Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

<< < (10/11) > >>

valex:
EDM electronics
По-скоро отвори нова тема само за BLDC.
Това за потенциометъра е ясно.
Според мен положението на потенциометъра трябва да задава скорост на въртене примерно, а електрониката да се среми оптимално да достигне тези обороти с минимална консумация(ако  има толкова мощност в батерията).
Мисля, че е неудобно да се оптимизира на слух и вибрации. Тези критерии могат да се използват в началото за уточняване на законите за оптимизация.
п.п. Може би трябва и температурата на двигателя.

EDM electronics:

--- Цитат на: valex в Октомври 25, 2017, 01:30:36 pm ---EDM electronics
По-скоро отвори нова тема само за BLDC.
Това за потенциометъра е ясно.
Според мен положението на потенциометъра трябва да задава скорост на въртене примерно, а електрониката да се среми оптимално да достигне тези обороти с минимална консумация(ако  има толкова мощност в батерията).
Мисля, че е неудобно да се оптимизира на слух и вибрации. Тези критерии могат да се използват в началото за уточняване на законите за оптимизация.

--- Край на цитат ---
Да, прав си. Има и още нещо, което може да се подобри софтуерно и е немаловажно:
- Стабилизация на оборотите!!!
Когато се изтощава батерията от крайно заредено до крайно изтощено състояние пада с цели 8,6В, от 25В до 33,6В. Това се отразява осезаемо на оборотите и се налага постоянна корекция.

EDM electronics:
Има и още нещо за подобрение:
Не знам как е програмата на този контролер, но ще е нужно горните транзистори на моста да не работят в ШИМ-режим, а само като обикновени ключове, шим-а да остане само за долните ключове на моста. По този начин се елиминират динамичните загуби на половината транзистори, които са основни и по този начин ще се вдигне КПД-то на инвертора почти двойно. Така се направени велоконтролерите на китайците, което е мн. добро решение.

valex:
:):):)
Точно това исках да ти пиша в момента.
Трябва добре и да се изчисли силовата част и драйверите. Има и трифазни специализирани драйвери. И с токова защита и т.н.
https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/1805490/
В руския сайт има доста добри напътствия. http://www.avislab.com/blog/brushless08/
Има и добра софтуерна реализация.

EDM electronics:
Аз по принцип нищо не изчислявам, просто преоразмерявам и ползвам най-доброто и по много, като транзистори и по този начин по-добро не може и да се желае. Драйвери ще се ползват IRF2110, а транзистори според изпълнението на контролера, дали да е с SMD или обикновени. Но за пробите на контролера и модификациите не са необходими кой знае какви върхови транзистори. Иначе в Комет електроникс предлагат върхови нискоомни SMD-та.

Ще видя и в сайта какви трифазни драйвери сочат, но не знам дали ще е удобно с тях. Добре е драйвера да е до транзисторите и съм по-склонен за всяка фаза да е с отделен драйвер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия