Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Фото Волтаичен Енергиен Оптимизатор

<< < (15/23) > >>

Filchev:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 21, 2023, 01:33:30 pm ---

Filchev показа вече направена оранжерия ( изискваща повече изолация ), която сама по себе си акумулира огромно количество топлинна ненегия през лятото. За такъв тип оранжерии хората, преди да направят основата, слагат на 0.5-1м (под нея) тръби, за въздух ( примерно: https://www.youtube.com/watch?v=lVIj-p0Eqcg ), и когао през лятото има много топъл (акумулирана енергия) въздух го въртят през тези тръби, за да се акумулира в земята, а през измата вадят така акумулиранта топлина. Всъщност това е вид сезонна термопомпа. Всеки сам може да изчисли ( преполагам ) какво е да има 100-200 м3 пръст която да е на 25-30 С (която е директно под оранжерията!). Специално за оранжерии това е най-икономично (даже и за къщи, при положение че се проектира правилно ). 

За съжаление този метод е невъзможно да се приложи за вече изградени оранжерии. Но поне дава преспектива как трябва да се изграждат слънчеви  топлинно-ефективни инсталации с минимални разходи за сметка на добро проектиране.

--- Край на цитат ---

Това с подовото отопление съм го заложил в новата по-голяма оранжерия, но не с въздух, а с вода. Така през лятото ще охлаждам до някъде въздуха а през другите сезони ще топля почвата с топлината която е преминала изолацията на пясъчният акумулатор. Тръбите са на 60см. дълбочина и реално затоплят 300 кубика пръст - на не повече от 25 гр., че растенията страдат на повече.

suliko:
Друго Проф.Неумивайкин спомена че като заговори за оранжерии да се правят със двойни стени така се изолира допълнително се намаляват разходите за отопление и стават целогодишно използваеми но не знам до колко това е реално изпълнимо с двойни стени и термоизолация да се строи, с цел да се спести от разходи за отопление и да дава целогодишно продукция.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Filchev в Април 22, 2023, 10:16:25 am ---Така през лятото ще охлаждам до някъде въздуха а през другите сезони ще топля почвата с топлината която е преминала изолацията на пясъчният акумулатор. Тръбите са на 60см. дълбочина и реално затоплят 300 кубика пръст - на не повече от 25 гр., че растенията страдат на повече.

--- Край на цитат ---
Браво Filchev! Така се прави. Рядко се вижда, поне на страниците на този форум, някой да мисли как рационално и ефективно да прихваща енергията от слънцето. Това е начина за оптимално складиране и използване на слънчевата топлина от лятото за зимата. Когато установката започне да работи ще бъде много полезно, при положение че ви е възможно, да споеделите какви са реалните термодинамични характеристики които системата проявява. Искрено ви желая успех в начинанието!

krasias:
От поне пет години имам такава оранжерия, макар и малка 6×2,7 метра. Тръбите съм ги вкопал на около 35 сантиметра, три тръби поцинковани 10см диаметър, водосточни, минават по дължина на оранжерията. От едната страна във всяка тръба съм поставил 80×80мм вентилатор от сървър, захранването е от ФВ панел върху оранжерията. Има си и термореле което включва вентилаторите при 26°С, сложил съм и регулатор на оборотите за вентилаторите. Системата работи добре пролетно време и произвеждам по рано зеленчуци в сравнение с обикновена оранжерия, лятото я изключвам да не прегрява почвата. При суха почва системата не дава почти никакъв ефект, иска си добре овлажнена почва. Това което видях на клиповете дето даде Пикси си е чиста загуба на време и пари и влагане на напразни надежди. Като се започне от поставянето на пластмасови и ПВЦ тръби които са си чист топлинен изолатор и температурната разлика между почвата и тази в оранжерията, обикновено в оранжерията качва до 55°С. То шансовете да се загреят толкова кубици пръст са много малки, а лятото оранжерията трябва и да се отваря да влиза въздух, не може да въртиш само един и същи въздух вътре само за да имаш топлина да загряваш земята. Това е един клип който имах в телефона от преди няколко години на моята оранжерия https://youtu.be/CkcxkOMyvuw

Filchev:

--- Цитат на: suliko в Април 22, 2023, 10:07:59 am ---Здравейте Филчев освен с снимките за да се добие представа за вашата система трябваше с това да започнете с Идеята т.е.

Трябват ви N на брой нагреватели примерно по 10А (2кВт всеки) които да включвате с МОСФЕТ високоволтови ключове  и драйверни схеми управлявано всичко това с ардуино или няква ESP32 WIFI Bluetooth шитня. вмсто релета и контактори за постоянен ток от фотоволтаици е по добре в MOSFET/IGBT ключовек сега новите CoolMOS™ ли кви бяха там MOSFET бяха и високоволтови така че пада от 1,6 волта върху IGBT го няма и няма ида грее ако е с IGBT ретро.....................
...

--- Край на цитат ---

Като ученик се занимавах с електроника, но това беше преди много време. Ще съм благодарен за схема, но ако се намери човек да ги навърже всички тези чаркове, ще ми е по-добре,,, срещу заплащане разбира се !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия