Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

Цифров манометър за под 50 лева

<< < (3/8) > >>

juliang:
И понеже люто са засрамих че работя с толкоз остарели контролери, зех че си поръчах наръч боклучки от омразния комунистически китайски пазар. Току-що куриера ги донесе:

Размера им е малко по-голям от нокътя на палеца ми, имат си едно мъъъъничко дисплейче на което можеш да вадиш някаква информация. Има достатъчно входове/изходи за не хипер сложни проекти, и памет и процесорна мощ повече отколкото може да ти потрябва за такива проекти.

--- Цитат ---ESP32-C3 is a low-cost microcontroller from Espressif that supports 2.4 GHz Wi-Fi and Bluetooth® Low Energy ( Bluetooth 5 (LE)).Use RISC V as the core.There's a minimum number of pins on this chip, it's specifically designed to be low cost and for simpler projects than ESP32-Sx or ESP32 classics with their large number of GPIO. Think of it more as an intended replacement to the ESP8266 than to the ESP32! It has built-inUSB-to-Serial, but not native USB - it cannot act as a keyboard or disk drive. The chip used here has 4MB of Flash memory, 400 KB of SRAM.

The ESP32-C3 integrates a rich set of peripherals, ranging from UART, I2C, I2S, remote control peripheral, LED PWM controller, general DMA controller, TWAI controller, USB Serial/JTAG controller, temperature sensor, and ADC. It also includes SPI, Dual SPI, and Quad SPI interfaces. There is no DAC or native capacitive touch.

With its state-of-the-art power and RF performance, this SoC is an ideal choice for a wide variety of application scenarios relating to the Internet of Things (IoT), wearable electronics, and smart homes.

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---RP2040-0.42LCD is a high-performance Development board ,Integrated 0.42 "LCD (70×40 resolution).with flexible digital interfaces. It incorporates Raspberry Pi's RP2040 microcontroller chip.The RP2040 features a dual-core Arm Cortex-M0+ processor clocked at 133MHz with 264KB internal SRAM and 2MB internal flash storage.
Inside the RP2040 is a 'permanent ROM' USB UF2 bootloader. What that means is when you want to program new firmware, you can hold down the BOOTSEL button while plugging it into USB (or pulling down the RUN/Reset pin to ground) and it will appear as a USB disk drive you can drag the firmware onto.
There is great C/C++ support, unofficial (but really good) Arduino support, You can also use micropthon and circuitpython.
Features
RP2040 32-bit Cortex M0+ dual core running at ~125 MHz @ 3.3V logic and power

264 KB RAM

2 MB SPI FLASH chip for storing files and CircuitPython/MicroPython code storage. No EEPROM

Four 12 bit ADCs (one more than Pico)

Two I2C, Two SPI and two UART peripherals

Integrated 0.42 "LCD

Both Reset button and Bootloader select button for quick restarts (no unplugging-replugging to relaunch code)

1x RGB(GPIO2)

3.3V power indicator LED

3.3V regulator with 500mA peak current output

USB Type C connector lets you access built-in ROM USB bootloader and serial port debugging
--- Край на цитат ---

https://www.aliexpress.com/item/1005004437024471.html

Зех си и от двата вида, да си имам... и едни други подобни на тия, ма без дисплеи ...
С'я остава да измисля какво да правя с тях ... :)

EDM electronics:
Горелка,
срещу мен да бягаш не можеш ме настигна. В момента на склад имам над 200 микроконтролера. На програмната площадка има 5 проекта - по всеки чопля по малко. Зад гърба си имам стотици проекти. Идеи и търговски нюх не ми липсват. И не е въпроса само в електрониката и програмирането, правя всичко от иглата до конеца - проектиране, заваряване и т.н. Ако ти дам един аргонов апарат в ръцете, ще гледаш, като индианец. А за could welding не си чувал дори.

И хал-хабер си нямаш, защо виждаш елементи със стърчащи кабели - това е програмен прототип, не е готово устройство. Това показва, че никога нищо не си правил. Ще ти снема утре да видиш платформата ми за програмиране и стенд за Ардуино, което ползвам ограничено, не за сериозни проекти.

Ето един проект с PIC16F1827, който съм правил преди 5-6 г., струва по-скъпо от твоето БМВ, цена около 4 000 лв/бр. /видеото е орязано, защото има и друга част по използването на устройството, която не е техническа/:

https://www.youtube.com/v/_Mz6zBo0iSc

juliang:
Моторчетата от чистачките на жигулата ли са толкоз скъпи? :)

P.S. Sinus в английския се използва само за медицинския термин "синус", т.е кухина в черепа около носа. Математическия синус го пишат "sine"...

EDM electronics:
На 60 г. си, а аз нямам още навършени 36 г., да нямаш нито едно устройство твое да покажеш? :D
Даваш ли си сметка колко си изостанал?
Ако взема да те изпитвам по електроника, тогава да видиш къде се намираш, не да повтаряш, като папагал, програмира, програмирам...
Какво програмираш бе, ония готовите контролери дето поставяш на бойлерите с графичното програмиране ....

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Март 13, 2023, 10:23:39 pm ---Какво програмираш бе, ония готовите контролери дето поставяш на бойлерите с графичното програмиране ....

--- Край на цитат ---
Да, готовия контролер ми спестява лепенето на силови части, връзване на екрани и всякакво дребнотемие. Контролера идва абсолютно празен, трявба да му налееш мозък. Но си има силови 10 амперови изходи, всички входове са толерантни към 220 волта, и всичко това е сертифицирано и с гаранция. Не се занимавам с библиотеки, съвместимости на хардуерите един с дръг, протоколи за комуникация и т.н. Мятам едни мрежов кабел между контролерите или емжду контролера и екрана и връзката е готова.
Теб щом те кефи да си губиш дни и месеци в хамалогия - избора си е твой.

--- Цитат на: EDM electronics в Март 13, 2023, 10:23:39 pm ---... Ако взема да те изпитвам по електроника, тогава да видиш къде се намираш...

--- Край на цитат ---
Много по-напред отколкото ти в сферата на процесите на горене, в сферата на устройството на автомобила, и общо-взето в която и да било сфера... :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия