал, все е било довършено до край. Само времето е дефицит.

mind:
EDM, разбрах те! При ДВГ аванса е да не пада мощността, а при теб целта е обратно - да падне мощността с цел икономичност. Аз затова написах, че ще действа като спирачка и това, което описваш е нормално да се случва по този начин. Струва ми се и, че двигателят е двойно преоразмерен, щом на половин мощност "лодката' си запазва характеристиката на движение? И тъй като, не можеш да свалиш консумацията по напрежение, я сваляш по ток с аванса. А пробвал ли си да сложиш по-голямо витло? Така ще намалиш диапазона на оборотите и предполагам необходимите корекции ще се сведат до минимум.

valex:
EDM electronics
Мисля си, че функцията на "изпреварване" е линейна?
Снощи пробвах да сложа библиотеката за STM32, но не ми се  получи :(
Трябва да стане.

EDM electronics:

--- Цитат на: mind в Октомври 23, 2017, 11:58:05 pm ---EDM, разбрах те! При ДВГ аванса е да не пада мощността, а при теб целта е обратно - да падне мощността с цел икономичност.

--- Край на цитат ---
Ами не е така, въобще не е така....
Когато се настрои оптималното предварение за определени обороти, да, мощността пада, но електрическата, а механичната се запазва! Правиш ли разлика между двете? Икономията идва от намалената електрическа мощност при запазване на механичната. При моя двигател грубо казано има около 60% трансформация от електрическа към механична мощност и това след приспадане загубите от редуктора, които са около 12% според производителя му. При купешкия двигател няма редуктор и там целия въртящ момент се поема от ротора на колекторния двигател и при него коефициента на трансформация е около 35%. Ето я икономията, цели близо 100%. И тези данни ги давам при настоящото положение, без да съм направил модификацията на инвертора, тогава нещата отиват още по....но най-вече за по-големите мощности е осезаемо, при ниските обороти не толкова.

Когато няма редуктор мотора той е много неефективен, все едно да караме автомобила на 5-6 предавка на баир. Тогава гълта гориво, като ламя. Хем не върви, хем много гори. И не случайно Тесла-мобилите имат една механична скорост. Просто няма как да се мине без скоростна кутия.

mind, разбра ли сега?

valex, кога успя, много си бърз  :)
То че ще стане, ще стане, убеден съм. Ама имаш ли програматор за тоя контролер, той се захранва с 3,3В? Аз купих няколко контролера с програматори, но не ми е останало време да напрравя транзисторния мост с драйверите и тогава ще започнат пробите. Запусна ли контролера, тогава ще търся някой, които разбира от програмиране на Ардуино, да видим какво може да се измисли.

Ей тук показвам най-новия вариант на авансовата плочка, най-лесен за изработка, с балансир паста /вдукомпонетна смола/ и немагнитна пластина от бронз:

valex:
Един приятел ми обеща контролер с STM32 за проби. Иначе от китайците трябва да се чака доста.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия