Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Фото Волтаичен Енергиен Оптимизатор
epwpixieq-1:
--- Цитат на: krasias в Май 16, 2023, 10:03:38 pm ---Пикси, аз сериозно сериозно се надявам че ще спреш най после да повтаряш едно също твое твърде погрешно мнение относно електрическата енергия от ФВ централите и нейното оползотворяване. Енергията в буфера може да се използва според големината му за всичко което се сетиш в това число и климатици печки на ток, фурни и каквото се сетиш.
--- Край на цитат ---
krasias, никой не е казал че не може да се използва (посочете коментар където съм казал не може). Че то по тази логика всичко може, когато човек си постави цел. Въпроса е в ефективността с която се използва, тоест цялостните разходи по тези системи (та даже и включително и рециклирането на батерии и фотоволтаици, контролери и тъй натаък (нали претендираме за зеленост ...), а не в това дали може или не може.
Относно погрешността на мнението, всеки има право на такова, както и всеки има право да прави това което си иска. Но изчисленията за ефективност са общи за вскички и при тях няма противоречие. Пристрастието към или отявленото бюрократично подпомагане на, към определен вид технологии никога не е било добър източник на оптимални решения в енергиината сфера. Както за съжаление, през полседните няколко години много болезненео се забелязва в Европа (добре че тези зима беше мека).
--- Цитат на: juliang в Май 16, 2023, 11:03:37 pm ---Краси, предполагам че Пикси има предвид че ако ще ползваш енергията за отопление, съхраняването й като електрическа е доста прахосническо. Там количеството енерргия която ти трябва е доста сериозно за акумулатори и е по-разумно да сесъхранява като топлина, а не като ел. енергия.
--- Край на цитат ---
juliang, точно така :) Малко хора виждат и осъзнават това. Както се казва когато си свикнал да размахаш чука (познания по електроника или електротехника) всичко се вижда като пирон който трябва да се забие (така и складирането на енергия). Всеки гледа да складира в батерии, а това как ще се използва, това малко хора ги интересува, важното е да се оптимизра складирането, а не оптимизация на цялостния процес.
Малко хора осъзнават че около 75% от енергията в световен мащаб се консумира в топлинна форма. А от другите 25%, 60% отиват в топлинно разхищение.
dmitarp:
Пикси, ако ми трябва ток само да си светя, гладя, за телевизора, за хладилника и за зарядното за телефон не ми трябват солари, сметката за всичко това е не повече от 20 лева на месец, за тези пари не си заслужава дори и да си мислиш, че има солари. Тока, който ще го съхранявам ще използвам например в климатици и термо помпи, и тогава едни 20 kWh, ще ми стигнат поне за два дена де не го мисля, а след два дена пак ще има достатъчно слънце, кофти е че понякога има периоди от към 2 до 3 месеца облъчни и полумъгливи, но затова си има енерго.
krasias:
Когато закупуваш електронергията от енергото е едно, а когато ползваш ток от собствена ФЕЦ е съвсем друго трябва да се прави разлика. Да ползваш ток от енергото за директно отопление е скъпо и неефективно, това съм съгласен. Но да ползваш електроенергия от ФЕЦ е съвсем различно, там ти си предплатил тази енергия посредством закупуването на средствата за нейното добиване и губиш единствено и само ако не я ползваш. Примерно, имаш напълно зареден 30kWh акумулатор и през ноща от съображения за ефективност и "тънки сметки" изполваш само 3kWh то на другия ден когато ФВ централата започне отново да подава ток, то няма да има достатъчно място в акумулатора където да складира излишната енергия. И така от "тънки сметки" за супер ефективност отиваш на сериозни загуби. Да трябва да се стараем да използваме ефективно енергията но и да не залитаме в излишни крайности, защото и неефективните консуматори могат да помогнат да я усвоим.
VITAN:
Идейка просто.
Купувайте някакви цветни метали, скрап и
с излишният ток рафинирайте с електролиза...
За малки обеми ще мине номера без 1 папка документи.
Изобщо използването/съхраняването на енергията чрез химически процес по моему е доста удачно.
За електролиза не говоря, че водорода голяма беля.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Май 17, 2023, 08:28:43 am ---Пикси, ако ми трябва ток само да си светя, гладя, за телевизора, за хладилника и за зарядното за телефон не ми трябват солари, сметката за всичко това е не повече от 20 лева на месец,
--- Край на цитат ---
dmitarp, за съжаление трябва да се съглася с вас. Точно и затова много хора не осъзнават идеята на соларите. Въпроса при тях не е в семетката ( особенно за отопление ) а в доспъпа до мрежа. Когато хората живеят в местност където няма лесен достъп до електроразпределителната мрежа ( и ще струва много да се прокара ) тогава и за и за малка консумация си струва да се направи малка система.
--- Цитат на: dmitarp в Май 17, 2023, 08:28:43 am --- за тези пари не си заслужава дори и да си мислиш, че има солари.
--- Край на цитат ---
точно тоази дума "заслужава" не е правилно да се използва тук а по скоро термин като "ефективна инвестиция". Кажете според вас за какво си "заслужава" та да може да направим изчисления и да видим дали наистина инестицията си "заслужава" (от практична и екологична/"зелена" страна) и или само си говорим на база на предпочитания и виждания за "зеленото" бъдеще наложени от един определен начин на мислене от индустрията.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия