Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Отпадна листна маса за брикети

<< < (3/5) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: технократ в Февруари 02, 2019, 09:36:40 am ---Една идея ми дойде, когато почне листопад , може да се събере значително количество листна маса, и то суха готова за горене. Ако тази листна маса се пропие с някакво горливо вещество, например, нафта или мазут, а може и парафин и се пресова в подходящ калъп, мисля че ще станат добри брикети за отопление през зимният период. Листната маса може да се комбинира и със отпаден талаш от някоя дъскорезница. Проблемът е само в подходяща преса, може ли да се закупи такава, или да се изготви самоделно? Някой има ли идея за такава преса.

--- Край на цитат ---
технократ, оставете листата на земята. Тя природата им е намерила много ефективен начин за  100% рециклиране. Каквото и да направите няма да е по-ефективно от начина по които се използва листната маса в природата. Напротив с вашата идея само ще увеличите неефективността в човешката енергийна система и ще намалите ефективността на природната.

Ако се интересувате от горене препоръчвам ви да се насочите към ефективно горене на вече установените горивни продукти, и ефективно използване на топлинната енергия, а не към разновидност на горивната маса, още повече такава каквато, в своето натурално състояние, идеално се оползотворява от природата, и то само за един сезон. Помислете върху това. 

Радико:

--- Цитат на: montanar в Февруари 02, 2019, 03:25:36 pm ---Първо провери реалната калорийност на листната маса - не мисля че ще останеш очарован.
А за смесването с нефтопродукти не мисля че е особено смислено - по-добре да се ползва пресовка под високо налягане - тогава се топи лигнина и си стават брикети без добавка на лепилна маса.

--- Край на цитат ---
Точно така е, така се правят и пелети от слънчогледови стъбла. въобще не е проблем нито закупуването на такава машина "има ги в продавалника" нито е проблем калоричността. остава обаче големия въпрос, кой ще ги събира тонове листа? Не за килограми не за тон за десетина двайсет тона годишно дори, не си струва масрафа по машинарията. Слънчогледовите стебла ги събира комбайна като жъне и си струва, защото той така или иначе трябва да жъне и така или иначе трябва да ги събира.
Прав е epwpixieq-1 всяко друго гориво е по изгодно от икономически съображения. А между другото къде мислите, че отиват листата и клоните събирани в градските паркове и от озеленените улици.

технократ:

--- Цитат ---Прав е epwpixieq-1 всяко друго гориво е по изгодно от икономически съображения
--- Край на цитат ---

Как ще е, като на мен горивото ще ми е без пари. И какво ще навреди на природата , нищо, само даже ще е по чисто щото и без това горят листата на сметището. Писна ми от вашите зеленикави глупости, това не е приличен форум а форум за уж интелигентно скроени типове. ;D

Bat_Vanko:

--- Цитат на: технократ в Февруари 02, 2019, 09:15:04 pm ---Писна ми от вашите зеленикави глупости, това не е приличен форум а форум за уж интелигентно скроени типове. ;D

--- Край на цитат ---
Ами не виждам някой да те държи тука на сила. Като не ти харесва форума намери си друг където можеш да обиждаш на воля...

Радико:
  https://m.olx.bg/ad/peleti-presa-300-kg-chas-s-shnek-CID1012-ID6zTNL.html#position=8&page=1
Те това е то.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия