Благодаря за книгата.
На база на това което прочетох, основно за електромагнитната индукция имам следните първоначални забележки:
Основното което виждам е че авторът, както и при много други книги, не разглежда явлението от гледна точка на взаимодействие между завихряния на динамични (ди)елеткрични и магнитни полета. Разглеждането което се прави, при елетромагнитната индукция е основно от гледна точка на магнитното поле и явлението някак си магически се пренася като въздействие върху електроните. Това за съжаление е начина на обяснение във всички книги написани с цел "преподавателска" дейност. Никоя от тях не се задълбава в динамиката на флуидите полета най-малко от гледна точка на трансмисионен механизъм за предаване, а и от гледна точка на складиране, на енергията. Не съм попадал на книга, отвън от това написано от Хевисайд и Максуел която да третира тази динамика на полетата, най-малко от тази гледна точка, а да не говорим за пълнота.
Останал съм с впечатление, че или последващите автори които третират тематиката, пишейки обобщаващи книги, решават да съкратят това което се третира от Хевисайд, или от неразбиране или от гледна на опростяване на материята, за по-лесно обяснение. Относно неразбирането на Максуел, съм писал и в други коментари. Негова теория е била неразбрана в продължение на 30 години, докато Хевисайд, след смъртта на Максуел, започва еднолично да я интерпретира от Кватарионна форма (където векторите нямат само величина и посока, а имат и свойство на осова ротация), във стандартната векторна форма в която сме свикнали да я виждаме. Може би това желание за опростяване на материята е някак си "разбираемо" понеже Максуел както и Хевисайд подхождат към третиране на физическите процеси от математическо-логическа гледна точка основно използвайки фундаментално теорията на флуидите, а не само от чисто практически поглед които директно се следва от много физици.
На стр. 128 фиг. 43 се забелязва графиката използвана от Максуел и Хевисайд ( за Фарадей не съм несигурен ) относно проникването на средата от поле. За съжаление, автора показва, поне там, проникването само за магнитно ,а то трябва да се изрази по подобен начин и за електричното поле.
Авторът всъщност третира три начина на проявяване на ЕДС ( EMF „Electro Motive Force“ ), като вие посочвате третирането на 3-тия начин.
Това което на мен ми направи впечатление, и което всъщност целенасочено търсих, е на стр. 163, параграф 4, започващо от 2-рото изречение, и завършващо с "фиг. 88-90". При това обяснение, авторът споменава че Максуел не е довършил своя анализ, но нямам идея защо не споменава че Хевисайд, след разширяването на теорията, не само завършва но и разширява анализа. Трябва да се отбележи, че точно в тази 4 изречения автора излага теорията на процеса за създаване на ЕДС. Най-важното изречение е: "В дадения случай, всичко ще се развива по аналогия на процесите които се случват в областта на хидродинамиката, когато съществуват вихрови движения в флуидна среда и постъпателното движение в тази среда основано на теоремата на Магнус.“. Вихровите движения се третират с термина curl който има математическа символика и физическа интерпретация. Това е фундаментално третиране при Хевидайд, като Максуел изразява това в Кватарионна форма. За съжаление това е единственото място където тази аналогия, относно електромагнитната индукция, се споменава. В това отношение Хевисайд е писал доста раздели само относно интерпретацията на тези вихрови явления в електричните и магнитните полета и техничните взаимодействия, като преди това, отново в отделни раздели, той дефинира математически процесите, нещо което не се забелязва абсолютно при нито един автор, последствие взаимстващ от него и интерпретиращ Максуел-Хевсидайд теорията.
Понеже вие сте запознат много по-добре с тази книга, ще ми бъде интересно ако може да ми посочите други места където мога да прочета относно електричната и магнитна динамика на полетата.
Относно вашият въпрос, първо ще трябва да се запозная с проблема които третирате във темата която посочихте и тогава да се опитам да направя връзка между него и моите разбирания относно Максуел-Хевисайд теорията.