Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
nizo:
Радико, управлението може да е с тези регулатори:
https://intiel.com/products/solar-energy
най-вече последния ред, модели dt3, dt3.1, dt3.1.1. Накратко, dt3 е прост диференциален превключвател ... види ли зададената разлика включва помпата. DT-3.1 следи против прегряване на бойлера и панела.
Мога да ти кажа, за една професионално инсталирана система. Ползва този контролер, та затова ти го казвам, модела е dt3. Помпата е подобна на тази:
https://www.olx.bg/ad/pompa-za-parno-grundfos-CID1012-ID7R1Mm.html#ccd43e0810
http://www.water-technic.com/tsirkulatsionna-pompa-grundfos-ups-solar-25-60-180-p3189/
системата е пълна с антифриз и работи на 1.2 бара налягане. Тези барове се вкарват чрез кранче, което е вързано към водопровода. В долната част на панела има кран за източване, а в горната част на панела има малък разширителен съд с авариен клапан и кранче за обезвъздушаване. Това е в общи линии.
Михаил Кузмов:
Абе зарибих се от СЕ идеята и ми хрумна една модификация! Понеже топлотехниката ми е мъгла, се чудя дали тази модификация ще бъде ефективна. Даже започнах. Всичко освен медни тръби ще ми бъде бюджетно, направо безплатно, остава да си го направя!
Вижте снимката, описвам идеята, чакам акъли!
Това са 5 броя кутии от сирене. Вътр. фи 95 мм. височина 200 мм. Средните са с премахнати дъна. Най горна и най долна са с дъна с по една дупка, през която ще минава медна серпентина. Подобна като тази на снимката за онагледяване. Консервната тръба ще бъде боядисана в черно, поставена в сандък от дебел 9.5 мм. шпертплат +стъкло. Сандъка от вътре облицован с ал. фолио, от вън да речем стиропор.
Това чудо, на първи пробен етап като се напече от слънцето ще пусна известно количество студена вода, с измерена температура. Като изтече долу в съд ще меря пак. Сами разбирате че това нещо може да се мултиплицира.
Идеята е сурова. За сега предвиждам серпентина с тръба 8х1. Пускам от чешмата лека струя отдолу. Колко време и с какъв дебит ще излиза вода за къпане например? Това е съвсем на ангро. Има още, но това трябва първо да разбера!
Та така! Как ви се вижда? Че на мен нещо ме съмнява ама не ми е ясно какво!
dmitarp:
Добре е сандъка да бъде с високи и конусни стени , примерно височина 500 милиметра и наклон от 15 градуса, по този начин ще концентрираш слънце от по-голяма площ, при това положение ще ти отпадне и необходимостта от стъкло. Подобно на соларните печки.
Радико:
Кузмов, със сигурност ще има ефект, къде по голям къде по малък, но ще има ефект и ще работи. Мисля, че е голям грях в тия жеги. да се дават пари за греене на топла вода. Та давай прави и после ще сравняваме. цени на материали, сложност на изработка, ефективност. Почти във всичко най добрият вариант се оказва и най добрия компромис. А без сравняване на различни варианти не може да се каже кой е той.
juliang:
В тия жеги немалко хора харчат ток за да си охладят стаята с климатика и същевременно още ток за да си сгреят вода в бойлера... А можеш да имаш студена стая и гореща вода с много по-малък разход на електричество...
Е... недостатъка е че такава система е трудно да я сглобиш в домашни условия от подръчна скрап, но в магазините има такива устройства.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия