Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

GPS-автопилот - алгоритъм

<< < (15/35) > >>

VITAN:
 8) Няма лошо, само практиката ще каже това да, това - не.
Аз обаче бих изпървом потърсил нещо миниатюрно неардуинско.
Имаше едни мини РС-та на една платка, май даже орязан ОС можеше да поеме.
Например това: https://itsfoss.com/linux-based-mini-pc/ ( 11 Mini PCs That Come With Linux Pre-installed )

И не мислиш за ограничения.... Програмираш и на високо ниво, вероятността за грешки в кода нямалява.  8)

EDM electronics:
VITAN, караш ме да ходя за врабчета не с прашка, а с балистична ракета "Сармат" с 16 бойни глави.
Не съм виждал някой, да ползва микрокомпютър вместо микроконтролер.
Това да вкараш цял декстоп компютър за толкова елементарно решение.....не е сериозно, не е оправдано от всички гледни точки.

Моля Ви, давайте смислени и адекватни постове, не просто да има чесане не езика.

Колегата dimitar с два съвсем кратки поста допринесе най-много за темата. Даде и алгоритъма на автопилота, и формулата на GPS-азимута. Кратко, точно, ясно.

VITAN:
Това е сериозен проект, който или го почвам като помощ или не.
И иска много време. Не случайно програмисти са отказали.
(Нямам толкова ресурс като едно време - тогава имаше с дни да се чудя какво да го правя, но тия ми години минаха....)

GPS в телефоните се появи, когато те станаха достатъчно мощни.
Едно ардуино е като https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_3310 Nokia 3310.
Вярно ще излезе по-слъпо, но със сигурност до вярното решение ще се стигне по-бързо! Нещата ще са доста по "plug and play".

А, ако тръгне всички и има свободен изчислителен ресурс, тогава се мисли за поевтиняване - съответно за някаква малка серия.
Не го намирам за чесане на клавиатура. Това е, другото е конкретика, за което нямам време, не че не ми е интересно. Само опресняването на математиката
{да не стигаме до Линейна Алгебра и Аналитична геометрия (сааакън!) ще ми отнеме седмица}.

Друго нямам, успех  8)

VITAN:
Извинявай, последно.
А защо не вземеш да програмираш тая пущина със смартфон?
Имаш OS, GPS, USB.... ресурс.
Смартфон на старо, нова батерия, писане на апликация за Андроид.
Вярно не е каквото искаш, но погледни и от този ъгъл.

With MIT App Inventor,
anyone can build apps with global impact

https://appinventor.mit.edu/

EDM electronics:

--- Цитат на: VITAN в Февруари 17, 2020, 12:46:17 pm ---Извинявай, последно.
А защо не вземеш да програмираш тая пущина със смартфон?
Имаш OS, GPS, USB.... ресурс.
Смартфон на старо, нова батерия, писане на апликация за Андроид.
Вярно не е каквото искаш, но погледни и от този ъгъл.

--- Край на цитат ---
Ами основната причина за такова решение, което дори на СЪН не би ми дошло наум е, че смартфона няма множество входове и изходи, необходими за свързването на всички датчици и управление на  изходите. И защо да правя тези абсурдизми, като едно Ардуино би ми свършило работа?

Отделно ценността на Ардуино е, че има голям набор от библиотеки и скечове почти по всякаква любителска тема. Спестява се куп време. Това му е ценното на Ардуино. Без тези библиотеки задачата се усложнява значително много. Да го кажа на по-прост език:
Примерно ми трябва някаква програма за компютъра, има я в Интернет готова и безплатна, но аз да съм толкова твърдоглав, да искам да вървя по трънливия път, като патологичен мъченик, да не търся на хляба мекото и работата лекото, да седна сега да уча декстоп рограмиране, за да си направя моя програма, дето никак няма да работи по-добре от тая утвърдената - безплатната, щото ще е пълна с недостатъци, които ще искат отстраняване с времето - ето това ме караш да правя.

Друг пример:
Представи си, купиш си телевизор от Технополис и от него стърчат, като тестикули няколко стари GSM-а външно или с допълнителна издатина на кутията, като багажник на мотоциклет, че "по-практично" тях да ползват корейците и японците, вместо контролери. Представяш ли си какъв ташак ще е? Подобно нещо никъде не съм виждал, дори чувал!

Или представи си вместо контролер, както ти предлагаш, да се ползва компютър, който е с размер 100 пъти по-голяма от проектираното устройство и 1300 пъти от микроконтролера, но пък има нужда от 40 входа и 10 изхода. От де ще ги извадиш тия пинове от компютъра и кой ще го носи това желязо и с какво ще го захранва? Не ми се мисли и колко километра кабели ще стърчат!

Дано вече е станало ясно!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия