Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Соларен MPPT контролер с два транзистора.
EDM electronics:
--- Цитат на: alvion в Октомври 12, 2022, 12:48:11 pm ---Евгени, някой да помогне, нещо?
--- Край на цитат ---
Не знам на кой викаш Евгени, аз не се казвам Евгени /това че GMG ми е избрал такова име е далече от истинското/, но ще ти отговоря от името на "Евгени":
То може да ти се отговори, но първо няма въпрос. Схемата е от елементарна по-елементарна, ниво 3 клас основи на цифровата техника.
Генералният въпрос обаче е, защо симулираш активност, като нямаш никакво намерение да правиш каквото и да било, та чак ти се иска да губиш времето на тоя Евгени и той заедно с теб да си загуби времето?
Ами той тоя Евгени е по-добре да си вложи времето в съществени неща, че то е най-скъпия земен ресурс. Харченето му напразно е голяма простотия. :)
Обоснови се какво искаш да правиш, кажи и кога смяташ да го направиш, да го покажеш и те уверявам, че ще ти се помогне и то безплатно. Господ така помага на хората, чрез други хора, които знаят и изпълняват божието слово:
"Поискай и ще ти се даде, почукай и ще ти се отвори"...
Bat_Vanko:
EDM Electronics, тъй като въпроса беше мой, веднага споделям каква е идеята:
Последователно вързани няколко соларни панела със сумарно напрежение 320 V (поне 230 по номинал) зареждат кондензатор. Един компаратор управляващ мощен мосфет разрежда кондензатора през изходен товар - някакъв вид нагревател (бойлер, печка и др.). При достигане на 230 V заряд върху кондензатора транзистора се отпушва и разрежда до достигане на 210 V. Там се изключва а кондензатора продължава да се зарежда през цялото време от панелите. Нещо като ШИМ но с обърната логика. Гледах какво предлагат китайците, но не намерих нищо такова. Имаше само чарджери с акумулатор а не на директно напрежение 220 V. Тъй като работната точка на ШИМ-а ще бъде около номиналното напрежение предполагам че цялата система ще работи като МРРТ контролер.
EDM electronics:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Октомври 12, 2022, 08:01:30 pm ---
1. Последователно вързани няколко соларни панела със сумарно напрежение 320 V (поне 230 по номинал) зареждат кондензатор.
2. Един компаратор управляващ мощен мосфет разрежда кондензатора през изходен товар - някакъв вид нагревател (бойлер, печка и др.).
3. При достигане на 230 V заряд върху кондензатора транзистора се отпушва и разрежда до достигане на 210 V. Там се изключва а кондензатора продължава да се зарежда през цялото време от панелите. Нещо като ШИМ но с обърната логика.
4. предполагам че цялата система ще работи като МРРТ контролер.
--- Край на цитат ---
Разбирам идеята ти, но докато не се пробва, не може да се каже дали ще работи по ефективно от стандартен контролер - аз си мисля, че по-скоро НЕ. Ами ако осветеността е малка и напрежението не може въобще да достигне 230 V, ами примерно достига до 200 V? Тогава транзистора ти няма да се отпуши и товарът ти ще чака някой до га захрани, ще имаш 0 V. А при стандартния контролер и при по-ниско напрежение ще тече ток, може да е по-малък, но ще тече и ще ползваш дори малката осветеност.
В твоя случай поставяш едно условие на прагово напрежение, ако осветеността ти не може да достигне прага на отпушване, няма да черпиш ток от панела въобще.
При стандартния контролер имаш един инвертор, който работи да речем в твоя случай от 50-320 V и стабилизира изхода на 230 V. Същото е с тока, имаш при тия 230 V да речем стабилизиран ток 5 А, за да не претовариш панелите, които да речем са 1 100 W. Когато осветеността е минимална ще имаш на входа 50 V и долу горе толкова на изхода, а токът ти ще е да речем 0,5 A, това прави 25 W. Товарът ти ще консумира все пак нещо, докато при твоя пример ще замръзне от студ. :)
Bat_Vanko:
EDM аз мисля че няма да се получи така. До колкото разчитам диаграмата на слънчевите панели те дават почти константно напрежение в доста широк диапазон на осветеност (от 15-20% нагоре). Докато тока е пропорционален на осветеността. Просто в случаите на по слабо слънчево греене ключа ще сработва по рядко и по бързо ще разрежда кондензаторите.
VITAN:
Кондензатора си има формула, колко енергия максимум може да поеме.
Ако посмята човек, при 230V няма да му излязат сметките, ако складира само там.
Кондензаторите може да са буфери, но за повече от това - посмятайте, посмятайте...
E=(C*U*U)/2
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия