Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Летателен апарат на база непознат високоволтов принцип
epwpixieq-1:
--- Цитат на: VITAN в Февруари 07, 2022, 01:32:57 pm ---До какво води? До повишаване на капацитета или до нееднородност на полето? 8)
--- Край на цитат ---
И до двете, в сравнение с метална плоча която няма такава повърхностна геометрия. Нееднородността на полето идва от това че имаме по-висока концентрация на полето по точки където има по-висока капацитивност, в сравнение с когато мямаме тези кривини по диска. Колкото е по-малка една кривина толкова нейние капацитет е по-голям. Тук има един момент обаче, напрежението на пробив намалява.
VITAN:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Февруари 07, 2022, 06:39:43 pm ---...геометрия, за повишаване на капацитивността на метална повърхност...
--- Край на цитат ---
По коя логика? По-долу има формули за несиметрични кондензатори:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80
Тема за размисъл в + или -. И за степените на "увеличението".
epwpixieq-1:
--- Цитат на: VITAN в Февруари 07, 2022, 07:07:12 pm ---По коя логика? По-долу има формули за несиметрични кондензатори:
--- Край на цитат ---
По логиката, на разлика в повърхнините (гладка и нагъната с една и съща площ) и свойството на капацититета да е директно пропорционален на кривината по проводимите повърхнини. Когато разберете връзката между Фарад и см2 (това няма да го намерите в wikipedia, и не на Български), тогава ще осъзнаете и защо капацитета нараства с нрастването на неравността по проводимите повърхнини.
VITAN:
Това теория. На практика при тия разстояния, това е ала-бала. И, ако е маневра с капацитет, има по-смислени решения.
По-скоро с тия деформацийки цели някакви електрически вихри, подсилени/предизвикани от неравномерността на полето и ротацията...
epwpixieq-1:
--- Цитат на: VITAN в Февруари 07, 2022, 09:02:09 pm ---Това теория. На практика при тия разстояния, това е ала-бала.
--- Край на цитат ---
Всъщност е много повече от теория, та да же има и доста добри пиблизителни изчиселения за вичко това. Вземете прочетете записките на Тесла: "Colorado Springs Notes 1899-1900" ( на мен лично ми трябваха няколко прочитания ), и може би ще разберете, че това е бил начина по който Тесла е оптимизирал неговите електрически системи. Там също ще разберете и защо ви зададох въпроса за връзката между Фарад и см2.
--- Цитат на: VITAN в Февруари 07, 2022, 09:02:09 pm ---По-скоро с тия деформацийки цели някакви електрически вихри, подсилени/предизвикани от неравномерността на полето и ротацията...
--- Край на цитат ---
Съгласен съм че може да има такива зависимости но до сега никой не ги е систематизирал, или поне аз лично не съм подадал на такакива систематизирани изследвания. В повечето случаи има само говорене без показване на някакви основни и реално измерими физически взаимовръзки.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия