Понеже бях споменат по-горе, нека да дам допълнителни разяснения, за които съм разбрал от хора, ползващи СЕ-то. Интересното е, че повечето от тях не обясняват съвсем ясно какво точно са направили. Най-просто резонансното СЕ бих го обяснил така - имаме трансформатор с три намотки:
1. Захранваща.
2. Резонансна, свързана с кондензатор.
3. Товарна.
Нека като за начало нямаме товар и в захранващата намотка токът е 10А. Нека при това положение токът в резонансната бобина да е 30А. Така имаме определен ампераж (или ампер-навивки), който се променя във времето като така създава променливо магнитно поле, т. е. напрежение. За да запазим това напрежение същото трябва този ампераж да остава все същия. Това означава, че като включим товара трябва да увеличим и тока от захранването за да компенсира размагнитването, причинено от товарния ток. Получава се нещо като стандартния трансформатор - амперажът (ампер-навивките) от захранването е равен на ампеража на товара плюс ампераж за създаване на магнитното поле. Въпросът е, може ли създаването на ампеража на захранването да става с колкото се може по-ниско напрежение? Защото ако захранващото и товарното напрежение са почти равни едва ли ще получим СЕ. Това което Христо предлага е обикновен последователен резонанс. Същото предлага и Громов, прилагам файл. Според мен още по-добри резултати ще се получат при паралелен резонанс, захранен с последователен резонанс, т. е. трябва да имаме комбинация от двата резонанса. Това е моето мнение, измислил съм вече електрониката, бобините са навити, кондензаторите са ми малко големички и затова мощността ще е по-малка. Но ако принципът работи ще се правят кондензатори с по-малък капацитет.