Автор Тема: А знаехте ли, че/защо....  (Прочетена 51857 пъти)

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 267
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
Re: А знаехте ли, че/защо....
« Отговор #90 -: Август 19, 2025, 09:25:15 pm »
Не е по темата, но между другото:  ;)

Взех да си правя LiFePO4 батерията. Елементите ми пристигнаха.
Наумих си да направя едно нововъведение за пускане, спиране, регулируема токова защита с едно микроконтролерче STM32, освен с регулиране на тока и регулиране на времето на сработване на защитата в mS, за да има по-универсално прпедназначение.

Елементите и BMS-а са топ качество, много съм доволен и цената също.

Тук може да хвърлите един поглед на нещата:  :)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 304
  • Vae victis !
« Отговор #91 -: Август 19, 2025, 10:07:24 pm »
Ами аз се посмях! То при тези светли умове!
Смях да искаш!
Излезе филм, за хиляди украински деца, взети от ингилизки ***.
Тъй де:
1. Наркотика го продаваш еднократно, детето десетина години всеки ден.
2. У ингилизите има много скандали на такава тема, кой да ти гледа някакви украинчета.
3. Двама ингилизки журналиста, кои си врели носа в тия истории (оплаквали се и търсили всякакви институции), вече са на 100% мътрви.

Смех, смех...

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 453
« Отговор #92 -: Август 19, 2025, 10:22:55 pm »
... Смех, смех...
https://www.sports.ru/figure-skating/1116862010-rodnina-o-pensiyax-my-vse-vremya-stavim-vopros-o-tom-chto-dolzhno-gosu.html

Цитат
... В каких-то странах государственных пенсий вообще нет. Мне кажется, над своей будущей пенсией нашему молодому поколению стоило бы задумываться пораньше.
...
Это же обоюдный процесс, двусторонняя дорога. Нельзя все время на кого-то рассчитывать, пора уже самостоятельными становиться», – сказала трехкратная олимпийская чемпионка, депутат Госдумы Роднина.

https://www.m24.ru/news/obshchestvo/15082025/822209
Цитат
Штрафовать супругов за измену в браке на 20 тысяч рублей предложил в разговоре с Life.ru глава Федерального проекта по безопасности и борьбе с коррупцией (ФПБК) Виталий Бородин.

https://www.gazeta.ru/family/news/2025/04/14/25554230.shtml
Цитат
Срок для разводов надо увеличить на три месяца как минимум. Еще и госпошлину сделать тысяч 100.

Деньги как-то заканчиваються... :)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 517
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #93 -: Август 20, 2025, 07:08:23 am »
Не е по темата, но между другото:  ;)

Взех да си правя LiFePO4 батерията. Елементите ми пристигнаха.
Наумих си да направя едно нововъведение за пускане, спиране, регулируема токова защита с едно микроконтролерче STM32, освен с регулиране на тока и регулиране на времето на сработване на защитата в mS, за да има по-универсално прпедназначение.

Елементите и BMS-а са топ качество, много съм доволен и цената също.

Тук може да хвърлите един поглед на нещата:  :)
Определено е по добре да отвориш отделна тема по въпроса. Има какво да се коментира по такава тема.

• Много Напреднал
« Отговор #94 -: Август 20, 2025, 02:58:35 pm »
В тоя форум няма интерес към технически теми, аз съм го разбрал, а и повечето са 50+, да не кажа 60+, те нищо не правят, ....те и като млади нищо не са правили.  ;)

Само да допълня, нова тема няма да правя, защото ще е монолог:
Идеята ми беше основно да направя двойна защита, защото в BMS-а има такава, но тя не е сигурна и в повечето случаи на късо съединение изгарят мосфетите от обратния импулс след разкачване на късото, което мен не ме устройва, но тия дето продават тия неща много ги устройва - хората ще ходят вечно на ремонт.

Първо правя защита на мосфетите на BMS-а и след него следва моята платка с контролер ссъщо с адекватна защита на мосфетите, за да не изгарят от обратното ЕДН, който освен тригерна защита по ток има и функцията плавен старт с ШИМ. Това е нужно, защото ако ползваш батерията с товар в който има яки електролитни кондензатори, то ще се задейства защита при зареждане още на тия кандензатори, ако са с голям капацитет. Това може да се преодолее със закъснение в защитата по ток, което впрочем ще се регулира цифрово, но оттам пък ще се наруши бързодействието на защитата и докато сработи може да изпогори всичко. Примерно плавния ШИМ-старт ще е около 1 сек. Това е достатъчно да зареди кондензаторите и отделно ако още изначално има късо във веригата, защитата ще се задейства плавно, без обратен ЕДН при импулса, т.е. гаранция че при късо при пускането на батерията никога няма да има повреда.

Токовата защита правя, като от едно товарно съпротивление със стойност 0,001 ома снемам напрежението с цифров операционен усилвател CM602. В изхода му има 0-3V при ток през резистора 0-30А. Това го преобразувам с АЦП-то, което обаче е с включено външно прекъсване по изменение спрямо предходното му измерване - така бързодействието на контролера спрямо изменението на тока е около 1 мкро секунда, т.к. използвам контролер на 100 MHz. Т.е. цифровата обработка на токовата защита е с бързодействие на аналогова с тази разлика, че мога да настройвам с бутон тайминга /забавянето на защитата/ в милисекунди. Ще има само едно малко LED дисплейче за тези настройки.

И другата опция е, че батерията ще се включва с бутон, не с ключ. Задържа се 1-2 сек и се включва. После задържа се пак подобно време и се изключва. Ако батерията остане без товар - има консумация О-ампера, батерията сама се изключва да речем след някакво зададено от мен време - примерно 1 мин. Това изключване ми е необходимо за мен, т.к. ако забравя батерията включена или случайно я включа без да разбера, след 1 мин ако не е вързана към работната верига сама ще се изключи.

При сработване на токовата защита - тя е тригерна, не ШИМ, батерията се изключва за определено време и после сама се възстановява. Това време се настройва от бутоните примерно 30 сек. При 3 такива опита вече няма възстановяване, т.е. явно причината за късото е неостраним и батерията няма да се включи сама. За да се включи трябва да се рестартира от бутона вкл/изкл.

Та в общи лини това са екстрите....

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #95 -: Август 21, 2025, 04:14:38 pm »
Няма да ви разправям, че украинското ТЦК отишло в село и като не намерило, кого да заберат за фронта, гепило местният инвалид, имащ глупостта да излезе на улицата.
И няма да ви разправям, че скочили местните бабички с камъни в ръце.
И няма, че ТЦК открили огън на поражение.
Не, няма.

За друго иде реч:

Българска учителка в Канада: Деца мяукат и се обявяват за котки, „момчета“ и „момичета“ са забранени, гейският флаг е навсякъде

https://wow-media.bg/2025/08/21/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%bc%d1%8f%d1%83%d0%ba/

Крайно време е тукашните евро-атлантици да се ориентират към Терминал 1 и 2. Всичко ще им е цветя и рози при такава евро-атлантическа правоверност!

• Много Напреднал
« Отговор #96 -: Август 21, 2025, 04:31:02 pm »

И няма, че ТЦК открили огън на поражение.
Не, няма.

Че тази новина за местния фашист е добра.  :)
Той седи на острова и вика SOS, SOS, памагите... много съм зле... ;D

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Vae victis !
« Отговор #97 -: Август 21, 2025, 05:32:13 pm »
<a href="https://www.youtube.com/v/apAZ8PFP6yY" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/apAZ8PFP6yY</a>

ИЗЛЕЗЕ И КАЗА ИСТИНАТА С ЛИЦЕТО СИ!

Или що е то младежта, водена от Партията 35 години.
Рекапитулация.