epwpixieq-1 отново разбрах, че не можеш да смяташ и не разбираш това, което си написал сам,
Това си е ваше мнение и сте напълно в правото си да си мислите каквото си пожелаете ( реално или не ). Вие още в предишния си коментар започнахте с конфронтационен тон, и отново, това си е ваше право. Лично аз, за да достигна до конфронтация ( в какъвто и да е вид ), трябва да съм бил достатъчно недалновиден за да не съм могъл да я избегна.
а сега ми излизаш и с номера, че степентта е "доста абстрактно".
Всеки нормален човек, учил български език до 8-ми клас ще ти каже, че този израз " степента е доста абстрактно написана" в твят пост, се отнася за нотацията на написването, а не за конкретната стойност.
По отношение на разбирането на термина ще ми е интерсно мнението на колегите, и дали всички, или поне в голямото си множество са го разбрали като вас, или по-точно, че не са го разбрали по начина по които исках да го изразя.
Не мога да разбера какво имате в предвид под "нотация на написаното", така че пояснете.
Ти сам без помощ на интернет и книги разбираш ли каква е разликата между 10-70 и 10-40 или пък 10-50, та ги подхвърляш ей така тези числа. И това много ама много променя същността на коментара. Във всичко ли си толкова немарлив.
По въпроса на числата. Напълно осъзнавам разликата в порядъците на 10
-70,10
-50 и 10
-40, и те са огромни, както елементарна математика от 5-6 клас може да го покаже. Знания за която вие явно си мислите че не притежавам. Самия факт че вие виждате нещата по този начин, дава представа за вашето отношение, не знам дали е към мен лично, или към участниците във форума като цяло (като за определени участници това може да е приложимо ). В моя коментар обаче, както atos правилно отбеляза, това не е от значение понеже аз не сравнявам тези стойности а следните:
1 - 10
-X ("студено") и 10
-X ("топло") където X приемa стойностите {40,50,70}
Това беше недвусмислено изразено в коментара. Сега да вземем две то тях, 40 и 70 и направим отношението за да видим колко е порядъка на грешката
между двата случая: (1 - 10
-40)/(1 - 10
-70). Вярвам, че вие, а и останатата част от колегите, имате достатъчно познания за да направите изчисленията, и да си направите сами заключение за това дали огромната разлика в порядкъа, както вие подчетахте, има значение за такова сравнение. Което всъщност показва колко несравнимо по-огромна е "студената" част от вселената сравнена с "топлата", като това всъщност беше идеята на моя първоначален коментар.
epwpixieq-1, много ми е любопитно откъде са тези данни за предполагаемия обем на Вселената, след като никой засега не е установил дали изобщо има крайни параметри в пространствено отношение?
atos, прав сте че в моят коментар не съм споменал, че това се отнася за познатата вселена, като някак си си мислех че това се подразбира ( в крайна сметка ни е нищо не можем да кажем за непознатата), но явно не е така:
https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universeСъщо така ако прецените, че коментарите ми изкривяват темата, те да бъдат преместени подобаващо.