;
Да, правилно отбелязвате, понякога и аз допускам грешки, но си го признавам, за разлика от някои и не се запъвам
В този контекст, времето не е мерна единица, а величина! Мерната единица за величината време е час (минута, секунда и т.н...). Най-простия факт, показващ това е, че го
измерваме със всякакъв вид часовници!
Разбира се, че времето е
величина в смисъла, в който се формулират чрез него други величини от категорията
скорост (и всички свързани с каквато и да е скорост величини) във физиката! Ако не е, въпросните понятия ще са напълно безсмислени.
Колкото до уикипедия - там обясненията са базирани именно на ТО, която точно в тази тема подлагаме на съмнение, т.е. - не може да ползваме безрезервно за основа на формулировка теория, която атакуваме.
Уикипедия не е "алманах" на науката (и аз съм публикувал статии в нея). Ако Кадуцеус помести там статия за оргона, позовавайки се на солидни трудове от изследователите, едва ли ще убеди скептиците, че "такова животно има"
, че и да повярват безрезервно (щом е в уикипедия, нали).
Разглеждали сме доста обширно темата за времето (поне в посочените от мен по-горе теми), за да е ясно на всеки, че това понятие го ползваме в доста широк аспект!
В конкретния случай обаче, времето, ползвано във физиката, за определяне и формулиране на явления и други понятия се употребява в строго конкретен контекст и това, смятам не е нужно да се дообяснява?