Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти
GPS-автопилот - алгоритъм
valex:
Все си мисля, че в един подходящ акселометър и жироскоп може някаква позиция да се подържа или поне да се следи изместването от нея.
Който и да е дрон може да подържа стоене на едно място, да се върти и мести насам-натам. Значи има начин.
За съжаление това е едно от нещата с което не съм се занимавал :(
EDM electronics:
valex, акселерометъра показва ускорение, а жироскопа показва движение в пространството по осите и завъртане. Това е необходимо за дроновете, защото имат 4 двигателя и те трябва да балансират, за да стоят хоризонтално, т.е. това е необходимо за хоризонтален баланс. Моята задача е съвсем друга. На мен ви трябва компас и той е достатъчен. Друг е въпроса, че чистия компас - магнитометъра не става за такъв в буквалния смисъл. Причината е, че като го завъртиш по оста Z и си променя показанията по оста Х и Y. Той има там една калибровка, но дори и да се направи резултата е ала-бала. Истински компас става именно с комбиниран датчик акселерометър, като той служи за компенсация на изместването по оста Z. Чак тогава имам истински компас.
Давам пример за такъв:
Инсталирай си на телефона приложение компас и виж как работи. Като го въртиш компаса се движи съвсем плавно, без отскоци, спокойно. Ето така трябва да работи и моя датчик. Но той няма да работи така, докато не ползвам комбинирания датчик и последователно на него цифров филтър.
ppipilica:
Четох но никъде на намеих да си писал каква е идеята на проекта, за какво ще го ползваш.
EDM electronics:
--- Цитат на: ppipilica в Февруари 10, 2020, 08:55:12 pm ---Четох но никъде на намеих да си писал каква е идеята на проекта, за какво ще го ползваш.
--- Край на цитат ---
Ще го ползвам за електрически двигател със серво управление за лодка, който трябва да се движи по зададен маршрут от GPS-точки, да ги следва последователно и още за електрическа котва, като спра на едно място да коригира течението и вятъра, които местят лодката, да я връща в тази точка и същото направление, т.е. да не ме обръща с гръб и т.н.
MTM:
За тая цел, ти трябва нивел.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия