Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна ел. централа (Powerwall)
bgbigbrother:
Здравейте!
По съвет на един потребител в друг форум реших са споделя и моя вариант за домашна ел. централа.
Вариантите в който може да работи тази система са:
1. Със соларна система / генератор който да зарежда батерията като няма нужда от ел. мрежа
2. Включена в мрежата, като се зарежда през вечерта и се разрежда през деня.
3. Хибриден вариант като има и соларна система / генератор и ел. мрежа
Може да си я направите в зависимост от нуждите ви. Опитах се да документирам целия процес така че всеки който има желание да си е направи сам да може да следва стъпките. Ще се радвам ако ми дадете конструктивни предложения как да я подобря.
Това е линк към видеото където заснех целия процес по изграждането : https://www.youtube.com/watch?v=ylyhykTYfgM
Това е и цената на която ми се върза:
Радико:
Ще споделиш ли от къде си купи елементите, колко броя са за тези пари 792 броя ли са.
Ако е така идват горе долу по 0,5 лева на брой.
bgbigbrother:
Купувах предимно неработещи батерии за лаптоп от Ebay на едро по 20 - 50 броя на поръчка. Разглобявам ги и изкарвам от тях клетките. Проблемите на тези батерии са 2 :
1. Изгоряла платка в батерията
2. Изгоряла една или повече клетки 18650
Като цяло от неработещите батерии за лаптоп една или 2 клетки на работещи останалите са добри. В редки случаи не работят всички клетки но това са в батериите за лаптоп заместители. В оригиналните на производителя или платката е изгоряла или една клетка.
Рециклирам ги, меря всяка клетка и годните ги отделям. Стоят 1 месец някъде за да видя дали им пада капацитета и ако не пада ги слагам към годните. Другите ги хвърлям в пунктовете за рециклиране. Така ми се вързват по 0.50 лв, на клетка. Ако искате нови трябва да сте готови да платите поне 4-5 лв на клетка.
Не знам кое е по-изгодно защото имате нова батерия, с гарантирани цикли а другите клетки не се знае колко ще издържат, за това слагам защити навсякъде.
montanar:
bgbigbrother евала за трудът ти!
Някой препоръки относно елементите 18650.
Вероятни са проблеми с балансировката на заряда - Балансировката който ползваш е крайно недостатъчна за такава батерия.
Обосновавам се: При ползване на толкова разнобразни клетки проблемите са гарантирани - аз бих разчленил батерията поне на 10 BMSa при толкова много и неопределени клетки - дори всяка една клетка да си изпитал и измерил проблемите в времето ще са неизбежни - при отпадане на елемент от щтранга в който се намира на ред с една камара други ще доведе до прегряваници възможни протичания че и по-лоши неща.
Бъди изключително внимателен!
Следи много стриктно температурните режими и ако можеш разположи така щтрнговете че да имаш достъп и контрол върху всяка клетка. (ползвай лазерен термометър и мери всяка клетка по време на заряд колко се нагрява)
Усигури допълнително охлаждане - желателно е да изхвърля продувачния въздух вън от помещението.
Общо взето аз съм резервиран към тоя подход (с разновидни елементи) щото потенциалните проблеми са непредсказуеми.
Още един път предупреждавам - внимавай много!
Радико:
Доста труд. А какъв капацитет получи за тези пари. Колко киловатчаса е тази батерия.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия