"Човекът - копие на Бог или напреднал примат?"
Въпросът разглежда от едната страна възможността за- „човекът е копие на Бог“, а от друга „човекът е напреднал примат“. Според мен, ако се задълбае, и двете възможности не се взаимоизключват, а в тях „мирише“ на диалектика. Каквото и да се опитваме да обосновем/коментираме, то винаги ще е повлияно от наличните знания/исторически предания оставени ни в наследство.
Не случайно попитах – „какво е според вас Бог?“ Добре е винаги да има изходна база за основа, върху която да се надграждат разсъжденията, за да не се разпиляват и размиват. Темата е многопластова и многообхватна...
Ето и малко мислен (по)ток от мен
.
Това, което имаме в наследство от историята, от школи, учения, религия, философии ясно говори, че Бог не е съвсем еднозначен за всички! И съвсем нормално, разбира се, защото предаденото достигнало до нас винаги носи фона и характеристиките на времето си и предалия го
. За мен думата „Бог“ е внедрена в религиите след Христа и умело вплетена в импулсите за власт, контрол, доминиране, които човекът е допуснал и изродил в многолики изражения. Защо ги има тези импулси и какво стои в дълбочината им? Страхххххове... А самите религии са били използвани и се използват като средство за манипулация на масите.
Съдържанието, което аз влагам в Бог е- безпределен енергиен потенциал, който едва ли можем да осмислим с човешките си възможности. Тази Енергия е навсякъде! И в човека–примат , и в крушата, и в камъчето, и в птицата,и в слънцето и в марс.... Навсякъде! И понеже, според мен, безпределният енергиен потенциал е безпределно свободен, има такова енергийно разнообразие, което е видно в материален аспект, доколкото се разпростират сетивата ни. Ако допуснем хипотезата, че човек е напреднал примат, то в човека-примат също има част от енергийния потенциал- Бог.
Другата хипотеза- „човек е копие на Бога“. Веднага вметвам шеговито- ако човек е копие на Бога, то значи ли, че в Бога има човешки черти? В библията пише, че „човекът е създаден по образ и подобие Божие“. „ Копие“ не е равнозначно на „образ и подобие“. В човек е вложено нещо от образа и по подобието на Бога, но не е казано, че човек е негово умалено копие. Та важният въпрос е- кое е онова в човека, което е по образ и подобие Божие?
Едно от нещата, според мен е, че имаме „самостоятелни“ дух и душа, образно казано. Мислите ли, че всички човешки същества ги имат? А защо мислите, че има различни раси човеци? Растенията, животните и минералите имат колективна душа, казва езотериката... И спирам до тук, че може много да се говори.
Atos, благодаря за отговорите на въпросите ми!
Мerlinbg, говори се, че в черно море има потънали градове от доста, доста, доста отдавна.