Няма по добро лечение от студа, това съм го преживял лично. Бях в казармата с 40° температура в лечебницата, ротния идва и ми казва имаме учение много важно пред щаба на армията. Викам ротен зле съм, оня казва, ти си ми командир на първо отделение аз без теб не мога, идваш и това е. Изкараха ни на едно плато -15°, 50см сняг, вятъра свири отвсякъде, треперех здраво. Ма нали съм сапьор, почна учението, пълзене в снега влачене на сандъци с удъжени заряди, пак пълзене в снега за очертаване на прохода, по едно време и танк ме гони. Три пъти повторихме занятието, мокър до кости уморен, ама от температурата нямаше и следа, така и не се върнах в лечебницата. Оттогава си знам ако настина разходка на студа помага много или да работя нещо да се поизпотя и минава без никакви лекарства. Преди доста време имах много хубав котарак, и беше настинал носа тече, температура. Лекувахме го три дена не се оправя, обаче гледам навън -18°, и си спомних стария опит. Викам жена гледай какво става сега, пуснах го навън на студа, след 3 часа си дойде напълно оздравял.