Автор Тема: А знаехте ли, че/защо....  (Прочетена 115801 пъти)

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 428
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
Re: А знаехте ли, че/защо....
« Отговор #360 -: Октомври 09, 2025, 08:39:30 am »
Били го продали в Гърция... а колегата де му е сложно да намира български думи да обясни де го сърби обяснява как се бил замогнал, инвестиционно злато купувал, цял ден си бъркал по дупките... аз нищо не казвам, само догадки си строя някакви :)

Това показва, че главата ти е пълна с летящи майски бръмбари.
Левела ти пада ката ден. Безпомощност!  :)

Обръщение към дядките от форума: :)
Не си мислете, че като сте станали на 50-100 г. и сте по-умни от младите хора  ;), които впрочем ви водят няколко обиколки житейски опит РЕИНКАРНАЦИЯ.  :D
Не разчитайте на възрастта си, да получите априори уважение от околните - вы далбоко ошибеатесь  ;).
Уважение се постига само с поведение и разум, не с преживени земни години,
изразходени в простотия, неблагодарност, омраза и потомствен хроничен фашизъм:)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 642
« Отговор #361 -: Октомври 09, 2025, 09:32:53 pm »
Това показва, че главата ти е пълна с летящи майски бръмбари.
Левела ти пада ката ден. Безпомощност!  :)
Опитвам се да ти покажа колко смешно изгелждат съчиненията ти. Ама явно не схващаш. Което е очаквано де...

Не разчитайте на възрастта си, да получите априори уважение от околните - вы далбоко ошибеатесь  ;).
Седя в ъгъла и рева - ЕДМ-чо не ме уважава... Седя и търся дали не стърчи конец от чорапа да взема да го дръпна че да се разплете...

Уважение се постига само с поведение и разум, не с преживени земни години,
изразходени в простотия, неблагодарност, омраза...
Радвам се че осъзнаваш че никога няма да спечлиш уважение от който и да било... :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #362 -: Октомври 09, 2025, 11:58:36 pm »
И да се върнем на "А знаехте ли че..."... Да опресним спомените на разни младежи, които по принцип би трябвало да нямат проблеми с паметта. Но явно това не се отнася за всички - някои упорито си полират мозъчните гънки до степен в която не осъзнават реалността около тях.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 451
  • Vae victis !
« Отговор #363 -: Октомври 10, 2025, 02:47:58 pm »

П.п. Я да измериш в цена на квадратен метър жилищна площ...?
Аа, не ти пука, имаш 1 дете - ясно... а внуци като гледам ти не трЕбат.

П.п.2 Арестуваха Google !! Без майтап:

https://rutube.ru/video/63a2512f3d8410d7908f13edf059cf9c/

«Черная зима» для Украины и суд над Google: два ответа России, которые взорвали сеть!

И това ще е само началото на арестите...

П.п.3 Рекламите във видеата може да се прескачат. Скоростта може да е 1.25

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 326
« Отговор #364 -: Октомври 10, 2025, 06:06:46 pm »
И да се върнем на "А знаехте ли че..."... Да опресним спомените на разни младежи, които по принцип би трябвало да нямат проблеми с паметта. Но явно това не се отнася за всички - някои упорито си полират мозъчните гънки до степен в която не осъзнават реалността около тях.

Всичко това е "вярно" (кавичките не са поставени поради грешка), амааа... около :) Най много ми хареса вица за средната работна заплата... 2250 лв. Карл, ти сериозно ли го говориш!?! То в София през 24г. имаше доста народ дето работеше за 1600-1800 лева :) Значи казваш, че ако отида в например: Кнежа, Попово, Павликени, Трявна, Троян, Ловеч, Севлиево и т.н., за 2250 лв. си намирам без проблем (демек веднага и на момента) работа през 2024 година??? Това ли намекваш? Отговори, а не да мълчиш кат бит... индивид с нетрадицонна сексуална ориентация :)

Други цифри около написани в таблицата, ще ги коментираме по-нататък, а за да разбера доколко помниш цените от това време, напиши колко струваха тогава: дъвка "Идеал", бонбон "Лукче" и цената на билет в градския транспорт. Тези цени всеки живял по това време ги помни, даже са ни набити в генетичната памет.

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 573
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #365 -: Октомври 10, 2025, 06:11:25 pm »
Тука могат да се гледат доста руски канали“

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #366 -: Октомври 10, 2025, 06:21:41 pm »
Най много ми хареса вица за средната работна заплата... 2250 лв. Карл, ти сериозно ли го говориш!?! То в София през 24г. имаше доста народ дето работеше за 1600-1800 лева :) Значи казваш, че ако отида в например: Кнежа, Попово, Павликени, Трявна, Троян, Ловеч, Севлиево и т.н., за 2250 лв. си намирам без проблем (демек веднага и на момента) работа през 2024 година??? Това ли намекваш? Отговори, а не да мълчиш кат бит... индивид с нетрадицонна сексуална ориентация :)
За психо-десните България свършва до табелата: София
А реално тя от там започва...

П.п. Истинска баничка (такива с истинско сирене на практика няма!) и истинска (с просо! изобщо няма) боза == 20 стотинки.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #367 -: Октомври 10, 2025, 06:55:49 pm »
     Всичко това е "вярно" (кавичките не са поставени поради грешка), амааа... около :) Най много ми хареса вица за средната работна заплата... 2250 лв. Карл, ти сериозно ли го говориш!?! То в София през 24г. имаше доста народ дето работеше за 1600-1800 лева :) Значи казваш, че ако отида в например: Кнежа, Попово, Павликени, Трявна, Троян, Ловеч, Севлиево и т.н., за 2250 лв. си намирам без проблем (демек веднага и на момента) работа през 2024 година??? Това ли намекваш? Отговори, а не да мълчиш кат бит... индивид с нетрадицонна сексуална ориентация :)
Мисля че НСИ е попитал малко повече човека отколкото ти, и е изчислил средната работна заплата така, както го прави от десетилетия. Да, ясно ми е че всеки си мери от собствената камбанария, но това не е представително. Ето какво казва НСИ:
https://www.nsi.bg/press-release/naeti-lica-i-sredna-rabotna-zaplata-8063
Цитат
През първото тримесечие на 2025 г. средната работна заплата e 2 443 лв. и нараства с 1.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2024 година
И за второто тримесечие: https://www.nsi.bg/press-release/naeti-lica-i-sredna-rabotna-zaplata-8753
Цитат
Средната брутна месечна работна заплата за април 2025 г. е 2 588 лв., за май - 2 582 лв., и за юни - 2 547 лева.
По-долу има и секторите с най-високи и най-ниски заплата, като те са и посочени като цифри. Аз с'я кво съм виновен че във форума има представители на "хотелиерство и ресторантьорство", които са с една от най-ниските заплати. Но ЕДМ-чо примерно може да разкаже какви са му доходите, и ще спреш да се чудиш защо средната заплата е толкова голяма :)

В Севлиево можеш да питаш за работа в Хитачи Енерджи - там заплатите със сигурност са над 2 500 лева, като не се изиква особена квалификация. За другите места нямам информация, но учители и лекари взимат горе-долу еднакво навсякъде, и заплатите им вече хич не са малки. С'я... ако нямаш образование или специалност... проблема си е твой.
Няма да споменавам какви са заплатите на полицаите, а вече и на шофьорите на градския трнспорт в София. А това хич не са малко хора, и те вдигат средната заплата чувствително.

За дъвката "Идеал" не трябваше да споменаваш. Струваше 10 стотинки. Сега знаеш ли колко струва? https://bulmag.org/product/davka-ideal
Ндаа... струва... 12 стотинки :)

Бонбон лукче - нямам спомен точно колко бяха, но сега килограм лукчета струват 18 лева с доставката. https://office1.bg/products/zaharni-zavodi-bonboni-lukcheta-bilkovi-1-kg

Градския транспорт и тогава, и сега изпълнява социална функция, както и ЖП превоза на пътници. Яко е бил и е дотиран от общините и държавата. Така че това не е пазарна цена, не е била никога.

П.п. Я да измериш в цена на квадратен метър жилищна площ...?
Хайде измери цената в квадрат жилищна площ, като направиш корекцията че тогава се чакаше много-много време, и получаваш панелка накрай града.
Колко според теб е струвало панелно жилище през 1980 година? Може би 500 лева? Или 5 000?

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #368 -: Октомври 10, 2025, 07:27:48 pm »
У лево!

Не-панелка струваше по памет около 12 000 лева и се строяха!
Вкл. кооперации панелки нямаше.
По моему тогава мама и тате началото на 80-те взимаха общо 400 лева.
После се уредиха на доста платени работи.
Като сложиш поддръжката с кльопачка от село, смятай 200 лева сигурни спестени на месец. Апропо 1988 г. мисля имахме около 24 000 лева в ДСК - ти да видиш!

12000/200 = 60 месеца. = 5 години.
Ново жилище, кое сега, ако го намериш за
100 000 евракис - ела ми се обади!
Колко годин че го спестяваш тоя евракис?!?

Оти рипаш, като че ядеш бой?!
Е, у Софето какви са били цените не знам.

Путин: Русия ще обяви скоро ново оръжие, изпитанията са успешни.
С Вашингтон запазваме разбирателство за Украйна

https://www.big5.bg/2025/10/10/%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b8%d0%b5/

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #369 -: Октомври 10, 2025, 07:38:50 pm »
Първо - дори и да имаш парите, не е ясно дали ще ти е излезнало номерчето в опашката за чакащи.
Второ - ако си IT специалист и някой ти носи и кльопачката от село, и по сегашните цени можеш да си купиш апартамент за 5 години :) Особено апартамент някъде в Северозапада.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #370 -: Октомври 10, 2025, 07:45:23 pm »
Първо - дори и да имаш парите, не е ясно дали ще ти е излезнало номерчето в опашката за чакащи.
Е това са вашите ченгеджийски номера от ДС. Точно по вашата част. С ваша благословия.

Второ - ако си IT специалист и някой ти носи и кльопачката от село, и по сегашните цени можеш да си купиш апартамент за 5 години :)
Е та аз съм и такъв. Но се страхувам, че говориш за експерти. А от село вече няма кой да ти гледа толкова за ядене!
Я спести 100 000 евракис днес? Д,Б!

Особено апартамент някъде в Северозапада.
Ти що не си продадеш у Софето и да отидеш там. Под пари ще останеш, само марково уиски ще пиеш....

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #371 -: Октомври 10, 2025, 07:49:19 pm »
Ти що не си продадеш у Софето и да отидеш там. Под пари ще останеш, само марково уиски ще пиеш....
Сега мога да го направя. Ще е глупост, но мога. А преди ми трябваше жителство за да си сменя града - представяш ли си?Не можеш самоволно да напускаш килията си...
И има немалко хора, които отиват да живеят извън градовете. Но аз съм градско животно, не ми понася сред природата.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #372 -: Октомври 10, 2025, 08:25:03 pm »
БРИКС държи почти монопол над енергоресурсите и е топ клиент сам на себе си.
БРИКС държи и монопол върху редкоземните елементи!
Без тях няма съвременна електроника.

Дедо Дони се имаше за пират по всички морета, но нещо на хоризонта се мъти.и..и.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай може да въведе контрол върху износа на продукти, свързани с редкоземни елементи.

„В Китай се случват някои много странни неща! Те стават много враждебни и изпращат писма до страни по целия свят, в които заявяват, че искат да наложат контрол върху износа на цялото производство, свързано с редкоземни метали, и на почти всичко, което могат, дори и да не е произведено в Китай“, написа той на страницата си Truth Social.

„Никой никога не е виждал нещо подобно, но по същество това ще „блокира“ пазарите и ще затрудни живота на почти всяка страна по света, особено на Китай“, написа Тръмп."

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #373 -: Октомври 10, 2025, 08:42:10 pm »
„Никой никога не е виждал нещо подобно, но по същество това ще „блокира“ пазарите и ще затрудни живота на почти всяка страна по света, особено на Китай“, написа Тръмп."
И още доста други неща е написал, ама кой да чете оригинала... :)
https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/115350455734003647

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #374 -: Октомври 10, 2025, 09:52:20 pm »
БРИКС държи почти монопол над енергоресурсите и е топ клиент сам на себе си.
БРИКС държи и монопол върху редкоземните елементи!
Без тях няма съвременна електроника.
https://meduza.io/news/2025/10/10/v-moskve-otmenili-rossiysko-arabskiy-sammit-bloomberg-na-nego-pochti-nikto-ne-zahotel-poehat-putin-my-sami-reshili-ego-perenesti
Цитат
Российско-арабский саммит, запланированный на 15 октября в Москве, не состоится. По данным Bloomberg, встречу Владимира Путина с лидерами Лиги арабских государств (ЛАГ) пришлось отменить после того, как ключевые ее участники отказались от визита в Россию.
Да се чете "Ей, късия, нямаме време сега да се занимаваме с твоите халюцинации, бай ти Доньо врътна некъв номер да помири Израел и Хамас, за нас това е по-важно. Твоите мераци за Брикс не са приоритет, ще почакаш... ще ти звъннем като сме свободни... евентуално"...