Чичо
geordgeo, съжалявам, че по онова време така са те ощетили, като са ти плати едва 20 лв. Не мога да взема отношение защо. Сигурно имаш основание да си обиден, но да си злопаметен цели 30-35 г. не е нормално. Та в наши дни това да не ти платят, особено питай тия дето работят на запад, е нещо не само нормално, а дори хронично. Но въпреки това хората не се сърдят толкова - продължават напред.
А по отношение на едно времешните бригади аз също съм ходил 2 пъти в годината, половината преминаха в бране на праскови и грозде, но другата половина карахме задължително, като стаж в машиностроителните заводи, защото бях в паралелка "Промишлена електроника". Основно се занимавахме с ЦПУ-управления, тогава още бяха аналогови с операционни усилватели, по-късно се появиха и цифрови управления.
Та по отношение на успеха, няма да говоря за себе си, защото да не прозвучи пак като хвалба, че съм много умен, но курса в моята специалност завърши 4-тата година със среден успех 5,70 /бяхме 42 калпака/, като бяхме обявени за № 1 в цялата страна.
И да ти кажа, аз не съм столичанин, провинциалист съм - който иска може и селянин да ме нарича
, освен комунист
, та не сме се ползвали с привилегиите на софиянци.
Колегата Юлиан ти каза какви пари е вземал на бригади в София, а аз ти казвам, че под 170 лв. не съм взимал на бригада. В нашия край лозята бяха много богати, а за прасковите обясних - имаше МЕГА производство. Камионите с праскови се отправяха незабавно на летището. Там имаше групи товарачи от възрастни и се товареха незабавно на хладилни самолети. Полетите бяха по-чести от Хидроу и Франкфурт.
При прасковите имаше буквално офанзива, защото са малотрайни, а и изнасяха много за Западна Европа за валута. Вероятно затова е имало по-добро заплащане, стимулираха да се работи здраво.
Та не знам как да те убедя за неща, които са се случвали тогава. Нямам за цел да те лъжа. А и нормите ни бяха огромни, защото даскала който управляваше бригадите имаше интерес да сме първенци, защото получаваше огромни премии - хиляди левове за една бригада. Не са се скъпили да ни дадат достойно заплащане и на нас - младежите.