Интересна информация, благодаря за споделянето и! Имате ли някъде повече споделено във форума (или по нета) за вашите оптимизации? Ще ми бъде интересно, а предполагам и на други колеги във форума, да се запознаем с вашия опит.
Не съм много по-писането!?
За това не съм споделял до сега нищо. Но то няма и какво да се споделя! Нещата са открити още преди повече от век и в момента просто се осъвременяват. Ще ви кажа къде да копаете и какво да търсите, а техническите решения ще са си ваши.
Тука ще ви опиша само стъпките за отопление. За охлаждане са малко по-различни. Примерите който давам
ще са приблизителни че това съм го правил преди 3-4 години и сега не ми се връща назад. А и няма да изнасям научна лекция,я!!!
Насоката е следната:-
1. Намирате си климатик със възможно най- голяма и тежка на килограми изпарителна пита за мощността която ще ползвате. Пример при мене за около 80 кв.м и изчислена отоплителна мощност около 7кW за средните зимни температури в нашата страна от +7°С до -10°С съм подбрал инверторен климатик Самсунг AQV18FAN. Този климатик напълно покрива мойте нужди и най-важното беше запазен и на доста ниска цена. Този климатик има добре оразмерена пита на външното тяло което е еднакво и за AQV24FAN! Това означава че спокойно този климатик може да поеме отоплителна мощност от 10kW каквато е на AQV24FAN, също така корейците не са пестили от към метал и е с необходимата маса. Не правя реклама на Самсунг!! Просто обяснявам хронологията за проектиране и достигане на по-висок КОП. Другите му придимства са че е инверторен, на фреон R410 и има добър КОП около 3.41 за тези пари.
2. След преработването му в термопомпаq изхвърлих фреона R410 и го замених с фреон R32. Този фреон е с по-добри термодинамични качества и напълно пасва на машина проектирана за R410. Като с това покачвате КОП с още 20%- 30% и той става около 4.2 - 4-4. Елементарно просто и надеждно. Вижте документацията която съм дал към поста. Сигурно ще ме питате от къде са тези проценти но, тези изчисления ще ги оставя за вас. За да вникнете в материята Няма само аз да се трепя, я!
3. Това бяха стъпките който предприе германеца но той продължи да доразвива термопомпата си като премина на фреон R744. А за този фреон си трябва доста здрава машина и добро оразмеряване защото се работеше с налягания от порядъка на 90- 160 атмосфери. Който аз реално няма как да постигна с наличната машина. А капиталовложението за тази стъпка не е малко. За това германеца си топли дома с машина с КОП - 5.2 до 8.5 а аз българският беден ин
джинер се задоволих с моята термопомпичка. но не се оплаквам!
Има още един файл но не мога да го кача!? Казва ми че е невалиден формата! Става въпрос за основните характеристики на фреон R744.