Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти
Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител
Иван Димов:
juliang, прочети какво съм писал тук -
Re: Микрочастиците - самонавиващи се часовничета с топлината от Нулевата точка
« Отговор #57 -: Днес 19.03.2019 в 01:02:49 pm »
Има аналогия между формулите в термодинамиката и електромагнетизма. Така разликата в температурите на топлата и студената тръба на радиатора може да се разглежда като топлинно напрежение dT. Топлинният ток пък е просто дебитът Ф. Като умножим ток по напрежение и получаваме мощност. В термодинамиката е същото само трябва да внимаваме в мерните единици.
Сега за нашата схема - прилагам моя рисунка. Следим температурната разлика dT вход - това е разликата в температурите на топлата и студената тръба към котела. Следим и температурната разлика dT изход - това е разликата в температурата на топлата и студената тръба откъм радиатора. Ако входното и изходното dT са различни, то трябва да са различни и потоците Ф вход и Ф изход. И то точно според формулата най-горе на картинката, а именно:
Ф вход . dT вход = Ф изход . dT изход
А ако се отвори кранът най-вдясно за топлата вода, тогава от водопровода в котела ще влезе студена вода и тогава се предполага, че горелката автоматично ще се засили.
п. п. А този топлообменник-изравнител е нещо като трансформаторите в електромагнетизма. Имаме първична намотка откъм котела и вторична намотка откъм радиатора. И първичната входна мощност трябва да е равна на вторичната изходна мощност. И това най-лесно се смята като умножим ток по напрежение на входа и го приравним на ток по напрежение на изхода. Само че не ток по напрежение, а поток Ф по топлинно напрежение dT.
Радико:
Иван Димов така както си го нарисувал изглежда, че съдът е топлообменник. Въобще не е така. ако направим някаква аналогия със електрическа схема този съд може да го разглеждаме като уинстонов мост:
само дето схемата трябва да се завърти на 90 градуса.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Февруари 01, 2020, 10:19:41 am ---Имам чувството че не схващаш идеята на този изравнител...
...
Но пак повтарям - изравнителя изравнява дебити, в него не се съхранява топлина, той не е акумулатор. Няма обем за това.
--- Край на цитат ---
Тук сте прав, представях си че гоните друга цел, като мислех че съда е някакъв буфер.
Имайки в предвид тази схема съм съгласен че можете да минете теоретично с два датчика следящи за разликата в температурите, единия на входа на бойлера и другия на входа към консуматорите да не пада под определени параметри (разликата трябва да е максимално възможна), като логиката е, че падайки под опредлено ниво имате дисбаланс на динамиката представена в първия случай.
Радико:
--- Цитат на: Радико в Януари 30, 2020, 07:56:19 pm ---Аз го виждам така:
следиш Т1 и Т2 да има някаква минимална разлика в температурата. при увеличение на разликата което значи, че консуматорите дърпат по голям дебит от колкото дава котела се подава сигнал за увеличаване на оборотите. също така се следи разликата в температурите на Т3 и Т4 когато се повиши тази разлика означава, че намалява консумацията и котела започва да върти на байпас подава се сигнал за намаляване на оборотите.
как ти се вижда това решение на проблема.
--- Край на цитат ---
От чиста спортна злоба:
единият сензор може да бъде спестен примерно Т4
следи се промяна в разликата Т1,Т3 и Т1,Т2. Ефекта е същия със един сензор по малко.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Февруари 01, 2020, 11:56:20 pm ---От чиста спортна злоба:
единият сензор може да бъде спестен примерно Т4
следи се промяна в разликата Т1,Т3 и Т1,Т2. Ефекта е същия със един сензор по малко.
--- Край на цитат ---
И как ще различа 1 от 2 случай на горната картинка? Консуматорите не винаги ми връщат констатно студена вода, и само Т3 не е меродавно за това дали въртя на байпас или просто ми връщат малко по-топла вода. Някои консуматори връщат 90 градуса, други - 60, зависи и дали оборудването вече е загрято или току-що е измито със студена вода...
Да, мога да работя на принципа на ламбда сондата на колата - да намалявам дебите на помпата докато не почна да връщам студена вода към консуматорите (Т2 < Т1), после да качвам докато Т2 = Т1, после пак да почвам да намалявам докато Т2 < Т1, но ... защо да причинявам това на помпата и на потребителите? За една платина от 100-тина лева...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия