Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
Страшните неща започват да се случват.
juliang:
Витко просто не може да вдене, че долара също е подложен на инфлация като всяка валута.
Ми убаво, числото се било качило 10 пъти. Ама то и златото се качи, и нефта се качи, и имотите се качиха, всичко се качи.
С какво ще се промени икономическата ситуация ако утре САЩ обявят деноминация и кажат "един нов долар ще е равен на 10 стари"? Това което сме правили и ние, и Русия, и Франция, и Германия, и кой ли още не? Какво ще пише на това табло, дет го размахва кат плашило? Това че нефта ще стане 5 нови долара ще те направи ли по-богат? Или по-беден?
Това че японската йена се разменя 100 за долар, притеснява ли японците? Ако те имаха такова табло, там цифрата щеше да е още по-стряскаща.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Декември 13, 2022, 08:04:47 am ---С какво ще се промени икономическата ситуация ако утре САЩ обявят деноминация и кажат "един нов долар ще е равен на 10 стари"? Това което сме правили и ние, и Русия, и Франция, и Германия, и кой ли още не? Какво ще пише на това табло, дет го размахва кат плашило? Това че нефта ще стане 5 нови долара ще те направи ли по-богат? Или по-беден?
--- Край на цитат ---
juliang, тук сте парав и едновременно грешите :) Вярно е че така са правили Русия и Франция иособенно Германия ( където са носели пари с каруците през 20-те години на миналия век ) и кой ли още не, но особенното е на никоя от тези финансово обособени държави валутата, дефакто не е била резервна валута на всички останали ( или валута по която се котират натуралните ресурси ), както е долара. Точтно в това е и огромната разлика, цените не растат никъде ( в релативно бартерни цени ), просто изражението на реалните стоки и услуги е в девалвиращи се електрнонно-хартиени знаци. Затова и напоследък доста ресурсно ориентирани икономики започнаха да говорят за друга монетарна система изградена на ресусни монетарни еденици а не на дългови.
juliang:
Пикси, би ли ми обяснил какво означава според теб "резервна валута"?
И какво се случва на стоковата борса, ако не "търговия с ресурсни монетни единици"? На практика валутата не е целта на търговията - търгува се за да можеш срещу стока, която имаш в излишък да си набавиш стока, от която изпитваш дефицит. Никой не трупа пари просто така... и и при сегашната световна задлъжнялост трупането на финанси не знам кой го практикува. Напротив - масово се трупат дългове.
VITAN:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 13, 2022, 08:15:05 pm ---juliang, тук сте парав и едновременно грешите...
--- Край на цитат ---
Пикси, имай милост!
У него има малчуганско раздвоение на възприятията, въпреки одъртялата външност.
На запад гледа с детски очички, на изток с очите на робовладелец.
Ако можех да го светна на този казус (с грешенето), да бях го направил.
Не може човека ги възприе тия неща - има си софтуерни блокировки.
Срещу тях доводи няма открити, няма открити...
Ако все пак ти се занимава с него, започни с ресурса земя (19 век), после с ресурса машини (20 век), после с ресурса енергия (21 век).
И в никакъв случай за правене на пари от въздуха и тежкото дрогиране икономиката на USA с такива пари.
За около 19 век давам помагало:
EDM electronics:
Мен ме заинтригува тая карта от 19 век.
Ми то МеХико било по-голямо от САЩ тогава ве? :D
Интересно как тая територия в зелено /2/3 от нея/ се е присламчила към тая в жълто? :D
Ти да видиш... :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия