... Лошото е че САЩ, няма да купят автомобили от BYU, които гарантирано ще бъдат на (поне) 2-но по-ниска цена и вероятно с 2-3 пъти по добро качество. Но да оставим това.
Няма да ги купят, защото всяка една кола произведена в САЩ означава работник взимащ заплата в САЩ, а не в Китай.
... лично съм обявявал такива проъчки, в частна компания,
което е глупост според мен. Частната компания може да си купува каквото си пожелае от който си пожелае на каквато си поиска цена. Шефа решава и никой няма да му държи сметка. И в голяма част от случаите това са компании с които фирмата работи отдавна, има изградени бизнес отношения, а нерядко и лични приятелства между шефовете. Примерно в моя бизнес едни хора които правят котлите си имат приказката с шефа на фирмата де прави горелките, и техните котли по дифолт излизат комплектувани с наши горелки. И това не е корупция, а взаимноизгодно сътрудничество.
Лошото при Елон, е че е от двете страни на играта, и по-такъв начин гарантирано има огромен конфликт на интереси.
А преди да се появи Илон Мъск е нямало конфликт на интереси ли?
За мен е огромна тъпотия измамата която е набутана и у нас. Някой си има фирма и затуй не може да е депутат, министър и не знам к'во си още... Първо и на Стиви Уондър му е ясно, че фирмата може да се прехвърли на съпругата, на учинайката или на някой от ловната дружинка и това не значи, че тоя човек ще спре да я управлява. И второ - това че човека има фирма изобщо не означава че той ще я облагодетелства по някакъв начин. Ако има контрол даже напротив - той много по-добре ще знае какво трябва да се направи като възложител, и ще може да прецени дали неговата фирма може да се справи със тая задача.
Има и още нещо - всеки сенатор знае, че изпълнение на държавни поръчки означава сигурни работни места в неговия щат. Това означава заетост, заплати, ниска безработица. Така че всеки е заинтересован нещото да се свърши именно в неговия щат и натиска в тази посока за да се представя добре пред избирателите си. Не е само до куфарчето с пари под масата.
Мъск има ракета. Хубава ракета, вози евтино. Бойнг нямат, Безос няма. Каква е алтернатовата? Да се сипват тонове пари в НАСА, която също няма собствен завод за ракети и ще даде построяването й на външна фирма, или той директно да свърши работата? Кое ще е по-изгодно и по-евтино?