Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Помощ при изчисляване на слънчеви панели
sasma:
Здравейте,
може ли малко информация как мога да изчисля кой вид панел ще ми произведе повече енергия.
На пазара има различни видове панели, едните с висок волтаж с малки ватове има и някои с високи ватове с нисък волтаж и висок амрерж. Ако, може да ме светнете в тази област да знам какви панели да си купя и ще ми са по изгодни като цена и мощност.
Радико:
Без значение дали с по голям ток или по голямо напрежение мощността си е мощност. Напрежението на панела е от значение за избора на инвертора. Другото, че панелите с по голям ток изискват малко по дебели кабели е от минимално значение.
sasma:
--- Цитат на: Радико в Юли 20, 2019, 01:02:29 pm ---Без значение дали с по голям ток или по голямо напрежение мощността си е мощност. Напрежението на панела е от значение за избора на инвертора. Другото, че панелите с по голям ток изискват малко по дебели кабели е от минимално значение.
--- Край на цитат ---
Има панели по 20 лв има и панели над 200 лв.
Например попадал съм на панели 60 w по 20 лв и панели 250 w които струват над 250 лв.
Трябва да има начин по някаква формула да може да се изчисли кое ще ми е по евтино и по мощно.
Аtos:
По-евтино няма!
Формулата е...законът на Ом, а тези, по-малките за които споменаваш, не е сигурно дали е реална мощността, или е завишение с маркетингова цел (при идеални условия) от производителя...
Всичко е математика.
krasias:
sasma, има различни видове ФВ панели, монокристални, поликристални, тънкослойни, аморфни, нови и втора употреба. Монокристалните са най добри като устойчивост на параметрите във времето, след тях са поликристалните и някой видове тънкослойни, като най добри са тънкослойните на MiaSolé. Аморфните също спадат към тънкослойните но активния слой се прави от разни мастила и много бързо умират, за няколко години и трябва да ги подменяш, те са и много евтини. Също така има и много китайски ментета които приличат на моно или поликристални но или параметрите който им дават са фалшиви или много бързо спадат. Най добре е да дадеш повече пари но да вземеш нещо качествено което ще ти служи много време, защото дори и най добрите ФВ панели губят по някой процент от мощността си всяка година. Но добрите панели винаги се произвеждат с малко завишени параметри така че в първите години да не се забелязва спадане на мощността под обявената.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия