Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
STAR WARS
juliang:
--- Цитат на: VITAN в Юли 28, 2021, 12:03:06 am ---1. Kid, ако не ме лъже паметта Пентаграма има около 15 пъти по-голям военен бюджет. Истински самолет 5-то поколение е много скъпо удоволствие. Като е лесно, вие защо нямате?! ЕС защо няма?!
--- Край на цитат ---
Дад, "самолет 5-то поколение" е едно доста разтегливо понятие, в което всеки си слага негови си интерпретации. И неговия самолет става 5-то поколение, а чуждите не са 5-то поколение.
Също така всяка държава създава самолеи спрямо своите нужди, които не е задължително да са същщите като на другите държави. Сещаш се че САЩ е готова да направи компромис с някои параметри на самолета само и само да може да каца на самолетоносач, защото на нея й трябват самолети които да кацат на самолетоносачи. За разлика от една друга държава, която няма нужда от самолети способни да кацат на самолетоносачи... поради липсата на самолетоносачи... :)
Та кажи кат си толкоз отворен (в цифри, не в разтягане на локуми) що е то 5-то поколение... Как да погледнем един самолет (и характеристиките му) и да кажем че е 5-то или не е 5-то...
Трябвало да бъде стелт... ма за някои държви "стелт" означава просто да не оставя 2 километра димна след зад себе си като се движи в ясен слънчев ден... за някои стелт е само отпред, за други е отпред, отзад и отстрани, за трети е и отдолу и отгоре... Някои приемат "свързаност" като наличие на радио в кабината, други искат задължително пилота на един самолет са може да стреля с оръжията на другия самолет, или самолета сам да взима решения кога и с чие оръжие да стреля...
EDM electronics:
--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2021, 11:06:35 pm ---Сори, не мога да се сдържа да не пусна едно архивно видео (пусто Ютуба помни много :) )
Т'ва на вниманието на ЕДМ-а, дет се чудеше какъв е тоя модул "Наука"...
Само гледайте "високотехнологичната" сглобка на тоя модул... това е било архаично още в 2011-та... а сега сме 2021-ва... Тоя дядо в ботушите сигурно се е преселил във вечните ловни полета преди години ... а модула все още не е стигнал до МКС...
И коментарите вижте под видеото... много трол начи... :)
Честно... не ви ли е смешно да го гледате? Рзбирате ли какво имаше предвид Ксурнев със "стук топоров"?
--- Край на цитат ---
Ако не беше ти, нямаше и да науча за този модул. Но кът си рекъл да коментирам, то е следното:
Да речем, че си прав за архаичността на руския модул. Погледни обаче и от друга страна. Къде е германския, френския, английския модул? Е няма...
От двама състезатели дори да се окажеш втори, пак си на второ място. За оплакване са тия, дето въобще не са се класирали до състезанието във висшата лига.
После, доколкото ми е известно, дано не греша, тая орташка работа с МКС е на път да разпърди гърнето и руснаците готвят самостоятелна КС, като китайците. Та това което влагат - старо, ново е доколкото да поддържат нещо, което е иначе загубена кауза, щото стария модул вече за нищо не става и разбрах оня ден са го приземили в океана.
То е все едно на някоя стара кола, която си нарекъл, че скоро ще я даваш на отпадъци, да почнеш да и туряш свръх модерни компютри, да я тунинговаш в топ фирми, като AMG, само заради единия рейтинг, без грам прагматизъм. Не са толкова тъпи руснаците. :D
Мен по ми е смешно друго :D, съвсем аналогично на твоя смях по модула "Наука":
Нашите колонизатори, военни окупатори, демократизатори - разбирай дейндустриализатори, дерационализатори, "доброволно" ;) ни принудиха да закупим от тях архаичните Ф-16 модел 1971 г. - набори на дядо ми, га е карал каруцата, с екстрата тая стара тенекия да й били сложили модерно електронно оборудване - авионика. То остави това, ами отново аналогично на модула "Наука", който трябвало преди 11 г. да закарат на МКС, тия стари тенекии щели да ни ги произведат постепенно за срок първите след 4 г., последните вероятно в края на века. А пък обслужването, оборудването и консумативите в тренинга с тия самолети е по-скъп от самите тях и поне 10-кратно по-скъпо от най-новите руски изтребители. :D
Докато колонизатора ни въоръжи с тия допотопни самолети, руснаците вече ще са на летящи чинии. :D
Вече 30 г. сме с тия говеда, а армията ни още е с руското въоръжение. Навремето руснаците от примати във военно отношение ни приеха в клуба на арийците и ни изстреляха в бъдещето с преобразяването на въоръжението на българската армия от лъкове, прашки и стрели с ракети, танкове, самолети и всичко останало, което е и до ден днешен.
juliang:
--- Цитат на: EDM electronics в Юли 28, 2021, 08:56:30 am ---Мен по ми е смешно друго :D, съвсем аналогично на твоя смях по модула "Наука":
Нашите колонизатори, военни окупатори, демократизатори - разбирай дейндустриализатори, дерационализатори, "доброволно" ;) ни принудиха да закупим от тях архаичните Ф-16 модел 1971 г. - набори на дядо ми, га е карал каруцата, с екстрата тая стара тенекия да й били сложили модерно електронно оборудване - авионика. То остави това, ами отново аналогично на модула "Наука", който трябвало преди 11 г. да закарат на МКС, тия стари тенекии щели да ни ги произведат постепенно за срок първите след 4 г., последните вероятно в края на века. А пък обслужването, оборудването и консумативите в тренинга с тия самолети е по-скъп от самите тях и поне 10-кратно по-скъпо от най-новите руски изтребители. :D
Докато колонизатора ни въоръжи с тия допотопни самолети, руснаците вече ще са на летящи чинии. :D
Вече 30 г. сме с тия говеда, а армията ни още е с руското въоръжение. Навремето руснаците от примати във военно отношение ни приеха в клуба на арийците и ни изстреляха в бъдещето с преобразяването на въоръжението на българската армия от лъкове, прашки и стрели с ракети, танкове, самолети и всичко останало, което е и до ден днешен.
--- Край на цитат ---
Не е все същото, щото F16 който сме поръчали няма нищо общо с Ф16 от виетнамската войска, като изключим името. Все едно да кажеш че Брабус-а на Мерцедес е боклук, щото си се возил в Даймлер от времената на Щирлиц.
Да, не е "5-то поколение", т.е. няма вертикално излитане и кацане, не е стелт, но... отново опираме до предназначението на самолетите които купуваме, както обяснявах на Витан. За какво може да ти е полиейска кола която е стелт? Полицейската кола има точно обратна функция - тя е със сирена и буркан, разграфена е с ярко отразяващи ленти и надписи именно за да е ВИДИМА. Ние взимаме самолети за еър полисинг, а не за нападение или разузнаване. На всички ни е ясно, че с 8 самолета не можем да водим военни действия във въздуха.
Цената... тук нещата не бяха добре обяснени от правителството. Цената е висока, именно защото в нея освен самолетите е включено и всичко необходимо тези самолети да бъдат обслужвани. Първо самолета идва напълно екипиран - "качваш се и караш". След това - в цената е включено и обучение на наземния персонал. Включено е и необходимото наземно оборудване за поддръжката им.
Много се съмнявам, че можем да си поръчаме руски изтребители оборудвани с всички системи съвместими с натовските стандарти. В най-добрия случай щяхме да получим до голяма степен "голи" самолети, които след това трябваше да накичим с оборудване. А ти правилно отбелязваш, че цената на това оборудване съвсем не е символична.
Да, за тия пари можехме да поръчаме Ф35, но ... за чий ни е? За какво ни е стелт самолет? За какво ни е самолет с вертикално кацане? Нямаме си достатъчно дълги писти, или имаме самолетоносач? Или ще воюваме с някой с ескадрила от 8 самолета?
VITAN:
Хулио, лъжеш като д'рът ссиганин. 2 000 000 000 $ за 8 консверви, чиито единствено достойнство е, че могат да фъргат ядрени бомби - аре стига моля ти се значи!!!
Сега по същество: Ф-35, тоя шит изобщо не го коментирам.
Коментирам "петото" поколение Ф-22, на когото сте му "изгубили технологията", по същият начин, по който сте изгубили и почти всичко от кацането на Луната.
Ултраскъп е щял да стане, ако са му и сложили и 360 градусова осведоменост - какво става наоколо - разбирай приемници на радар.
Умна обшивка. Това Су-57 го има.
Още за 5-то поколение на Ф-22 не му достига и двигател: свръхзвукова скорост без форсаж.
Както и други подробности, за които няма смисъл да пиша, що след 5-10 години всичкото Ф-22 ще е в музея или на металолом...
EDM electronics:
Джул /това име го научих от един твой почитател и най-вече ласкател :D/, кажи ми ти, за 30 г. под крилото на НАТО, как ни се промени военното оборудване по стандартите му?
Това, което аз знам, виждам и научавам, е че всичко в нашата армия е добре познатото ни - вече допотопно, руско оборудване. Било то артилерия, самальоти, танкове, ракьоти, свързочно оборудване и т.н. Т.е. НАТО в буквалния смисъл ни разоръжи и ако един ден се разпадне, каквито индиции има все повече, ще се наложи да почваме от нулата. Даже един американски болт нямаме в армията.
И един парадокс:
Скоро разузнаването ми установи, че въпреки, че сме в НАТО, руснаците ни ПОДАРИЛИ модерна свързочна техника, представяте ли си! Ние нямаме нито една американска апаратура, като сме в нато, дори пушка нямаме, не танк, БТР или въртъльот, патрон техен нямаме.
Тия са ни курдисали да ни връщат в миналото, за какво бъдеще говорим. Те без машина на времето ни върнаха 1 век назад.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия