Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
Радико:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юли 03, 2019, 08:35:07 pm ---Ами както споменах по рано, никак не съм на ти с топлотехниката. За това ще карам на принципа проба грешка с мин. вложени пари, ако може и без пари още по хубаво!
https://sunstar.bg/accessories/
тука открих боросиликатни вакуумни тръби, цената ми се вижда бюджетна
--- Край на цитат ---
Бюджетна цена викаш 58х1000 прави около 20 броя за квадратен метър по 24 лева прави 480 лева на квадрат само за стъклото. И по 19 лева за бройка медните тръби вътре и стана би му мамата и бюджет. Десетина квадрата ще се върже колкото екскурзия със кораба на Илон Мъск.
Михаил Кузмов:
Ами не си ме разбрал! То ако е така, по добре си купи! Виж линка с онази къмпинг печка. Пише че достигат 290℃ на това късо парченце с параболично отражение на сл. радиация. Та дори готвят и при облачно време, толкова е ефективен!
Катринката е копи от другаде за обяснение на тръба с heat pipe.
На практика трябва огледало с повече площ, а високата температура би трябвало да компенсира. Ама каво се знае, знае ли се?
Bat_Vanko:
Зарежете тази работа с отражателите. Пробвах да разработя профил на отражател с две параболи и резултатите не ми харесаха.
1. Профила работеше ефективно в много тесен диапазон - по памет около 30 гр посока на огряване от слънцето;
2. При поставено алуминиево фолио от печатарски плаки, лазерният лъч се разсейва като лента, а не както се очаква - на петно;
3. Самото фолио трябва да се монтира върху някаква профилна повърхност за да се подържа срещу деформация. За една тръба е лесно за изпълнение, но когато става въпрос за по голяма площ изисква много играчка;
4. При замърсяване на фолиото силно се намалява ефективността (по силно от случая когато не се ползва отражение), по тази причина отново трябва да се предвиди челно стъкло;
И цялата тази врътка само за да се използва предимството на вакуумните тръби, но се постига само тяхното намаляване наполовина.
Според мен най доброто решение е добре топлоизолирана кутия с черна вътрешна повърхност и двоен (троен) стъклопакет. Вместо стъкло може да се ползват и поликарбонатни плоскости, но при троен пакет най вътрешният слой трябва да бъде стъкло - поликарбоната няма да издържи екстремните температури. Топлоотнемането да става със серпентина или радиатор от автомобил или климатик.
Михаил Кузмов:
Моето мение е, колкото и калпаво да бъде направено устройството, та дори глупак да го обърне с гръб към слънцето, пак ще има free!
С лазерен лъч мисля грешиш в измерването! Слънчевата радиация е дифузна. Телефонът ми се зарежда вътре в сатаята на майната си, когато е светло. По точно в светлата част на деня.
krasias:
Ами да дори черен маркуч хвърлен на земята на слънце качва 60°, мерил съм го.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия