Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

На вниманието на всички вегани

<< < (25/36) > >>

GreenHulk:
Много е просто - Библията не е историческа хроника а символична книга.
Мойсей е бил посветен в египетските мистерии, а там е имало практика за три нива на тълкуване на дадено писание. 1 - за обикновенните хора, едно духовно и едно за Посветени.

Който иска детайлни и конкретни описания на историческото развитие, да чете по Хрониката Акаша.
http://anthroposophie.byu.edu/bulg/011.pdf

svetlio760:
Даа, интригуващо! Аз съм класик- за мен повечето библейски описания са истина и това опростява нещата много! Въпреки това не съм от нормалните християни, които ще ви агитират да вярвате в нещо, което не ви ляга на душата и логиката и определено не съм тръгнал да спасявам света.
 Доста изказвания ми правят впечатление и искам да коментирам, но и искам да бъда кратък и да не пиша дълъг ферман, защото както писах по- горе не обичам да усложнявам нещата.
 От гледна точка на физиката смятам, че потъването на цял континент би повлиял на цялата планета по един ли друг начин и според това дали потъва бавно или бързо би се забелязала промяна на нивото на световния океан и хората биха го отбелязали в архивите си. Ако не промени нивото на океана, то би предизвикало тектонични движения  и пак би накарало хората в периода на потъването му да описват земетресения и вулкани. Не знам дали има нещо такова в историята, но това разбрах от вашите разсъждения във връзка с потъването на Атлантида.
Дали Библията е символична книга?
За мен колкото по- назад във времето се връщаме чрез писанията и археологията, толкова по- сюрреалистични стават събитията, описвани в различните източници и толкова по- трудно става да бъдем достоверни и точни! Аз съм възприел един модел на мислене, при който максимално изключвам всякакви сюрреализми и възприемам чудесата с резерви, като възприемам много научни теории за по- големи чудеса от описаните в ред древни книги, включително и Библията!
В тази връзка искам да отчета факта, че назад във времето, в стария завет, Библията има много неточности, които се откриват сега от археолозите! Това не е нарочна целенасочена манипулация на християнството, а научно доказан факт! Откривам също, че и с египетските пирамиди нещата не стоят по- добре- учени са открили, че огромните блокове не са цели камъни, а вид цимент, който се е отливал на място. Същите учени са открили, че целта на пирамидите няма връзка толкова с религията, колкото с опит да се промени вятъра и от върха на пирамидата със система от тунели и първобитни помпи да се източи вода, която да се превърне в облаци и да промени влажността в пустинята! Мащабни проекти, с които всички фараони са се гордеели и са искали да бъдат погребани там- в пирамидите! На фона на това, как Египет ще признае тези неща, като потока от туристи би намалял? В тази връзка 10 те язви над Египет описани в "Изход" си имат научното обяснение- имат си научно обяснение и всичките чудеса описани в "изхода" след бягството на Израелтяните от Египет, има си и научно обяснение за потопа като свръх катаклизъм обхванал цялата планета, дори си има научно обяснение легендата за сътворението- цяла гилдия сериозни учени, наричащи себе си креационисти стоят зад тази концепция!
 Извода, който искам да направя е, че Библията не е символична книга- напротив- там реалността управлява символите- символите в тази книга са толкова много и се преплитат по толкова уникален начин, че когато човек започне да ги изследва сериозно и ги наложи върху съвременните научни открития, идеи и концепции забелязва, че няма как древните хора да си измислят! Да, бъркат се като пишат и преписват, изкарват Земята плоска, но при малко вглеждане между редовете човек вижда, че авторите не са твърдели това, което се набива на очи и че преписвачите и преводачите са вплели своите собствени представи за света!

GreenHulk:
Има много дълбоки тайни в Библията, но не всеки желаещ може да стигне до тях просто така , с вяра и упование.
В Библията осен за вяра е говори и за Мъдрост. (или директно и изчерпващо познание за обекти, процеси, събития, закони и др.)
Но външната църква е загубила това. То може да бъде намерено в Духовната Наука.
http://galerianadumite.bg/wp-content/uploads/2016/09/e-book-GA-354.pdf

ventsy74:
Светльо поздрави за поста
Относно пирамидите;
Ако искаш плодородна земя и регулярни валежи не е ли по лесно да се преместиш на такава земя вместо да строиш нещо огромно, което да променя климата?
А относно библията, според мен има много умишлено скрити факти. Защо например не се споменава първата жена на Адам, Лилит?
Само, като се замисли човек, колко пъти е преписвана тази книга и колко текстове са загубени. И все си мисля, че някой има интерес доста неща от тази книга да не се знаят.

svetlio760:
Благодаря, Венци, ако питаш мен има много умишлени опити, за скриване на свещени книги и няма как сборът от библейските книги да не е пострадал! Това за Лилит е доста подвеждащо, обаче, защото тук става въпрос за концепция за сексуалността- ако Адам е имал съпруга, която е отсвирил и е предпочел Ева, то как само след 7 поколения Ламех има две жени? Тоест ако ти можеш да имаш две жени защо би отсвирил едната? ;)
 Мен ме ядосват други неща- книгата "Естир" от стария завет е страшно неточна, макар да не звучи толкова абсурдно- тоест съобразена е с тогавашните привички и култура на хората, но събитията описани там не са се случили, защото царя е сгрешен, обстоятелствата описани вътре са идеализирани и пр.! Е, ако може Естир да е част от Библията, защо не може макавейските книги, които са изключително точни за времето си исторически саги- справочници да не са част от библията? Изхвърлени са от протестантите!!! Освен това според мен историите, които са описани от самото начало на сътворението до потопа, които са най- отдалечени от нас и от там се очаква да са най- неточни и близки до съчинени легенди, определено не казват всичко случило се, а това, което казват е подобие на истинските събития! Тук ги няма интересите на змията, накарала Ева да изяде плода, например! Защо й е на змията, която живее в един идеален свят, разполага с абсолютно всичко от което има нужда, да подвежда Ева да съгрешава? Разбира се когато човек си зададе този въпрос и се заинтересува достатъчно задълбочено, останалата библия запълва дупката.
 Положението, обаче, с тази досадна граница, или това досадно неправилно разделяне на нов и стар завет, скапва доктрините за многоженството и това променя идеята за сексуалните взаимоотношения между мъжа и жената. Преди е можело нещо, което след това не може и това го променя Бог, който уж е "Същия вчера днеска и во веки"!
 Не се отчита и факта, че по онова време са се носили по църкви и паланки поне 20 евангелия, от които са избрани 4 най- достоверни! В останалите има начатъци на демонстрация на сексуалност от страна на Исус и на тази база Дан Браун направи милиони! Големия проблем е, че евангелията са се събирали и анализирали когато вече църквата е отхвърлила многоженството и това дава право на човека събрал книгите на новия завет да отхвърли тези, които не харесва, а по- късните преписвачи и преводачи да променят дребни двусмислени детайли от притчите на Исус, за да запазят измислените от тях принципи на моногамията и е интересно, че самия апостол Павел предупреждава за това!
 Аз не мисля, че Исус е имал жени или е правил секс с Мария Магдалена, но съм и сигурен, че въздържанието от секс няма да ме направи много свят! От друга страна някой Негови притчи и символите зад тях, също потъпкват сексуалните импулси на хората и човек трябва да сверява с едни основни, повтарящи се в цялата Библия постулати, които дават светлина! Лошо е и друго- Библията е така написана, че оставя много не отговорени въпроси и навежда на размисъл, но и навежда към твърде различни изводи от страна на четящите я, при което е лесно да се използва като разковниче на раздори между различни християнски фракций, които замесват политически интереси. По тази причина се смята, че християнството е манипулативна религия!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия