Купих си оня ден едно гъвкаво панелче 50W от ей тук:
https://www.olx.bg/d/ad/gavkavi-solarni-paneli-dokio-50w-80w-100w-120w-150w-solaren-panel-CID618-ID81QP2.html?reason=seller_listing%7Cnormal&isPreviewActive=0&sliderIndex=9Ще зареждам с него един литиев акумулатор на 33,6 V на яхтата ми.
Направих му едно инверторче, съвсем обикновено повишаващо от 18 V на 33,6 V и максимален ток 1,5 А, което прави 50 W. Тия 50 W ще ги вади панела при супер огряване и 101% слънчева радиация, в останалите случаи панелът ще отдава много по-малко енергия.
И какъв е проблема обаче, а такъв има:Не съм се занимавал досега с панели и въобще инвертори за панели.
Когато осветеността е по-малка от максималната мощност на панела, а така или иначе товарът в изхода е настроен на 33,6 V и 1,5 А или това прави 22 ома, то когато мощността от панела е по-малка от максималната, товара въздейства на входа, т.е. на изходното съпротивление на панела така, че буквално го окъсява, а напрежението се срива - става да речем 2 V. То всъщност трябва да е 18 V, но буквално пада до 2 V. Панела почва да загрява и може да го разруши. Т.е. с така направен инвертор със стабилизация на ток и напрежение на максимума, не може да се използва слънчев панел, защото го окъсява.
Трябва инвертора да работи така, че когато осветяването е под максималното, то генерираната мощност на входа, да съответства на изхода. Сега не е така, защото на входа да речем мощността е 10 W, а изхода ни е настроен за 50 W и панела окъсява, а напрежението НЕ трябва да пада под критичното 16 V.
Правя извода, че трябва да се следи входното напрежение, да не пада под критичното да речем 16-17 V, защото номиналните му параметри ги дават на 18 V, и от това да се регулира вече МАКСИМАЛНИЯ ИЗХОДЕН ТОК. Той вече не трябва да е 1,5 А, а примерно при 10 W да е 0,3 А. Така системата ще работи адекватно на всякаква осветеност, като това ще влияе само на зарядния ток.
За целта мисля да поставя един компаратор с един ОУ, единия му вход да следи входното напрежение, а на другия един тример с който то да се сравнява - подбира. Изходът ще е вързан към тримера с който настройвам изходното напрежение на инвертора - входа на ШИМ. Ако примерно имам малка осветеност и напрежението на панела тръгне да се срива под 16 V да речем, то веднага компаратора ще тръгне да намалява ШИМ-а и ще срива зарядния ток на акумулатора.
Очаквам мнения и евентуални предложения, но само от хора които са разбрали каква е задачата?